Kotleciki z kaszy jaglanej i bobu

Danie proste i bardzo smaczne, zwłaszcza dla miłośników kaszy jaglanej. Bób nadaje tym kotlecikom lekko słodkawy smak i zielony kolor.

Takie kotlety podajemy z ulubionym sosem, dipem lub jako wypełnienie wegańskich burgerów. Świetnie się sprawdzą także gdy chcemy coś zdrowego przekąsić lub zabrać ze sobą na II śniadanie do szkoły czy pracy.

Zapraszam i życzę Smacznego

Kotleciki z kaszy jaglanej i bobu

(bezglutenowe wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 15-20 minut bez gotowania
Ilość: 8 szt ok. 5 cm średnicy

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Ugotowany bób jeszcze ciepły blendujemy lub rozgniatamy widelcem, młody bób możemy pozostawić ze skórką
  2. Ugotowaną ciepłą kaszę jaglaną łączymy z rozgniecionym bobem chwilę rozdrabniamy blenderem ręcznym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami, od razu formujemy kotleciki
  3. Rumienimy na oleju z obu stron dosłownie przez minutę lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (wychodzą bardziej suche niż te usmażone)
  4. Gotowe kotlety umieszczamy w papilotkach od muffinek i np. pakujemy do pojemnika ze śniadaniem

Wskazówki:

Do kotletów możemy dodać ulubione zioła np. tymianek czy natkę pietruszki. 

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Kotleciki z kaszy jaglanej i bobu"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.