Krem śliwkowy niby czekoladowy

Sezon na śliwki powoli dobiega końca więc warto je wykorzystać do przygotowania kremu, który może być naszym deserem lub dodatkiem do innych dań.

Przepis na krem śliwkowy niby czekoladowy przygotowałam już jakiś czas temu i był propozycję na urodzinowy tort Kacpra.

Wiele razy zastanawiamy się czym przełożyć tort alergika i to jest jedna z moich propozycji.

Czy taki krem śliwkowy sprawdzi się tylko do tortów?

Nic podobnego!

Proponuję wykorzystać go również jako wypełnienie babeczek, nadzienie do przełożenia ciasteczek lub jako pyszne, orzeźwiające smarowidło do gofrów.

A skoro o gofrach mowa to w Sklepie MAG znajdziesz nowy e-book z 30 przepisami na… GOFRY!

E-book 30 przepisów na gofry

Otrzymujesz 30 przepisów na gofry o różnych smakach: 9 słodkich, 7 wytrawnych i 14 takich, które można podać zarówno na słodko, jak i jako posiłek wytrawny.

Wszystkie gofry są przygotowane bez mleka, jajek, soi, cukru czy innych alergenów.

22 przepisy nie zawierają glutenu, a 8 pozostałych łatwo przerobisz na bezglutenowe.

Wszystkie przepisy zostały też opatrzone adnotacją o alergenach i ryzyku wystąpienia reakcji krzyżowych. To aż 65 dodatkowych wiadomości!

Każdy z nich jest wzbogacony o porady dietetyka – dostajesz aż 68 wskazówek dietetycznych!

Dzięki nim dowiesz się, jakie właściwości mają poszczególne gofry oraz od jakiego wieku możesz podać je dzieciom.

Przygotowałam dla Ciebie 89 podpowiedzi, by łatwiej było Ci przygotować idealne gofry. Zdradzam również, jak możesz sobie poradzić, gdy zabraknie Ci któregoś z produktów lub musisz go wyeliminować z diety.

To w sumie 222 dodatkowe uwagi i bezcenne porady!!!

A tymczasem zapraszam na krem.

Życzę Smacznego!

Krem śliwkowy niby czekoladowy

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, wegański, opcjonalnie bezglutenowy)

Składniki:

  • 200 g gęstego dżemu lub powideł ze śliwek*
  • 3-4 łyżki karobu w proszku
  • 200 g gęstej ugotowanej kaszy manny orkiszowej** lub kaszy jaglanej bezglutenowej

opcjonalnie:

  • cukier puder
  • sok z pomarańczy bio
  • otarta skórka z pomarańczy bio

Przygotowanie:

  1. Gęsty dżem ze śliwek umieszczamy w niedużej misce, dodajemy przesiany karob w proszku i łączymy składniki np. przy pomocy drewnianej łyżki. Na 100 g dżemu użyłam 2 łyżki karobu (można zwiększyć ilość karobu w zależności od swojego smaku).
  2. Do przygotowanej masy niby czekoladowej dodajemy schłodzoną, ugotowaną na gęsto kaszę mannę. Dla lepszego aromatu możemy dodać otartą skórkę z pomarańczy.
    Ponownie łączymy składniki.
  3. Gdyby masa wydawała się za gęsta możemy dodawać stopniowo świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub wodę.
  4. Masę przechowujemy w lodówce, może stanowić krem do tortu, wypełnienie babeczek, smarowidło do gofrów, a także samodzielny deser.

Wskazówki:

*Możesz skorzystać z przepisu na Powidła śliwkowe bez cukru.

Jak ugotować kaszę mannę na gęsto dowiesz się z przepisu na blogu.

Jak ugotować kaszę jaglaną na gęsto (mokro) podpowiedź znajdziesz w książce Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato str. 33.

Zamiast karobu w proszku możemy użyć ciemne kakao, o ile nie występuje alergia na ten produkt. Ilość dodanego kakao zależy od Twoich preferencji, ja sugeruję 1 łyżkę ciemnego kakao na 100 g gęstego dżemu.

Pamiętajmy, że zarówno śliwki jak i karob są naturalnie słodkie. Starajmy się nie dosłać dania cukrem.

Fot. Katarzyna Jankowska

Krem śliwkowy niby czekoladowy świetnie pasuje jako dodatek do gofrów.

Skorzystaj z nowego e-booka 30 przepisów na GOFRY!

Więcej przepisów na różne słodkie dodatki do gofrów znajdziesz w MAGicznych książkach.

No Replies to "Krem śliwkowy niby czekoladowy"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.