Chrupki chlebek sezamowy

Chrupki chlebek sezamowy jest wspaniałym rozwiązaniem dla osób na diecie bezglutenowej. Bogaty w błonnik, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny.

Taki chlebek sezamowy sprawdzi się jako przekąska i jako alternatywa dla zwykłego chleba.

Zapraszam do wypróbowania przepisu.

Dziś Dzień Taty!

Wszystkim tatusiom życzę wyjątkowych chwil spędzonych ze swoimi pociechami!

Chrupki chlebek sezamowy

(bezglutenowy, wegański, bez cukru)

Czas przygotowania: 10 minut + 30 minut czekania

Czas pieczenia: 10-15 minut

Ilość: 10 kawałków w rozmiarze 4cmx10 cm

Składniki suche:

  • 25 g nasion białego maku
  • 25 g nasion sezamu
  • 25 g łuskanych nasion konopi
  • 25 g ziaren siemienia lnianego bio
  • 1/3łyżeczki soli himalajskiej

do zmielenia

  • 25 g pestek słonecznika
  • 25 g pestek dyni
  • 25 g siemienia lnianego bio

Składniki mokre:

  • 2 łyżki melasy z chleba świętojańskiego
  • 2 łyżki płynnego ciepłego oleju kokosowego
  • 5 łyżek bardzo ciepłej przegotowanej wody

Przygotowanie:

  1. Najpierw odmierzone nasiona wsypujemy do miski, mieszamy
  2. Następnie składniki „do zmielenia” mielemy na mąkę, przekładamy do miski z nasionami, mieszamy
  3. Potem dolewamy mokre składniki, łyżką dobrze ugniatamy wszysykie by uzyskać zwartą masę
  4. Następnie odstawiamy masę na ½ godziny, ponownie wszystko mieszamy, ugniatając
  5. Potem rozgrzewamy piekarnik do 160°C w opcji z termoobiegiem
  6. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na niego przygotowaną masę i cienko ją rozkładamy formując prostokąt (możemy rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma papierami do pieczenia)
  7. Kroimy chlebek najpierw na 5 pasków o 4 cm szerokości, a potem wszystkie na pół tak by uzyskać 10 prostokątów o 10 cm długości każdy
  8. Następnie chlebek wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 10-15 minut
  9. Na koniec wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Wskazówki:

Chlebek na ciepło jest również pyszny. Twardnieje gdy wystygnie.

Możesz pokroić go zaraz po wyjęciu z piekarnika, gdy jest jeszcze miękki i ciepły.

Zamiast maku możesz dodać więcej sezamu.

Zamiast nasion konopi możesz dodać nasiona chia.

Zamiast melasy z chleba świętojańskiego możesz użyć innej melasy, zwróć jednak uwagę czy nie będzie za słodka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Chrupki chlebek sezamowy"

  • comment-avatar
    Sylwia Weglewska 27 września 2017 (20:10)

    czy mozna zastapic czyms melase? zmagamy sie z nietolerancja fruktozy 🙁

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 28 września 2017 (10:42)

      Proszę pominąć melasę, można zwiększyć ilość oleju i wody, tak żeby ciasto się zlepiało:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.