Wiosna obdarowuje nas młodymi warzywami. Nowalijki niestety są często silnie zanieczyszczone pestycydami. Wybieraj rozważnie albo jeszcze poczekaj na większą dostępność młodych warzyw.
Zupa z młodej botwinki z dodatkiem naturalnego soku z buraków jest nie tylko piękna z uwagi na swój kolor, ale i bardzo smaczna. Możesz ją zabielić roślinną śmietaną lub zakwasić naturalnym zakwasem z buraka.
Po więcej przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców zapraszam do książki Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.
Życzę Smacznego!
Zupa z młodej botwinki
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańska)
Ilość: 3 porcje
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 4 młode większe ziemniaki (ok. 350 g)
- 2 młode marchewki (150 g)
- kiść młodej botwinki
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 korzeń pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 5 łyżek fasoli białej z zalewy
- 150 ml naturalnego soku z buraków (do smaku)
- sok z cytryny (do smaku)
- 1,5 l bulionu lub przegotowanej gorącej wody z kostką bio
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
- Oliwę rozgrzewamy w ok. 2 l garnku. Dodajemy pokrojone; cebulę, ziemniaki, marchew i buraczki odcięte od botwinki. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Wlewamy bulion i dodajemy korzeń pietruszki oraz liście laurowe i pieprz. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu.
- Dodajemy pokrojone liście botwinki, sok z buraków oraz odsączoną opłukaną fasolę i pokrojony koperek. Gotujemy przez 5 minut.
- Doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku.
- Podajmy na ciepło, możemy zabielić roślinną śmietaną.
No Replies to "Zupa z młodej botwinki"