Mini pizze bez drożdży

Dziś prosty przepis na szybką “pizzę”. Te mini pizze można przygotować także w wersji bezglutenowej, wykorzystując przepis na Czarodziejskie Placuszki z książki “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi” str. 91.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Mini pizze z patelni

(bez drożdży)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 6 szt. ok. 10 cm średnicy

Składniki:

  • 200 ml mleka orkiszowego
  • 150 g mąki orkisz jasnej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego
  • ¼ łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 2 kiełbaski chorizo
  • kilka zielonych oliwek
  • olej do smażenia lub masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Ocet jabłkowy wlewamy do odmierzonego mleka, odstawiamy na 5 minut, następnie dolewamy łyżkę oleju, mieszamy
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sodę, proszek do pieczenia oraz sól, mieszamy
  3. Do mąki wlewamy mleko z octem i miksujemy uzyskując gęste ciasto, odstawiamy je na kolejne 5 minut
  4. Kiełbaski chorizo i oliwki kroimy w cienkie plasterki
  5. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem niedużej ilości oleju lub masła klarowanego
  6. Nakładamy porcję ciasta i smażymy na średnim ogniu najpierw z jednej strony do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na wierzchu placka, układamy na niej plasterki kiełbaski naprzemiennie z oliwkami i przewracamy placek go na drugą stronę, dosmażamy (w razie konieczności dodajemy olej)
  7. Mini pizze wykładamy na talerz, podajemy np. z sosem pomidorowym
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

5 komentarzy to "Mini pizze bez drożdży"

  • comment-avatar
    Magdusia 29 czerwca 2016 (14:00)

    Czy mleko orkiszowe można zastąpić dowolnym mlekiem roślinnym?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 czerwca 2016 (08:39)

      Tak oczywiście, może nieco zmienić się konsystencja. Mleko jaglane z Natumi świetnie się sprawdza:)

      • comment-avatar
        Magdusia 1 lipca 2016 (08:47)

        Dziękuję

  • comment-avatar
    enia 12 listopada 2016 (22:10)

    Chcialabym zrobić te pizzę z mąki orkiszowej razowej, czy może Pani podpowiedzieć proporcje pod takie ciasto?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 14 listopada 2016 (09:30)

      Proszę stopniowo zwiększyć ilość mleka, ciasto musi mieć gęstą ale lejąca konsystencję. W zależności od rodzaju mąki, razowa 2000, 1100 ilość mleka będzie inna. To prosty przepis, nawet jak doda pani za dużo mleka wystarczy dosypać mąki, wyłożyć jeden placuszek na patelnię i zobaczyć jak się smaży.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.