Spaghetti z cukinią

Prostota w kuchni zawsze się sprawdza. O tej porze roku mamy już taki wybór warzyw i owoców, że właściwie każdego dnia możemy serwować nowe danie:)

Makaron spaghetti z cukinią przygotujemy w 20 minut. To danie idealne dla zabieganych i dla tych biegających.

Osoby na diecie bezglutenowej zamieniają makaron orkiszowy na bezglutenowy.

Zapraszam i życzę Smacznego

Spaghetti z cukinią

(wegańskie, opcjonalnie bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: 15-20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • 1 młoda zielona cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 300 g makaronu spaghetti (u mnie orkiszowy) (bez jajek)
  • sól himalajska
  • płatki drożdżowe (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i hartujemy zimną wodą tylko chwilkę, aby nadal był ciepły
  2. W czasie gotowania makaronu myjemy cukinię, odkrawamy końcówki, warzywo ścieramy w całości na tarce o grubych oczkach
  3. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni, dodajemy drobno pokrojony czosnek, mieszamy i prawie od razu dodajemy startą cukinię, smażymy 1 minutę, tylko tyle aby cukinia lekko zmiękła (ale nie rozpadła się)
  4. Ugotowany makaron dodajemy na patelnię, mieszamy i doprawiamy do smaku solą, posypujemy płatkami drożdżowymi

Wskazówki:

Do makaronu możemy podać domową bruschette.

Makaron spaghetti z cukinią

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

1 Reply to "Spaghetti z cukinią"

  • comment-avatar
    Dorota Pykacz 30 czerwca 2016 (21:36)

    to danie jest zapisane u mnie w zeszycie,no cóz,kto teraz prowadzi zeszyty z przepisami…ale jakwybieram spawdzone,przetestowane,które smakują i wracam do nich.a to danie jest szybkie i teraz na czasie,jedzmy cukinie!!!!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.