Gotowany bób to najprostsza przekąska. Bób przyprawiony ziołami, podany na ciepło, wyłożony na talerz prosto z patelni, może stanowić już samodzielne danie obiadowo-kolacyjne. Poprosiłam Monikę Maćków o komentarz dietetyczny dotyczący bobu. „Bób jako roślina strączkowa to przede wszystkim dobre źródło białka (5,6g/100g). Zawiera błonnik (4,2g/100g), witaminy z grupy B, witaminę K oraz kwas foliowy, przez co zalecany jest kobietom w ciąży. Posiada takie pierwiastki jak: żelazo (1,9mg/100g ), potas (250mg/100g) i cynk (0,58mg/100g). Bób to także źródło witaminy A i C. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają m.in w redukcji wysokiego stężenia cholesterolu we krwi. Bobu nie powinny spożywać osoby z cukrzycą, ponieważ gotowany bób ma wysoki indeks glikemiczny, oraz osoby z chorobami jelit np. z zespołem jelita nadwrażliwego.
Bób może wywołać alergiczne reakcje krzyżowe m.in z fistaszkami i innymi nasionami strączkowymi.”
Zapraszam i życzę Smacznego
Bób z patelni
(wegański, bezglutenowy, bez cukru)
Czas przygotowania: 5 minut
Ilość: ok. 300 g
Składniki:
- 300 g ugotowanego, oczyszczonego bobu
- ½ młodej cebuli
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masła klarowanego (nie dla wegan)
- sól himalajska i biały pieprz do smaku
- świeże lub suszone ulubione zioła do smaku (np. tymianek, koperek, zioła prowansalskie)
Przygotowanie:
- Na niedużej patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, szklimy przez chwilę, dodajemy ugotowany, oczyszczony ze skórki bób, solimy, pieprzmy i oprószamy ziołami, podgrzewamy delikatnie mieszając od czasu do czasu
- Podajemy na ciepło
No Replies to "Bób z patelni"