Czijanka arbuzowa

Pytanie: Przed czy po bieganiu/treningu wypić ten orzeźwiający koktajl?

Odpowiedź: Wypij go przed lub po, byleby nie ZAMIAST!

Taki napój wspaniale nawadnia organizm, jest naturalnym izotonikiem, a schłodzony orzeźwia w takie dni jak dziś.

Zapraszam i życzę Smacznego orzeźwienia!

Czijanka Arbuzowa

(bezglutenowa, wegańska, bez cukru)

Czas przygotowania: 5 minut plus namaczanie

Ilość: 1 porcja

Składniki:

  • ok. 300 g arbuza (bez pestek)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1-2 łyżki soku z cytryny (można pominąć)

Przygotowanie:

  1. Nasiona chia zalewamy ciepłą wodą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 15 minut
  2. Miąższ arbuza kroimy na mniejsze kawałki, wyjmujemy pestki, miąższ umieszczamy w dzbanku blendera kielichowego, miksujemy na mus
  3. Dolewamy roztwór z chia, dodajemy sok z cytryny i mieszamy łyżką
  4. Podajemy do picia od razu lub chłodzimy w lodówce
Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

1 Reply to "Czijanka arbuzowa"

  • comment-avatar
    PaleoBite 10 czerwca 2016 (22:52)

    Nie wpadłabym na taki pomysł, dziękuję bardzo za przepis, na pewno wypróbuje 🙂

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.