Cukinia w bezglutenowej panierce

Często pytacie mnie o panierowania kotletów bez użycia domowej bułki tartej.

Sposobów na bezglutenowe panierowanie jest kilka, wszystkie zaprezentowałam w moich książkach i na blogu.

Ponieważ stale poszukuję nowych rozwiązań, trafiłam na „bułkę tartą” firmy Orgran.

Wypróbowałam panierkę – gotowiec dostępną w sklepie Bezglutenowy Świat.

Biorąc opakowanie do ręki byłam pewna, że wyczytam dłuższą listę składu. Moje zdziwienie było zaskakująco miłe bo ta „bułka tarta” składa się wyłącznie z mąki z ryżu brązowego.

Pomyślałam więc po co mi taka bułka, jak mogę po prostu użyć zwykłej mąki pełnoziarnistej. Szybko jednak się przekonałam, że domowym sposobem takiego efektu chrupkości nie osiągnę.

Bułka tarta ryżowa Orgran to produkt bez mleka, jajek, soi, orzechów, cukru, orzechów, do tego wegański, bez GMO i bez glutenu, wart wypróbowania!

Można ją zastosować do przygotowania kotletów mięsnych oraz warzywnych burgerów.

Jak widać w dzisiejszym wpisie, można ją użyć do panierowania warzyw, coś na wzór tempury.

MAG lubi rozwiązywać Wasze problemy. Uważam, że kolejny mamy za sobą.

 

W sklepie Bezglutenowy Świat wpisując przy zamówieniu kod MAG działa 10% RABAT!

A już w ten piątek w tzw. BLACK FRIDAY w sklepie Bezglutenowy Świat będzie obowiązywać 15% PROMOCJA

Warto poczekać do piątku:)

Zapraszam i życzę Smacznego

Cukinia w bezglutenowej panierce 

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 1 cukinia ok. 15-17 krążków

Składniki:

  • 3 pełne łyżki mąki z sorgo lub innej mąki bezglutenowej
  • ok. 75 ml zimnej wody
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub inne ulubione zioła
  • cukinia zielona wąska
  • bułka tarta ryżowa Orgran
  • sól himalajska różowa drobna
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Cukinię myjemy, kroimy w talarki o grubości 1 cm, każdy krążek solimy
  2. Mąkę i suszony tymianek wsypujemy do głębszego naczynia, dolewamy stopniową wodę, mieszamy uzyskując konsystencję gęstego ciasta
  3. Bułkę tartą Orgran wysypujemy na talerz
  4. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, każdy krążek cukinii wkładamy do miseczki z gęstym roztworem wody i mąki, polewamy nim warzywo od góry, wyjmujemy tak, aby roztwór nie spływał z krążka, obtaczamy cukinię w panierce i od razu układamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju
  5. Cukinię smażymy na średnim ogniu z obu stron przez ok. 2 minuty, cukinia musi zmięknąć podczas smażenia, a panierka się zarumienić
  6. Tak samo postępujemy z resztą cukinii
  7. Panierką uzupełniamy w razie potrzeby
  8. Usmażone krążki podajemy jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu, najlepiej smakują na ciepło

Wskazówki:

Panierka jest chrupiąca, trzeba uważać by smażyć na małej ilości oleju, inaczej krążki będą zbyt tłuste.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

cukinia w bułce tartej Orgran

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska