Nie jestem zwolenniczką gotowych batonów energetycznych, wolę wyczarować własne.
Takie batony energetyczne chia wymyśliłam głównie z myślą o sobie. Bieganie stało się moją kolejną pasją, a przygotowania do maratonu jeszcze bardziej wpłynęły na moje działania w kuchni.
O chia pisałam już wielokrotnie. W części “produkty MAG” znajdziecie wiele informacji na ich temat.
Opisałam te maleńkie ziarenka także w mojej książce “Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje”, w rozdziale MAGiczne produkty.
Na blogu znajduje się wiele, różnych przepisów z wykorzystaniem chia, zapraszam do ich wypróbowania.
Moje batony energetyczne chia sprawdzą się podczas długich wybiegań i także podczas maratonu.
Mój pierwszy maraton już za kilka dni. 27 września w Warszawie zmierzę się z królewskim dystansem 42,195 km.
Trzymajcie za mnie kciuki, a kto może niech mi pokibicuje na trasie 37 PZU Maratonu Warszawskiego
Tymczasem życzę Smacznego
Batony energetyczne chia
(bez mleka, bez jajek, bezglutenowe, wegańskie, bez soi, bez cukru)
Czas przygotowania:15 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość: 1 szt. 20 cm x 20 cm (10 batonów ok. 60 g)
Składniki:
- 150 g płatków owsianych bezglutenowych
- 25 g płatków amarantusowych lub jaglanych
- 50 g chia nasion
- 50 g rodzynków suszonych
- 75 g mąki owsianej bezglutenowej lub ryżowej
- szczypta soli himalajskiej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka inuliny w proszku (można pominąć)
- 100 ml oleju z pestek winogron
- 75 ml melasy z chleba świętojańskiego
- 50 ml wody
Przygotowanie:
- Mąki, płatki, szczyptę soli, inulinę, proszek do pieczenia, nasiona chia i rodzynki umieszczamy w misce, mieszamy
- Olej łączymy z melasą karobową, miksujemy przelewamy do suchych składników, miksujemy
- Dolewamy wodę, miksujemy na najmniejszych obrotach, pozostawiamy na 3 minuty (ciasto ma się kleić, jeśli składniki się nie zlepiają dodajemy stopniowo jeszcze więcej płynu)
- Ciasto wykładamy w foremce wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, dociskamy masę do dna tworząc zwartą całość
- Nagrzewamy piekarnik do 170°C w opcji z termoobiegiem
- Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut
- Wyjmujemy, studzimy, kroimy po wystudzeniu
Od Dietetyka:
Wartość energetyczna w całej porcji: 1993 kcal
Białko w całej porcji: 44,5 g
Tłuszcz w całej porcji: 125,2 g
Węglowodany w całej porcji: 293 g
Przede wszystkim batony te zawierają witaminy z grupy B (z płatków owsianych, amarantusowych, nasion chia i mąki owsianej), wpływające na metabolizm tłuszczów, węglowodanów oraz na wydolność organizmu.
Składniki mineralne:
- żelazo (rodzynki, produkty owsiane, melasa z chleba świętojańskiego, amarantus) – pierwiastek niezbędny w prawidłowym transporcie tlenu oraz wspomagający pracę układu odpornościowego i nerwowego
- wapń (melasa z chleba świętojańskiego, nasiona chia) – odpowiedzialny za prawidłową budowę kości i zębów
- magnez (melasa z chleba świętojańskiego, nasiona chia, płatki z amarantusa, produkty bezglutenowe z owsa) – odpowiedzialny za prawidłową pracę mięśni, a jego niedobór objawia się szybkim zmęczeniem, słabą wydolnością organizmu i skurczami mięśni kończyn dolnych
- potas (melasa z chleba świętojańskiego, nasiona chia) – również odpowiada za prawidłową pracę mięśni, a jego niedobór skutkuje m.in skurczami mięśni
- inne składniki zawarte w tych batonach to kwasy omega -3 i omega – 6, zawarte w nasionach chia i oleju z pestek winogron. Po dokładne informacje na temat kwasów Omega-3 i Omega-6 zapraszam do drugiej książki MAG

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska
6 komentarzy to "Batony energetyczne chia"
Judyta Lenk 22 lutego 2016 (12:46)
Czy można czymś zastąpić melasę? Mam wszystko poza nią i chciałabym wyprobowac ten przepis 🙂 PS właśnie odkrywam Pani przepisy i jestem zachwycona różnorodnością potraw 🙂 na początku kiedy okazało się, że mój synek (KP) ma alergię na nabiał, kakao, orzechy i pszenicę zastanawiałam się co będę mogła jesc. Widzę jednak, że moje obawy były niesłuszne 🙂
Katarzyna Jankowska 25 lutego 2016 (12:11)
Melasę można zastąpić syropem roślinnym lub dozwolonym miodem. Miód niestety traci swoje wartości przy podgrzaniu. Warto jednak zdobyć melasę z chleba świętojańskiego bo zawiera wiele cennych składników. Bardziej słodkie syropy dodawać stopniowo.
Zdrowe batony energetyczne (fit przepis) - Smakowitykasek.pl 27 lutego 2017 (00:09)
[…] Inspiracja: Mama alergika gotuje […]
Katarzyna Dziuba 22 maja 2017 (08:17)
Całość miksujemy mikserem, czy blenderem, niezrozumiałam.:)
Katarzyna Jankowska 25 maja 2017 (12:58)
Mikserem ręcznym to wykonałam:)
Zdrowe batony energetyczne (fit przepis) - smakowitykasek.pl/dev 20 grudnia 2017 (09:56)
[…] Inspiracja: Mama alergika gotuje […]