Od dziś gotowanie kaszy gryczanej już nie będzie sprawiać Ci trudności. Skorzystaj ze sposobu, który w moim domu sprawdza się najlepiej.
W MAGicznej kuchni stosuję kaszę gryczaną niepaloną bio i przez wielokrotne jej używanie wypracowałam metodę gotowania, która daje mi najlepszy efekt. Kasza po ugotowaniu jest sypka i się nie klei.
Serwuj kaszę gryczaną jako zamiennik tradycyjnych ziemniaków do obiadu. Ma niższy indeks glikemiczny, mniej węglowodanów i więcej błonnika. Można ją podawać z dodatkiem różnych warzyw, z sosem a także na słodko.
Ugotowaną kaszę gryczaną możesz wykorzystać do przygotowania dań typu “kaszotto” lub do wegańskich kotletów czy pulpecików.
Jedną z propozycji, “Gryczotto mocy“, znajdziesz w mojej pierwszej książce z serii
Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato.
Żeby zachęcić dziecko do jedzenia kaszy gryczanej przygotujcie razem także “Burgery Sportowca“. Przepis na burgery znajdziesz w drugiej książce z serii z dziećmi, czyli
“Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”.
Co jeszcze oprócz przepisów zaskoczy Cię w moich książkach ?
Dowiesz się więcej poznając wpis z przepisem na brokułowe kotlety z kaszy gryczanej i zielonej soczewicy.
Tymczasem poznaj jak ugotować kaszę gryczaną i zapamiętaj, że kasza gryczana to wartościowy składnik dań.
Jest bogata w wapń, a to bardzo ważne zwłaszcza gdy z diety eliminujemy mleko. Zawiera także dużo białka i błonnika.
Uwaga!
Gryka należy do rodziny rdestowatych, jak rabarbar czy szczaw.
Niestety może ona krzyżowo wywołać reakcję alergiczną z takimi produktami jak lateks, ryż, kokos, mak czy orzechy.
Życzę Smacznego!
Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 1 i ¾ szklanki wody
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka soli drobnej
Przygotowanie:
- W ok. 2 l garnku gotujemy wodę z dodatkiem oleju i soli.
- Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą.
- Opłukaną kaszę przekładamy do wrzącej wody, zmniejszamy ogień do minimum, gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem, aż woda się wchłonie w kaszę.
- Wyłączamy kuchenkę, odstawiamy garnek pod przykryciem na 5 minut.
No Replies to "Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną"