Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną

Od dziś gotowanie kaszy gryczanej już nie będzie sprawiać Ci trudności. Skorzystaj ze sposobu, który w moim domu sprawdza się najlepiej.

W MAGicznej kuchni stosuję kaszę gryczaną niepaloną bio i przez wielokrotne jej używanie wypracowałam metodę gotowania, która daje mi najlepszy efekt. Kasza po ugotowaniu jest sypka i się nie klei.

Serwuj kaszę gryczaną jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Ma niższy indeks glikemiczny, mniej węglowodanów i więcej błonnika. Można ją podawać z dodatkiem różnych warzyw, z sosem a także na słodko.

Ugotowaną kaszę gryczaną możesz wykorzystać do przygotowania dań typu “kaszotto” lub do wegańskich kotletów czy pulpecików.

Jedną z propozycji, “Gryczotto mocy“, znajdziesz w mojej pierwszej książce z serii

Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.

Żeby zachęcić dziecko do jedzenia kaszy gryczanej przygotujcie razem także “Burgery Sportowca“. Przepis na burgery znajdziesz w drugiej książce z serii z dziećmi, czyli

“Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”.

Co jeszcze oprócz przepisów zaskoczy Cię w moich książkach ?

Dowiesz się więcej poznając wpis z przepisem na brokułowe kotlety z kaszy gryczanej i zielonej soczewicy.

Fot. Katarzyna Jankowska

Tymczasem poznaj jak ugotować kaszę gryczaną i zapamiętaj, że kasza gryczana to wartościowy składnik dań.

Jest bogata w wapń, a to bardzo ważne zwłaszcza gdy z diety eliminujemy mleko. Zawiera także dużo białka i błonnika.

Uwaga!

Gryka należy do rodziny rdestowatych, jak rabarbar czy szczaw.

Niestety może ona krzyżowo wywołać reakcję alergiczną z takimi produktami jak lateks, ryż, kokos, mak czy orzechy.

Życzę Smacznego!

Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną

Czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 i ¾ szklanki wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka soli drobnej

Przygotowanie:

  1. W ok. 2 l garnku gotujemy wodę z dodatkiem oleju i soli.
  2. Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą.
  3. Opłukaną kaszę przekładamy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, aż woda się wchłonie w kaszę.
  4. Wyłączamy kuchenkę, odstawiamy garnek pod przykryciem na 5 minut.
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.