Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów jest bogata w witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Wzmacnia odporność i poprawia stan skóry. Niestety pomidory często uczulają i wielu alergików nie może cieszyć się ich smakiem. Jeśli regularnie, a do tego intensywnie biegamy lub ćwiczymy, wprowadźmy do menu dania z pomidorami. Zawarty w nich likopen działa antyoksydacyjnie, co oznacza, że spowolni starzenie się komórek narażonych na ten proces przy intensywnym wysiłku. Najlepiej przyswajany jest likopen z przetworzonych pomidorów, czyli soków, ketchupów lub właśnie takiej zupy pomidorowejLikopen wpływa także pozytywnie na nasz układ odpornościowy oraz układ krążenia. W trakcie wysiłku fizycznego, wraz z potem tracimy dużo potasu, a jak wiadomo pomidory są bogate w ten mikroelement. Potas jest nam niezbędny do usprawnienia wielu funkcji w organizmie. Spadek poziomu tego pierwiastka przyczynia się do osłabienia mięśni, spowalnia proces ich regeneracji, wywołuje samoistne skurcze mięśni. W pomidorach znajdziemy również witaminę K oraz witaminy z grupy B. Na temat właściwości kaszy jaglanej rozpisałam się już w moje drugiej książce “Mama Alergika Gotuje Na Wyjątkowe Okazje”. W rozdziale MAGiczne produkty znajduje się wiele ciekawych informacji o różnych wartościowych składnikach, które powinny na stałe zagościć w każdym domu. Przypomnę tylko, że kasza jaglana jest źródłem białka. Wyróżnia się dużą zawartością witamin z grupy B. Zawiera składniki mineralne takie jak: magnez, fosfor , potas i żelazo. Zawiera także krzemionkę, która wpływa na stan włosów, skóry i paznokci. Proso jako jedyne spośród zbóż ma działanie alkalizujące (odkwasza organizm), a ze względu na działanie rozgrzewające warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Zapraszam i życzę Smacznego

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

(wegańska, bezglutenowa)

 Czas przygotowania: 30 minut Ilość: 4-5 porcji Składniki:

  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 1 kg świeżych pomidorów np. typ Lima
  • 1 łyżka posiekanych liści bazylii i/lub lubczyku
  • 1 cebula czerwona
  • 3 łyżki oliwy lub masła klarowanego (nie dla wegan)
  • sól himalajska
  • pieprz do smaku lub zmielona czarnuszka
  • syrop roślinny lub cukier trzcinowy – do smaku (można pominąć)
  • śmietana roślinna bezglutenowa – opcjonalnie
  • ugotowana kasza jaglana (300 g)

Przygotowanie:

  1. Pomidory myjemy, kroimy w mniejsze kawałki
  2. Na rozgrzanej głębokiej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pomidory, dusimy pod przykryciem 10-15 minut
  3. Pomidory przecieramy przez sito, odrzucamy skórki, pestki i inne pozostałości
  4. Przetarte pomidory umieszczamy w garnku, dodajemy gorący wywar warzywny, liście bazylii i / lub lubczyku, gotujemy 10 minut
  5. Doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli zupa jest zbyt kwaśna odrobiną syropu roślinnego lub cukru trzcinowego
  6. Zupę podajemy na ciepło z ugotowaną kaszą jaglaną i dodatkiem śmietany roślinnej

Od dietetyka: Pamiętajmy, że pomidory wchodzą w reakcje krzyżowe z lateksem, pyłkami brzozy, bylicy, olchy, leszczyny, traw, marchwi, selera, ziemniaków, jabłek, orzeszków ziemnych. Przetwory z pomidorów (ketchupy, przeciery) posiadają więcej likopenu, chroniącego przed m.in. chorobami układu krążenia i nowotworami, niż świeże pomidory, niezależnie od odmiany. Tak przygotowana zupa odpowiednia jest dla dzieci od 2 roku życia.  

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

No Replies to "Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.