Kotlety z kaszy gryczanej i zielonej soczewicy

Od 3 tygodni pracuję nad zestawem dań niskowęglowodanowych. Tak to w życiu bywa, że nic nie jest stałe. Choroba dziecka w rodzinie sprawiła, że do moich przepisów bez alergenów dochodzą teraz także te, które są odpowiednie dla osób z cukrzycą typ 1.

Uczę się nowej diety i tym samym poszerzam bazę zdrowych przepisów, z których każdy może skorzystać.

Takie kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy to nie nowość w MAGicznym zestawie dań.

Burgery Sportowca” znajdziesz już w drugiej książce z serii MAG z dziećmi, czyli w “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”.

Fot. Katarzyna Jankowska

Inne dania na bazie kaszy gryczanej np. “Kaszotto mocy” umieściłam w książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.

Znajdziesz w niej również przepis na pyszne “Gryczanki”, czyli kulki mocy z kaszy gryczanej i suszonych owoców.

Fot. Katarzyna Jankowska

Co jeszcze oprócz przepisów zaskoczy Cię w moich książkach z serii MAG z Dziećmi?

Wademekum dla rodzica a w nim:

  • informacje o pyleniu brzozy, traw i alergii na roztocze kurzu domowego,
  • obszerny materiał od dietetyka o racjonalnym odżywianiu dzieci i jak dbać o ich odporność,
  • zbiór wiadomości na temat potasu oraz witamin A, C i E,
  • sezonowy kalendarz warzyw i owoców,
  • alergik w szkole, co go czeka i jak sobie radzić z problemami,
  • przewodnik po 23 mąkach bezglutenowych,
  • brudna dwunastka i czysta piętnastka, czyli które warzywa są najbardziej skażone pestycydami,

Dowiesz się również:

  • Jak usunąć pestycydy domowym sposobem?
  • Jak czytać etykiety?
  • Jak przechowywać warzywa i owoce?

Książki z serii Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi, zostały napisane tak, by zachęcić dzieci do samodzielnego przygotowywania posiłków, a maluchy do poznania wielu różnych warzyw i owoców.

Poprzez wiersze, ciekawostki i rebusy przekażesz dziecku cenne informacje, które zachęcą je do próbowania nowych dań.

Każdy przepis dziecko może oznaczyć naklejkami w postaci gwiazdki, które są dołączone do książki.

Masz problem z tzw. “Tadkiem Niejadkiem”?

Nie martw się, z pomocą psychologa przygotowałam dla Ciebie aż 30 podpowiedzi jak rozwiązać ten problem.

Podpowiedzi znajdziesz w książce z potrawami na wiosnę i lato.

Sezon na wspaniałe warzywa i owoce rozpoczęty.

Od Ciebie zależy jakie wspaniałości zaserwujesz rodzinie.

Może zaczniesz od zdrowych brokułowych kotletów z kaszy gryczanej i zielonej soczewicy?

Poznaj przepis, życzę Smacznego!

Kotlety z kaszy gryczanej i zielonej soczewicy

(wegańskie, bez glutenu, bez cukru, niskowęglowodanowe)

Ilość: 10 szt.

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 30 minut

Składniki:

  • 250 g ugotowanej kaszy gryczanej*
  • 300 g ugotowanej zielonej soczewicy**
  • 200 g ugotowanego brokułu
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • zielony koperek 2 łyżki

dodatkowo:

  • śmietana kokosowa Creamo lub inna gęsta roślinna

Przygotowanie:

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
  2. W misce mieszamy ze sobą ugotowaną soczewicę i kaszę gryczaną, połowę odkładamy do innego naczynia.
  3. Do miski dodajemy ugotowany brokuł, zeszkloną cebulę, dużą szczyptę soli, blendujemy składniki na pastę.
  4. Dodajemy pozostałą mieszankę kaszy i soczewicy, mieszamy łyżką, doprawiamy do smaku np. zielonym koperkiem, pieprzem i solą.
  5. Formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C w opcji z termoobiegiem przez 30 minut.
  7. Podajemy z zimną gęstą śmietaną kokosową lub stosujemy jako wkład do wegańskich burgerów.

Wskazówki:

**Jak ugotować zieloną soczewicę dowiesz się z książki “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.

*Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną?

Przepis znajdziesz na blogu. Kliknij TUTAJ

Pamiętaj, że brokuły gotujemy we wrzącej wodzie maksymalnie przez 4 minuty, gotowane dłużej tracą większość swoich wartości odżywczych!

Fot. Katarzyna Jankowska

4 komentarze to "Kotlety z kaszy gryczanej i zielonej soczewicy"

  • comment-avatar
    Ania 16 stycznia 2022 (19:10)

    Czy kotlety te powinny byc scisle po upieczeniu? Moje po 30min nadal sa miekkie w srodku i sie rozpadaja? Z gory dziekuje za odpowiedz.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 16 stycznia 2022 (19:49)

      Tak jak widać na zdjęciach, po upieczeniu są zwarte. Wiele zależy od ugotowania kaszy i soczewicy, jeśli te składniki będą zbyt suche, kotlety będą się kruszyć.
      Brokuł wiąże te dwie substancje i już na etapie formowania kotletów widać czy ciasto jest zwarte czy sypkie.

  • comment-avatar
    Danuta 27 kwietnia 2023 (16:17)

    Podobają mi się bardzo Twoje przepisy i rady dotyczące żywienia

  • comment-avatar
    Danuta 27 kwietnia 2023 (16:20)

    Chcę korzystać z Twoich przepisów bo są bardzo konkretnie opisane.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.