Razowe spaghetti ze szpinakowym pesto

Razowe spaghetii ze szpinakowym pesto to proste i smaczne danie dla biegacza, idealne w czasie tzw. “ładowania węglowodanów”.

Taki makaron może być również sposobem na przemyt zieleniny w diecie alergika!

Możemy je wykonać także na bazie jarmużu. Do blendera wrzucamy tyle zielonego warzywa ile mamy pod ręką, nie trzeba dokładnie odmierzać.

Im więcej zieleniny, tym bardziej wyrazisty smak i bardziej zielony kolor.

Jeśli orzeszki pinii są również na zakazanej liście, można wykorzystać ziarna dyni.

Wszystkie ziarna przed spożyciem prażymy!

Zapraszam na makaronową ucztę i życzę Smacznego

P.S. Jeszcze tylko 2 dni i mój pierwszy maraton (42,195 km). Trzymajcie za mnie kciuki!

Razowe spaghetti ze szpinakowym pesto

(wegańskie, bez cukru, dla biegacza)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • ok. 50-100 g szpinaku
  • 2 łyżki uprażonych orzeszków pinii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
  • sól himalajska
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • ok. 300 g makaronu orkiszowego, razowego typ spaghetti

Przygotowanie:

  1. Gotujemy ok 2 l wrzącej wody, solimy ½ łyżeczką soli, dodajemy makaron i gotujemy al ’dente
  2. W czasie gotowania makaronu do blendera wkładamy umyte liście szpinaku, obrany ząbek czosnku, uprażone orzeszki pinii oraz olej lniany, całość miksujemy na gładko, w razie konieczności dolewamy 1-2 łyżki przegotowanej, zimnej wody
  3. Ugotowany makaron, wyjmujemy bezpośrednio z garnka na patelnię, dodajemy przygotowane pesto szpinakowe, mieszamy i podgrzewamy (w razie konieczności, żeby danie nie było zbyt suche, podlewamy wodą z gotowania makaronu)
  4. Makaron wykładamy na talerz, doprawiamy do smaku solą, posypujemy płatkami drożdżowymi i dodatkowymi uprażonymi orzeszkami pinii

Wskazówki:

Danie możemy podać z dodatkiem drobno pokrojonych suszonych pomidorów z zalewy.

Płatki drożdżowe to źródło witamin z grupy B, niezbędnej w diecie, zwłaszcza wegan i wegetarian.

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Razowe spaghetti ze szpinakowym pesto"

  • comment-avatar
    Aleksandra K 30 września 2015 (01:07)

    Wygląda pysznie, ostatnio też jadłam makaron ze szpinakiem. Ten świeży ma szczególnie wyśmienity smak. Tylko gdzie kupiłaś orzeszki pini ?

    http://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 30 września 2015 (15:53)

      orzeszki pinii są na półkach z suszonymi owocami, orzechami. Ja swoje przywiozłam z Turcji albo kupuję w sklepie zdrowie brat:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.