Jak ugotować kaszę mannę na gęsto

Proste czynności bardzo często sprawiają kłopot.

Postanowiłam zapisać ten przepis by przygotowanie deserów i kremów na bazie kaszy manny nie stanowiło problemów.

Wykorzystując kaszę mannę ugotowaną na gęsto możemy przygotować pyszny krem śliwkowy niby czekoladowy.

Krem śliwkowy niby czekoladowy
Fot. Katarzyna Jankowska

Zapraszam do wypróbowania.

Życzę Smacznego!

Jak ugotować kaszę mannę na gęsto

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegańska)

Czas przygotowania: 10 minut + chłodzenie

Ilość: ok. 300 g

Składniki:

  • 300 ml napoju roślinnego np. orkiszowego
  • 8 pełnych łyżek kaszki manny orkiszowej lub pszennej bio

Przygotowanie:

  1. Połowę mleka doprowadzamy do wrzenia.
  2. W pozostałym zimnym mleku rozprowadzamy kaszkę, uzyskamy gęsty roztwór.
  3. Wlewamy go do gotującego się mleka i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki.
  4. Zmniejszamy ogień, gotujemy aż kaszka zgęstnieje, odstawiamy do wystudzenia.

Wskazówki:

Taką kaszę przeznaczoną na krem, najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by zdążyła się schłodzić.

Chłodząc ją w lodówce należy wcześniej ją przykryć pokrywką lub talerzykiem by nie przesiąkła innymi zapachami.

No Replies to "Jak ugotować kaszę mannę na gęsto"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.