Chrupki chlebek sezamowy jest wspaniałym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej. Bogaty w błonnik, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.
Taki chlebek sezamowy sprawdzi się jako przekąska i jako alternatywa dla zwykłego chleba.
Zapraszam do wypróbowania przepisu.
Dziś Dzień Taty!
Wszystkim tatusiom życzę wyjątkowych chwil spędzonych ze swoimi pociechami!
Chrupki chlebek sezamowy
(bezglutenowy, wegański, bez cukru)
Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut czekania
Czas pieczenia: 10-15 minut
Ilość: 10 kawałków w rozmiarze 4cmx10 cm
Składniki suche:
- 25 g nasion białego maku
- 25 g nasion sezamu
- 25 g łuskanych nasion konopi
- 25 g ziaren siemienia lnianego bio
- 1/3łyżeczki soli himalajskiej
do zmielenia
- 25 g pestek słonecznika
- 25 g pestek dyni
- 25 g siemienia lnianego bio
Składniki mokre:
- 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
- 2 łyżki płynnego ciepłego oleju kokosowego
- 5 łyżek bardzo ciepłej przegotowanej wody
Przygotowanie:
- Najpierw odmierzone nasiona wsypujemy do miski, mieszamy
- Następnie składniki „do zmielenia” mielemy na mąkę, przekładamy do miski z nasionami, mieszamy
- Potem dolewamy mokre składniki, łyżką dobrze ugniatamy wszysykie by uzyskać zwartą masę
- Następnie odstawiamy masę na ½ godziny, ponownie wszystko mieszamy, ugniatając
- Potem rozgrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na niego przygotowaną masę i cienko ją rozkładamy formując prostokąt (możemy rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma papierami do pieczenia)
- Kroimy chlebek najpierw na 5 pasków o 4 cm szerokości, a potem wszystkie na pół tak by uzyskać 10 prostokątów o 10 cm długości każdy
- Następnie chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut
- Na koniec wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia
Wskazówki:
Chlebek na ciepło jest również pyszny. Twardnieje gdy wystygnie.
Możesz pokroić go zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze miękki i ciepły.
Zamiast maku możesz dodać więcej sezamu.
Zamiast nasion konopi możesz dodać nasiona chia.
Zamiast melasy z chleba świętojańskiego możesz użyć innej melasy, zwróć jednak uwagę czy nie będzie za słodka.
2 komentarze to "Chrupki chlebek sezamowy"
Sylwia Weglewska 27 września 2017 (20:10)
czy mozna zastapic czyms melase? zmagamy sie z nietolerancja fruktozy 🙁
Katarzyna Jankowska 28 września 2017 (10:42)
Proszę pominąć melasę, można zwiększyć ilość oleju i wody, tak żeby ciasto się zlepiało:)