Zostało 9 dni do mojego pierwszego maratonu. Przygotowania do niego to nie tylko treningi biegowe czy siłowe, ale także odpowiednia dieta. Komosa ryżowa jako źródło białka i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych gości często na moim stole. Na jej bazie powstają dania jednogarnkowe, placuszki czy burgery. Quinoa jest także źródłem składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo, cynk i potas. Zawiera witaminy z grupy B oraz E i cechuje ją wysoka zawartość antyoksydantów. Alergicy powinni pamiętać, że komosa wchodzi w reakcje krzyżowe z gryką.
Na blogu znajduje się więcej przepisów z wykorzystaniem komosy ryżowej.
Zapraszam na smaczne burgery i życzę Smacznego
Kotlety z komosy ryżowej i bobu
(bezglutenowe wegańskie, bez cukru)
Czas przygotowania: 15-30 minut
Ilość: 5 szt. ok. 6 cm średnicy
Składniki:
- 200 g ugotowanej komosy ryżowej
- 150 g ugotowanego bobu bez skórki
- ½ cebuli
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól himalajska do smaku
- świeżo zmielony pieprz biały do smaku
- olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
- Najpierw ugotowany i obrany ze skórki bób blendujemy lub rozgniatamy widelcem
- Następnie studzimy ugotowaną komosę ryżową i łączymy z rozgniecionym bobem, chwilę rozdrabniamy przy użyciu ręcznego blendera (nie rozdrabniamy masy na gładko)
- Potem dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i cebulkę zrumienioną na oliwie, mieszamy składniki
- Następnie formujemy kotleciki
- Na koniec rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, kotleciki rumienimy z obu stron lub pieczemy w piekarniku
Wskazówki: Kotlety pieczemy w piekarniku ok. 25 minut na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180°C. Smażone kotleciki są bardzo delikatne, przestudzone mają bardziej zwartą postać. Świetnie nadają się jako wypełnienie wegańskich burgerów. Zamiast natki pietruszki możemy dodać inne dozwolone zielone warzywa czy zioła np. jarmuż, szpinak, tymianek, lubczyk.
No Replies to "Kotlety z komosy ryżowej i bobu"