Sos tahini

Kilka prostych składników i otrzymujemy sos, który warto wykorzystać do warzywnych dań.

Świetnie się sprawdza jako dip (w bardziej gęstej postaci) do surowych warzyw.

Takim sosem możemy polać różne zielone sałatki oraz pieczone warzywa.

Tym razem wykorzystałam sos tahini do pieczonych batatów.

 

Pamiętajmy, że sezam bardzo często i silnie uczula! 

Powinni na niego uważać zwłaszcza osoby z alergią na orzechy i kiwi.

Zapraszam i życzę Smacznego

Sos tahini

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut

Ilość: ok. 150 ml

Składniki:

  • 150 ml pasty sezamowej tahini
  • woda niegazowana
  • sok z cytryny ok. 2-3 łyżki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • sól himalajska różowa do smaku

Przygotowanie:

  1. Pastę sezamową wykładamy do miseczki
  2. Dodajemy zmiażdżony czosnek i tyle wody, żeby powstał sos o lejącej konsystencji, dokładnie mieszamy składniki
  3. Stopniowo dodajemy sok z cytryny, mieszamy i próbujemy
  4. Doprawiamy do smaku solą himalajską, na koniec dodajemy olej lniany, mieszamy i podajemy.

Wskazówki:

Sos można wzbogacić o przyprawy i zioła. Należy je dobierać indywidualnie.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Sos tahini"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.