Cukinia w bezglutenowej panierce

Często pytacie mnie o panierowania kotletów bez użycia domowej bułki tartej.

Sposobów na bezglutenowe panierowanie jest kilka, wszystkie zaprezentowałam w moich książkach i na blogu.

Ponieważ stale poszukuję nowych rozwiązań, trafiłam na gotową bezglutenową “bułkę tartą”.

Wypróbowałam więc panierkę – gotowiec.

Jej skład: mąka gryczana, mąka jaglana, kasza gryczana, kasza jaglana, mąka ziemniaczana, ksylitol, drożdże, woda, sól morska.

Produkt jest wegański, bez cukru, bez glutenu, bez laktozy, bez dodatków szkodliwych substancji chemicznych.

Bułkę tartą można zastosować także do przygotowania kotletów mięsnych oraz warzywnych burgerów.

Kiedy zaczynałam gotowanie dla alergika nie było prostych rozwiązań. Dziś mamy dostęp do tak wielu gotowych produktów, warto je wypróbować.

Zapraszam i życzę Smacznego

Cukinia w bezglutenowej panierce 

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 1 cukinia ok. 15-17 krążków

Składniki:

  • 3 pełne łyżki mąki z sorgo lub innej mąki bezglutenowej
  • ok. 75 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub inne ulubione zioła
  • cukinia zielona wąska
  • bezglutenowa bułka tarta 
  • sól himalajska różowa drobna
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, kroimy w talarki o grubości 1 cm, każdy krążek solimy
  2. Mąkę i suszony tymianek wsypujemy do głębszego naczynia, dolewamy stopniową wodę, mieszamy uzyskując konsystencję gęstego ciasta
  3. Bułkę tartą wysypujemy na talerz
  4. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, każdy krążek cukinii wkładamy do miseczki z gęstym roztworem wody i mąki, polewamy nim warzywo od góry, wyjmujemy tak, aby roztwór nie spływał z krążka, obtaczamy cukinię w panierce i od razu układamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju
  5. Cukinię smażymy na średnim ogniu z obu stron przez ok. 2 minuty, cukinia musi zmięknąć podczas smażenia, a panierka się zarumienić
  6. Tak samo postępujemy z resztą cukinii
  7. Panierką uzupełniamy w razie potrzeby
  8. Usmażone krążki podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu, najlepiej smakują na ciepło

Wskazówki:

Panierka jest chrupiąca, trzeba uważać by smażyć na małej ilości oleju, inaczej krążki będą zbyt tłuste.

Cukinia w bezglutenowej panierce

Fot. Katarzyna Jankowska

Cukinia w bezglutenowej panierce

Fot. Katarzyna Jankowska

1 Reply to "Cukinia w bezglutenowej panierce"

  • comment-avatar
    Mel 25 marca 2021 (12:58)

    Dziękuję bardzo za inspiracje;) przydatne bardzo dla wszystkich żyjących bez… bez… bez… 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.