Prostota w kuchni zawsze się sprawdza. O tej porze roku mamy już taki wybór warzyw i owoców, że właściwie każdego dnia możemy serwować nowe danie:)
Makaron spaghetti z cukinią przygotujemy w 20 minut. To danie idealne dla zabieganych i dla tych biegających.
Osoby na diecie bezglutenowej zamieniają makaron orkiszowy na bezglutenowy.
Zapraszam i życzę Smacznego
Spaghetti z cukinią
(wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: 15-20 minut
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 młoda zielona cukinia
- 1 ząbek czosnku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 300 g makaronu spaghetti (u mnie orkiszowy) (bez jajek)
- sól himalajska
- płatki drożdżowe (można pominąć)
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy zimną wodą tylko chwilkę, aby nadal był ciepły
- W czasie gotowania makaronu myjemy cukinię, odkrawamy końcówki, warzywo ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach
- Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i prawie od razu dodajemy startą cukinię, smażymy 1 minutę, tylko tyle aby cukinia lekko zmiękła (ale nie rozpadła się)
- Ugotowany makaron dodajemy na patelnię, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, posypujemy płatkami drożdżowymi
Wskazówki:
Do makaronu możemy podać domową bruschette.
1 Reply to "Spaghetti z cukinią"
Dorota Pykacz 30 czerwca 2016 (21:36)
to danie jest zapisane u mnie w zeszycie,no cóz,kto teraz prowadzi zeszyty z przepisami…ale jakwybieram spawdzone,przetestowane,które smakują i wracam do nich.a to danie jest szybkie i teraz na czasie,jedzmy cukinie!!!!