Dziś prosty przepis na szybką “pizzę”. Te mini pizze można przygotować także w wersji bezglutenowej, wykorzystując przepis na Czarodziejskie Placuszki z książki “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato” str. 91.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Mini pizze z patelni
(bez drożdży)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 6 szt. ok. 10 cm średnicy
Składniki:
- 200 ml mleka orkiszowego
- 150 g mąki orkisz jasnej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
- ¼ łyżeczki soli himalajskiej
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 2 kiełbaski chorizo
- kilka zielonych oliwek
- olej do smażenia lub masło klarowane
Przygotowanie:
- Ocet jabłkowy wlewamy do odmierzonego mleka, odstawiamy na 5 minut, następnie dolewamy łyżkę oleju, mieszamy
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy
- Do mąki wlewamy mleko z octem i miksujemy uzyskując gęste ciasto, odstawiamy je na kolejne 5 minut
- Kiełbaski chorizo i oliwki kroimy w cienkie plasterki
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem niedużej ilości oleju lub masła klarowanego
- Nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na wierzchu placka, układamy na niej plasterki kiełbaski naprzemiennie z oliwkami i przewracamy placek go na drugą stronę, dosmażamy (w razie konieczności dodajemy olej)
- Mini pizze wykładamy na talerz, podajemy np. z sosem pomidorowym
5 komentarzy to "Mini pizze bez drożdży"
Magdusia 29 czerwca 2016 (14:00)
Czy mleko orkiszowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym?
Katarzyna Jankowska 30 czerwca 2016 (08:39)
Tak oczywiście, może nieco zmienić się konsystencja. Mleko jaglane z Natumi świetnie się sprawdza:)
Magdusia 1 lipca 2016 (08:47)
Dziękuję
enia 12 listopada 2016 (22:10)
Chcialabym zrobić te pizzę z mąki orkiszowej razowej, czy może Pani podpowiedzieć proporcje pod takie ciasto?
Katarzyna Jankowska 14 listopada 2016 (09:30)
Proszę stopniowo zwiększyć ilość mleka, ciasto musi mieć gęstą ale lejąca konsystencję. W zależności od rodzaju mąki, razowa 2000, 1100 ilość mleka będzie inna. To prosty przepis, nawet jak doda pani za dużo mleka wystarczy dosypać mąki, wyłożyć jeden placuszek na patelnię i zobaczyć jak się smaży.