Bób z patelni

Gotowany bób to najprostsza przekąska. Bób przyprawiony ziołami, podany na ciepło, wyłożony na talerz prosto z patelni, może stanowić już samodzielne danie obiadowo-kolacyjne.   Poprosiłam Monikę Maćków o komentarz dietetyczny dotyczący bobu. „Bób jako roślina strączkowa to przede wszystkim dobre źródło białka (5,6g/100g). Zawiera błonnik (4,2g/100g), witaminy z grupy B, witaminę K oraz kwas foliowy, przez co zalecany jest kobietom w ciąży. Posiada takie pierwiastki jak: żelazo (1,9mg/100g ), potas (250mg/100g) i cynk (0,58mg/100g). Bób to także źródło witaminy A i C. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają m.in w redukcji wysokiego stężenia cholesterolu we krwi. Bobu nie powinny spożywać osoby z cukrzycą, ponieważ gotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, oraz osoby z chorobami jelit np. z zespołem jelita nadwrażliwego.

Bób może wywołać alergiczne reakcje krzyżowe m.in z fistaszkami i innymi nasionami strączkowymi.”  

Zapraszam i życzę Smacznego

Bób z patelni

(wegański, bezglutenowy, bez cukru)

Czas przygotowania: 5 minut

Ilość: ok. 300 g

Składniki:

  • 300 g ugotowanego, oczyszczonego bobu
  • ½ młodej cebuli
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • sól himalajska i biały pieprz do smaku
  • świeże lub suszone ulubione zioła do smaku (np. tymianek, koperek, zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

  1. Na niedużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, szklimy przez chwilę, dodajemy ugotowany, oczyszczony ze skórki bób, solimy, pieprzmy i oprószamy ziołami, podgrzewamy delikatnie mieszając od czasu do czasu
  2. Podajemy na ciepło

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Bób z patelni"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.