Makaron z borówkami

Dania z makaronem są lubiane przez dzieci. W okresie letnim gdy pod ręką mamy wiele owoców, warto taki makaron przygotować właśnie z borówkami lub truskawkami. Przepis na makaron z truskawkami jest na blogu.

Ponieważ truskawki często wywołują zmiany alergiczne alternatywą są rzadko uczulające borówki czy jagody.

Taki makaron jest naprawdę smaczny i sprawdzi się zarówno na obiad w upalny dzień, jak i na deser.

Zapraszam i życzę Smacznego

Makaron z borówkami

(wegański, opcjonalnie bezglutenowy, opcjonalnie bez cukru)

Składniki:

  • 250 g borówek
  • 300 g makaronu orkiszowe świderki lub bezglutenowy 
  • 150 ml śmietany roślinnej owsianej lub ryżowej, migdałowej
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, odcedzamy, hartujemy ale delikatnie aby nadal był ciepły
  2. Borówki dokładnie myjemy, zostawiamy kilkanaście sztuk na wierzch dania, resztę umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier i śmietanę roślinną, miksujemy na gładki krem
  3. Ugotowany ciepły makaron wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem i dodajemy świeże borówki

Wskazówki:

Jeśli użyjemy makaron bezglutenowy oraz śmietanę np. kokosową, migdałową lub ryżową, otrzymamy danie bezglutenowe.

Zamiast cukru kokosowego możemy użyć zwykły cukier trzcinowy lub syrop roślinny np. klonowy. Możemy również całkowicie pominąć słodki dodatek, zwłaszcza gdy borówki są słodkie.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Makaron z borówkami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.