Wysypało jesiennymi grzybami. Borowików jak widzę jest w tym roku dużo. W każdym razie tutaj w rejonach nadmorskich królują na bazarach i straganach.
Oczywiście nie mogłam się oprzeć królewskim grzybom. Zakupiłam malutkie, grubiutkie, takie w sam raz do marynowania, ale jednak wykorzystałam je do kolejnego dania z myślą o diecie biegacza. Powstało tagliatelle orkiszowe z borowikami.
Makaron w różnych postaciach to w tym tygodniu mój główny posiłek.
Zdaję się na doświadczenie innych i jak to mówią “czas ładować węglowodany”.
Grzyby nie są zbyt odżywczym składnikiem dania, ale urozmaicają je w smaku.
W wersji dla biegacza dodałam jeszcze suszone pomidory, dużo zielonej nataki pietruszki oraz uprażone orzeszki pinii.
Polecam i życzę Smacznego
Tagliatelle orkiszowe z borowikami
(wegańskie, bez cukru, dla biegacza)
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Ilość: 2-3 porcje
Składniki:
- 100 g świeżych malutkich borowików
- ½ cebuli białej
- 1 ząbek czosnku
- szczypta suszonego tymianku
- 1 łyżka natki pietruszki
- kilka kropel soku z cytryny do smaku lub 2-3 łyżki białego wina (nie dla alergików)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól himalajska różowy
- pieprz biały do smaku
- 250-300 g makaronu orkiszowego razowego typ wstążki
- 150 ml śmietany owsianej
- 1 łyżka płatków drożdżowych
- opcjonalnie: suszone pomidory z zalewy i orzeszki pinii
Przygotowanie:
- Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy, kroimy w plasterki.
- We wrzącej osolonej wodzie gotujemy makaron al dente, odcedzamy, hartujemy zimną wodą
- Rozgrzewamy głęboką patelnię z dodatkiem oliwy, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, chwilę szklimy
- Dodajemy pokrojone grzyby, smażymy przez około 2 minuty, mieszając od czasu do czasu, solimy, przykrywamy przykrywką i smażymy na małym ogniu około 2 minuty
- Podlewamy kilkoma łyżkami przegotowanej wody, dodajemy sok z cytryny oraz tymianek, przykrywamy i dusimy ok. 5 minut
- Ponownie podlewamy wodą i dusimy kolejne 5 minut aż grzyby zmiękną (młode borowiki nie rozpadną się, zachowują się jak pieczarki)
- Dolewamy śmietanę roślinną, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy, podgrzewamy
- Danie wykładamy na talerze, posypujemy płatkami drożdżowymi i natką pietruszki, Możemy podać z suszonymi pomidorami z zalewy i uprażonymi orzeszkami pinii
No Replies to "Tagliatelle orkiszowe z borowikami"