Dziś na FB urządziłam małą bitwę na głosy. Mam wiele zaległych przepisów, które czekają na opublikowanie. Czytelnicy MAG zadecydowali, że jako pierwsze na blogu pojawią się Kotleciki z ciecierzycy i białej kapusty.
To delikatne danie najlepiej jest upiec w piekarniku. Takie wegańskie burgery możemy wykorzystać do przygotowania dania kolacyjnego, II śniadania czy obiadu. Podane z sosem czy dipem smakują jeszcze lepiej.
Zapraszam i życzę Smacznego
Kotleciki z ciecierzycy i białej kapusty
(bezglutenowe, wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 20 minut (bez gotowania ciecierzycy)
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 6 szt. około 6 cm średnicy
Składniki:
- 250 g ugotowanej ciecierzycy (100 g suchej)
- 200 g młodej białej kapusty
- 1 szalotka
- 4 łyżeczki świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- ½ ząbka czosnku (można pominąć)
- sól himalajska
- pieprz biały
Przygotowanie:
- Ugotowaną i ciepłą ciecierzycę blendujemy lub przepuszczamy przez maszynkę
- Białą kapustę bardzo drobno siekamy, solimy, dokładnie mieszamy najlepiej ręką, ugniatając ją, odstawiamy na 10 minut, dodajemy do ciecierzycy
- Na rozgrzanym oleju szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek (nie przypalmy!), przekładamy do ciecierzycy
- Dosypujemy świeżo zmielone siemię lniane, suszony tymianek i doprawiamy solą i pieprzem
- Masę ugniatamy ręcznie, sprawiając aby sok z kapusty połączył wszystkie składniki
- Formujemy nieduże kotleciki
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C , blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy kotleciki, pieczemy ok. 10 minut z jednej strony, przekładamy na drugą i pieczmy kolejne 10 minut (są delikatne)
- Podajemy z sosem, dipem lub hummusem
No Replies to "Kotleciki z ciecierzycy i białej kapusty"