Placuszki z cukinii ze szparagami

Sezon na szparagi można już powoli otwierać. Cena szparagów może odstraszać, ale niestety taniej to już było.

Placuszki z cukinii robimy bardzo często. Dodaję do nich różne warzywa i za każdym razem efekt jest pyszny. Wypróbuj te z kawałkami szparagów i poczuj jak smakowicie chrupią.

Na blogu i w MAGicznych książkach znajdziesz przepisy na różne placki roślinne.

Polecam także te najprostsze bezglutenowe Placuszki z cukinii.

Przepis na rewelacyjne placuszki z kalafiora i dyni (bez mleka, bez jajek, bez glutenu), umieściłam w najnowszym e-booku 30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY!

Placuszki z kalafiora i dyni bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, bez cukru, wegańskie
Placuszki z kalafiora i dyni znajdziesz w e-booku “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY”

To wersja dania odpowiednia dla uczulonych na pyłki drzew w tym brzozy. W e-booku znajdziesz także kilkanaście stron specjalistycznej wiedzy i propozycje aż na 90 dań bezpiecznych w czasie pylenia brzozy.

Nie zwlekaj z zakupem, bo PROMOCJA trwa tylko do momentu zakończenia pylenia brzozy, a to nastąpi już niebawem.

E-book 30 przepisów na... CZAS PYLENIA BRZOZY

Życzę smacznego!

Placuszki z cukinii ze szparagami

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie)

Czas przygotowania: 40 minut

Ilość: 10-12 sztuk 

Składniki:

  • 2 cukinie (ok. 400 g)
  • ½ batatu (ok. 150 g)
  • 5 zielonych szparagów 
  • 1 łyżeczka posiekanej białej cebuli 
  • ½ ząbka czosnku 
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego 
  • 2 łyżki skrobi z tapioki + 3 łyżki zimnej wody 
  • 4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
  • szczypta ostrej papryki (można pominąć) 
  • sól drobna 
  • pieprz zmielony (jeśli dozwolony)

na sos koperkowy:

  • 100 ml naturalnego jogurtu roślinnego lub śmietana roślinna bezglutenowa 
  • 1 łyżka świeżego koperku 
  • sól do smaku 
  • ½ ząbka wyciśniętego czosnku (można pominąć) 
  • sok z cytryny (można pominąć) 

Przygotowanie: 

  1. Cukinie myjemy, ścieramy na grubych oczkach tarki.
  2. Batat obieramy ze skórki, myjemy, ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do cukinii, odstawiamy na 15 minut.
  3. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde części, resztę kroimy ukośnie na cienkie plasterki.
  4. Przekładamy starte warzywa do czystej tetrowej ściereczki, robimy sakiewkę i wyciskamy część soku.
  5. Odciśnięte warzywa przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
  6. Dokładamy plasterki szparagów, drobno posiekany koperek oraz siemię lniane, mieszamy.
  7. Skrobię z tapioki mieszamy z wodą.
  8. Do warzyw stopniowo dodajemy mąkę z ciecierzycy, mieszamy, łączymy składniki dolewając po łyżce roztworu skrobiowego. Ilość dodanej mąki oraz płynnej skrobi zależy od konsystencji ciasta, im mocniej odciśnięte warzywa tym więcej płynu dodamy. Skrobia w połączeniu z siemieniem lnianym i mąką stworzą kleistą konsystencję placków.
  9. Ciasto odstawiamy na 15 minut. Mieszamy przed smażeniem (możemy część ciasta przechować w lodówce i wykorzystać następnego dnia).
  10. Na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju do smażenia rozkładamy porcje ciasta, smażymy placuszki na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron.
  11. Podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym. 

Jak zrobić sos?

Do jogurtu roślinnego dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, drobno posiekany koperek i ewentualnie kilka kropel soku z cytryny, mieszamy, chłodzimy w lodówce. 

Wskazówki:

Szparagi można także zetrzeć na tarce, ale nie uzyskamy wówczas chrupiącego efektu. 

Zamiast skrobi z tapioki możemy użyć skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej. 

Mąka z ciecierzycy po usmażeniu ma niewyczuwalny smak i zapach.

Placuszki z cukinii ze szparagami bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Placuszki z cukinii ze szparagami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.