Kotleciki z ciecierzycy i białej kapusty

Dziś na FB urządziłam małą bitwę na głosy. Mam wiele zaległych przepisów, które czekają na opublikowanie. Czytelnicy MAG zadecydowali, że jako pierwsze na blogu pojawią się Kotleciki z ciecierzycy i białej kapusty.

To delikatne danie najlepiej jest upiec w piekarniku. Takie wegańskie burgery możemy wykorzystać do przygotowania dania kolacyjnego, II śniadania czy obiadu. Podane z sosem czy dipem smakują jeszcze lepiej.

Zapraszam i życzę Smacznego

Kotleciki z ciecierzycy i białej kapusty

(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)

Czas przygotowania: 20 minut (bez gotowania ciecierzycy)

Czas pieczenia: 20 minut

Ilość: 6 szt. około 6 cm średnicy

Składniki:

  • 250 g ugotowanej ciecierzycy (100 g suchej)
  • 200 g młodej białej kapusty
  • 1 szalotka
  • 4 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • ½ ząbka czosnku (można pominąć)
  • sól himalajska
  • pieprz biały

Przygotowanie:

  1. Ugotowaną i ciepłą ciecierzycę blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę
  2. Białą kapustę bardzo drobno siekamy, solimy, dokładnie mieszamy najlepiej ręką, ugniatając ją, odstawiamy na 10 minut, dodajemy do ciecierzycy
  3. Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek (nie przypalmy!), przekładamy do ciecierzycy
  4. Dosypujemy świeżo zmielone siemię lniane, suszony tymianek i doprawiamy solą i pieprzem
  5. Masę ugniatamy ręcznie, sprawiając aby sok z kapusty połączył wszystkie składniki
  6. Formujemy nieduże kotleciki
  7. Nagrzewamy piekarnik do 170°C , blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotleciki, pieczemy ok. 10 minut z jednej strony, przekładamy na drugą i pieczmy kolejne 10 minut (są delikatne)
  8. Podajemy z sosem, dipem lub hummusem
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Kotleciki z ciecierzycy i białej kapusty"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.