Kilka prostych składników i otrzymujemy sos, który warto wykorzystać do warzywnych dań. Sos tahini świetnie się sprawdza jako dip (w bardziej gęstej postaci) do surowych warzyw.
Takim sosem możemy polać różne zielone sałatki oraz pieczone warzywa. Tym razem sos tahini wykorzystałam do pieczonych batatów.
Pamiętajmy, że sezam bardzo często i silnie uczula!
O uczuleniu na sezam możesz przeczytać we wpisie Alergia na sezam. Piszę w nim o nowej, Wielkiej Dziewiątce Alergenów i podpowiadam, jakie alergeny powinny być oznaczane na opakowaniach produktów spożywczych w Europie. Z wpisu dowiesz się również, jakie wartości odżywcze ma sezam i czym można zastąpić go w diecie.
Powinni na niego uważać zwłaszcza osoby z alergią na orzechy i kiwi.
Zapraszam i życzę Smacznego
Sos tahini
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut
Ilość: ok. 150 ml
Składniki:
- 150 ml pasty sezamowej tahini
- woda niegazowana
- sok z cytryny ok. 2-3 łyżki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju lnianego
- sól himalajska różowa do smaku
Przygotowanie:
- Najpierw pastę sezamową wykładamy do miseczki
- Następnie dodajemy zmiażdżony czosnek i tyle wody, żeby powstał sos o lejącej konsystencji, dokładnie mieszamy składniki
- Porem stopniowo dodajemy sok z cytryny, mieszamy i próbujemy
- Na koniec doprawiamy do smaku solą himalajską, na koniec dodajemy olej lniany, mieszamy i podajemy.
Wskazówki:
Sos można wzbogacić o przyprawy i zioła. Należy je dobierać indywidualnie.
No Replies to "Sos tahini"