Od 3 tygodni pracuję nad zestawem dań niskowęglowodanowych. Tak to w życiu bywa, że nic nie jest stałe. Choroba dziecka w rodzinie sprawiła, że do moich przepisów bez alergenów dochodzą teraz także te, które są odpowiednie dla osób z cukrzycą typ 1.
Uczę się nowej diety i tym samym poszerzam bazę zdrowych przepisów, z których każdy może skorzystać.
Takie kotlety z kaszy gryczanej i soczewicy to nie nowość w MAGicznym zestawie dań.
“Burgery Sportowca” znajdziesz już w drugiej książce z serii MAG z dziećmi, czyli w “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę”.
Inne dania na bazie kaszy gryczanej np. “Kaszotto mocy” umieściłam w książce “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
Znajdziesz w niej również przepis na pyszne “Gryczanki”, czyli kulki mocy z kaszy gryczanej i suszonych owoców.
Co jeszcze oprócz przepisów zaskoczy Cię w moich książkach z serii MAG z Dziećmi?
Wademekum dla rodzica a w nim:
- informacje o pyleniu brzozy, traw i alergii na roztocze kurzu domowego,
- obszerny materiał od dietetyka o racjonalnym odżywianiu dzieci i jak dbać o ich odporność,
- zbiór wiadomości na temat potasu oraz witamin A, C i E,
- sezonowy kalendarz warzyw i owoców,
- alergik w szkole, co go czeka i jak sobie radzić z problemami,
- przewodnik po 23 mąkach bezglutenowych,
- brudna dwunastka i czysta piętnastka, czyli które warzywa są najbardziej skażone pestycydami,
Dowiesz się również:
- Jak usunąć pestycydy domowym sposobem?
- Jak czytać etykiety?
- Jak przechowywać warzywa i owoce?
Książki z serii Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi, zostały napisane tak, by zachęcić dzieci do samodzielnego przygotowywania posiłków, a maluchy do poznania wielu różnych warzyw i owoców.
Poprzez wiersze, ciekawostki i rebusy przekażesz dziecku cenne informacje, które zachęcą je do próbowania nowych dań.
Każdy przepis dziecko może oznaczyć naklejkami w postaci gwiazdki, które są dołączone do książki.
Masz problem z tzw. “Tadkiem Niejadkiem”?
Nie martw się, z pomocą psychologa przygotowałam dla Ciebie aż 30 podpowiedzi jak rozwiązać ten problem.
Podpowiedzi znajdziesz w książce z potrawami na wiosnę i lato.
Sezon na wspaniałe warzywa i owoce rozpoczęty.
Od Ciebie zależy jakie wspaniałości zaserwujesz rodzinie.
Może zaczniesz od zdrowych brokułowych kotletów z kaszy gryczanej i zielonej soczewicy?
Poznaj przepis, życzę Smacznego!
Kotlety z kaszy gryczanej i zielonej soczewicy
(wegańskie, bez glutenu, bez cukru, niskowęglowodanowe)
Ilość: 10 szt.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Składniki:
- 250 g ugotowanej kaszy gryczanej*
- 300 g ugotowanej zielonej soczewicy**
- 200 g ugotowanego brokułu
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- zielony koperek 2 łyżki
dodatkowo:
- śmietana kokosowa Creamo lub inna gęsta roślinna
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
- W misce mieszamy ze sobą ugotowaną soczewicę i kaszę gryczaną, połowę odkładamy do innego naczynia.
- Do miski dodajemy ugotowany brokuł, zeszkloną cebulę, dużą szczyptę soli, blendujemy składniki na pastę.
- Dodajemy pozostałą mieszankę kaszy i soczewicy, mieszamy łyżką, doprawiamy do smaku np. zielonym koperkiem, pieprzem i solą.
- Formujemy kotlety, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C w opcji z termoobiegiem przez 30 minut.
- Podajemy z zimną gęstą śmietaną kokosową lub stosujemy jako wkład do wegańskich burgerów.
Wskazówki:
**Jak ugotować zieloną soczewicę dowiesz się z książki “Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
*Jak ugotować kaszę gryczaną niepaloną?
Przepis znajdziesz na blogu. Kliknij TUTAJ
Pamiętaj, że brokuły gotujemy we wrzącej wodzie maksymalnie przez 4 minuty, gotowane dłużej tracą większość swoich wartości odżywczych!
4 komentarze to "Kotlety z kaszy gryczanej i zielonej soczewicy"
Ania 16 stycznia 2022 (19:10)
Czy kotlety te powinny byc scisle po upieczeniu? Moje po 30min nadal sa miekkie w srodku i sie rozpadaja? Z gory dziekuje za odpowiedz.
Katarzyna Jankowska 16 stycznia 2022 (19:49)
Tak jak widać na zdjęciach, po upieczeniu są zwarte. Wiele zależy od ugotowania kaszy i soczewicy, jeśli te składniki będą zbyt suche, kotlety będą się kruszyć.
Brokuł wiąże te dwie substancje i już na etapie formowania kotletów widać czy ciasto jest zwarte czy sypkie.
Danuta 27 kwietnia 2023 (16:17)
Podobają mi się bardzo Twoje przepisy i rady dotyczące żywienia
Danuta 27 kwietnia 2023 (16:20)
Chcę korzystać z Twoich przepisów bo są bardzo konkretnie opisane.