Kotlety z cukinii i fenkułu powstały wczoraj podczas mojej obecnej diety warzywno-owocowej. To już 7 post uzdrawiający w moim życiu, ale tym razem wyjątkowy, bo nie odczuwam żadnych negatywnych skutków jak osłabienie, ból głowy czy zimno. Mija 7 dzień postu.
Przepisy na różne warzywne kotlety bez mąki, jajek, mleka czyli na bazie wyłącznie warzyw i owoców dozwolonych podczas postu, znajdziecie także w mojej książce “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.
Książka bardzo szybko wyczerpała swój nakład, ale już możesz zakupić ją ponownie, w nowym, zaktualizowanym wydaniu.
Wegańskie burgery, kotlety i placuszki umieściłam właściwie w każdej z moich książek. Zapraszam do Sklepu MAG!
Wiele przepysznych tego typu dań umieściłam również na blogu. Uwielbiam kotlety ziemniaczane nadziewane szpinakiem, kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej czy z komosy ryżowej i bobu. Warto je wypróbować!
Zapraszam i życzę Smacznego
Kotlety z cukinii i fenkułu (z patelni i piekarnika)
(wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, dieta warzywno-owocowa)
Czas pieczenia: 50 minut
Czas przygotowani: 20 minut
Ilość: 11 sztuk
Składniki:
- 1 brokuł (500 g)
- 3 marchewki (400 g)
- 2 cukinie (500 g)
- ½ fenkułu (200 g)
- ½ białej cebuli
- pół ząbka czosnku
- sól himalajska drobna
- kmin rzymski
- pieprz czarny
- sok z cytryny
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, marchew obieramy ze skórki.
- Cukinie i fenkuł ścieramy na dużych oczkach tarki, zostawiamy na 10 minut, odciskamy z soku.
- Do cukinii dodajemy starte; marchew, cebulę i czosnek, mieszamy.
- Brokuł gotujemy we wrzącej wodzie przez 4 minuty, studzimy, blendujemy na mus.
- Wszystkie warzywa łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, sokiem z cytryny i opcjonalnie kminem rzymskim.
- W dłoniach formujemy kotlety, nadmiar soku odciskamy, kotlety układamy na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką i smażymy przez kilka minut na średnim ogniu, z każdej ze stron.
- Jeśli wybieramy opcję pieczonych kotletów, piekarnik nagrzewamy do 170°C w opcji z termoobiegiem, kotlety układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 50 minut, zostawiamy po upieczeniu w piekarniku z otwartymi drzwiami.
- Podajemy na ciepło z dodatkiem warzywnej salsy lub świeżych warzyw (papryka, pomidor).
Wskazówki:
Czas pieczenia zależy od grubości kotletów. Pieczone wydają się być smaczniejsze i bardziej zwarte. Na zdjęciu są kotlety z patelni.
No Replies to "Kotlety z cukinii i fenkułu dieta warzywno-owocowa"