Sezon na szparagi można już powoli otwierać. Cena szparagów może odstraszać, ale niestety taniej to już było.
Placuszki z cukinii robimy bardzo często. Dodaję do nich różne warzywa i za każdym razem efekt jest pyszny. Wypróbuj te z kawałkami szparagów i poczuj jak smakowicie chrupią.
Na blogu i w MAGicznych książkach znajdziesz przepisy na różne placki roślinne.
Polecam także te najprostsze bezglutenowe Placuszki z cukinii.
Przepis na rewelacyjne placuszki z kalafiora i dyni (bez mleka, bez jajek, bez glutenu), umieściłam w najnowszym e-booku 30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY!
To wersja dania odpowiednia dla uczulonych na pyłki drzew w tym brzozy. W e-booku znajdziesz także kilkanaście stron specjalistycznej wiedzy i propozycje aż na 90 dań bezpiecznych w czasie pylenia brzozy.
Nie zwlekaj z zakupem, bo PROMOCJA trwa tylko do momentu zakończenia pylenia brzozy, a to nastąpi już niebawem.
Życzę smacznego!
Placuszki z cukinii ze szparagami
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegańskie)
Czas przygotowania: 40 minut
Ilość: 10-12 sztuk
Składniki:
- 2 cukinie (ok. 400 g)
- ½ batatu (ok. 150 g)
- 5 zielonych szparagów
- 1 łyżeczka posiekanej białej cebuli
- ½ ząbka czosnku
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego złocistego
- 2 łyżki skrobi z tapioki + 3 łyżki zimnej wody
- 4 czubate łyżki mąki z ciecierzycy lub innej bezglutenowej
- szczypta ostrej papryki (można pominąć)
- sól drobna
- pieprz zmielony (jeśli dozwolony)
na sos koperkowy:
- 100 ml naturalnego jogurtu roślinnego lub śmietana roślinna bezglutenowa
- 1 łyżka świeżego koperku
- sól do smaku
- ½ ząbka wyciśniętego czosnku (można pominąć)
- sok z cytryny (można pominąć)
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy, ścieramy na grubych oczkach tarki.
- Batat obieramy ze skórki, myjemy, ścieramy na grubych oczkach tarki, dodajemy do cukinii, odstawiamy na 15 minut.
- Szparagi myjemy, odłamujemy twarde części, resztę kroimy ukośnie na cienkie plasterki.
- Przekładamy starte warzywa do czystej tetrowej ściereczki, robimy sakiewkę i wyciskamy część soku.
- Odciśnięte warzywa przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek, doprawiamy papryką, solą i pieprzem.
- Dokładamy plasterki szparagów, drobno posiekany koperek oraz siemię lniane, mieszamy.
- Skrobię z tapioki mieszamy z wodą.
- Do warzyw stopniowo dodajemy mąkę z ciecierzycy, mieszamy, łączymy składniki dolewając po łyżce roztworu skrobiowego. Ilość dodanej mąki oraz płynnej skrobi zależy od konsystencji ciasta, im mocniej odciśnięte warzywa tym więcej płynu dodamy. Skrobia w połączeniu z siemieniem lnianym i mąką stworzą kleistą konsystencję placków.
- Ciasto odstawiamy na 15 minut. Mieszamy przed smażeniem (możemy część ciasta przechować w lodówce i wykorzystać następnego dnia).
- Na rozgrzanej patelni z niewielkim dodatkiem oleju do smażenia rozkładamy porcje ciasta, smażymy placuszki na średnim ogniu, aż się zrumienią z każdej ze stron.
- Podajemy z sosem czosnkowym lub koperkowym.
Jak zrobić sos?
Do jogurtu roślinnego dodajemy wyciśnięty czosnek, sól, drobno posiekany koperek i ewentualnie kilka kropel soku z cytryny, mieszamy, chłodzimy w lodówce.
Wskazówki:
Szparagi można także zetrzeć na tarce, ale nie uzyskamy wówczas chrupiącego efektu.
Zamiast skrobi z tapioki możemy użyć skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
Mąka z ciecierzycy po usmażeniu ma niewyczuwalny smak i zapach.
2 komentarze to "Placuszki z cukinii ze szparagami"
Patrycja 15 czerwca 2022 (08:20)
Czy można siemię lniane zastąpić w tym przepisie łuską babki jajowatej?
Katarzyna Jankowska 15 czerwca 2022 (15:23)
Tak, można 🙂