Zupa z młodej botwinki

Wiosna obdarowuje nas młodymi warzywami. Nowalijki niestety są często silnie zanieczyszczone pestycydami. Wybieraj rozważnie albo jeszcze poczekaj na większą dostępność młodych warzyw.

Zupa z młodej botwinki z dodatkiem naturalnego soku z buraków jest nie tylko piękna z uwagi na swój kolor, ale i bardzo smaczna. Możesz ją zabielić roślinną śmietaną lub zakwasić naturalnym zakwasem z buraka.

Po więcej przepisów na bazie sezonowych warzyw i owoców zapraszam do książki Mama Alergika Gotuje z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

Życzę Smacznego!

Zupa z młodej botwinki

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańska)

Ilość: 3 porcje

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 4 młode większe ziemniaki (ok. 350 g)
  • 2 młode marchewki (150 g)
  • kiść młodej botwinki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1 korzeń pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 5 łyżek fasoli białej z zalewy
  • 150 ml naturalnego soku z buraków (do smaku)
  • sok z cytryny (do smaku)
  • 1,5 l bulionu lub przegotowanej gorącej wody z kostką bio

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  2. Oliwę rozgrzewamy w ok. 2 l garnku. Dodajemy pokrojone; cebulę, ziemniaki, marchew i buraczki odcięte od botwinki. Mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Wlewamy bulion i dodajemy korzeń pietruszki oraz liście laurowe i pieprz. Gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu.
  3. Dodajemy pokrojone liście botwinki, sok z buraków oraz odsączoną opłukaną fasolę i pokrojony koperek. Gotujemy przez 5 minut.
  4. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny do smaku.
  5. Podajmy na ciepło, możemy zabielić roślinną śmietaną.
Zupa z młodej botwinki bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańska, bez soi, bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Zupa z młodej botwinki"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.