Danie proste i bardzo smaczne, zwłaszcza dla miłośników kaszy jaglanej. Bób nadaje tym kotlecikom lekko słodkawy smak i zielony kolor.
Takie kotlety podajemy z ulubionym sosem, dipem lub jako wypełnienie wegańskich burgerów. Świetnie się sprawdzą także gdy chcemy coś zdrowego przekąsić lub zabrać ze sobą na II śniadanie do szkoły czy pracy.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kotleciki z kaszy jaglanej i bobu
(bezglutenowe wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 15-20 minut bez gotowania
Ilość: 8 szt ok. 5 cm średnicy
Składniki:
- 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 200 g ugotowanego bobu bez skórki
- sól morska lub himalajska do smaku
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- opcjonalnie: olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Ugotowany bób jeszcze ciepły blendujemy lub rozgniatamy widelcem, młody bób możemy pozostawić ze skórką
- Ugotowaną ciepłą kaszę jaglaną łączymy z rozgniecionym bobem chwilę rozdrabniamy blenderem ręcznym, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami, od razu formujemy kotleciki
- Rumienimy na oleju z obu stron dosłownie przez minutę lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180ºC (wychodzą bardziej suche niż te usmażone)
- Gotowe kotlety umieszczamy w papilotkach od muffinek i np. pakujemy do pojemnika ze śniadaniem
Wskazówki:
Do kotletów możemy dodać ulubione zioła np. tymianek czy natkę pietruszki.
No Replies to "Kotleciki z kaszy jaglanej i bobu"