Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób gości on w naszym domu codziennie. Najczęściej jemy ugotowany traktując jako przekąskę, wyłuskując go z łupinek prosto do buzi. Podczas pobytu nad polskim morzem, ugotowany bób zabieramy na plażę lub na spacer. Taki ugotowany bób dodaję także do makaronu, sałatek czy zup. Bób to roślina strączkowa. Jest źródłem dobrze przyswajalnego białka, z powodzeniem może zastąpić mięso. Jest bogaty w potas, fosfor i kwas foliowy. Zawiera także wapń, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B. Osoby z alergią na nikiel muszą mieć świadomość, że bób podobnie jak inne strączkowe zawiera nikiel. Jak ugotować bób, żeby był zwarty i ładnie się prezentował na talerzu? Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Jak ugotować bób
(wegański, bezglutenowy, odpowiedni do sałatek)
Czas przygotowania: 15 minut Ilość: 300 g (bez skórki) Składniki:
- ½ kg bobu
- 2,5 l wody
- 1 łyżka soli himalajskiej różowej
Przygotowanie:
- Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy
- Bób płuczemy zimną wodą, dodajemy do gotującej się wody i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut (sprawdzamy czy jest miękki)
- Ugotowany bób odcedzamy na sitku lub durszlaku, przelewamy zimną wodą i po chwili obieramy ze skórki
Wskazówki: Jeśli nie chcemy obierać ze skórki, nie musimy bobu hartować. W skórce bobu zawartych jest wiele witamin, tracimy je w dużym stopniu podczas gotowania. Bób przelany zimną wodą nadal jest ciepły w środku i odpowiedni do bezpośredniego spożycia.
No Replies to "Jak ugotować bób"