fbpx

Proste wegańskie babeczki bezglutenowe

W MAGicznej Grupie Wsparcia jedna z mam poprosiła o przepis na babeczki wyłącznie na bazie 3 rodzajów mąk; ryżowej, kukurydzianej i kokosowej. Kiedy wyczarowałam już proste babeczki na bazie tych mąk, okazało się, że dziecko może jeść także banany, buraczki i cukinię.

Do części ciasta dodałam więc jeszcze puree z banana i tym sposobem przetestowałam dwie możliwości wegańskich i bezglutenowych babeczek.

Na pierwszych dwóch zdjęciach wersja najprostsza, bez dodatków a na kolejnym już z bananem.

Babeczki z dodatkiem banana są wilgotniejsze. Obie wersje proponuję jeść z ulubionym dżemem lub dozwolonymi owocami.

Babeczki przekrojone na pół stanowią dobrą podstawę do ciastek typu scones. Można je przełożyć dozwolonym kremem.

Na blogu znajdziesz wiele różnych przepisów na babeczki.

Tutaj znajdziesz babeczki bezglutenowe.

Zapraszam po przepis i życzę Smacznego

Proste babeczki bezglutenowe

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 12 sztuk

Składniki:

mokre

  • 300 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii lub ziarenek wanilii
  • 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny
  • 4 łyżki wody do zawiesiny

suche

  • 100 g mąki kokosowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 50 g cukru pudru trzcinowego (można zamienić na ksylitol)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej do zawiesiny

Przygotowanie:

  1. Skrobię łączymy z wodą.
  2. Mleko, ekstrakt i olej łączymy ze sobą.
  3. W drugiej misce umieszczamy przesiane mąki, proszek do pieczenia i cukier, mieszamy.
  4. Wlewamy mokre składniki, mieszamy mikserem, powstanie ciasto przypominające nieco kruszonkę.
  5. Łyżką nakładamy ciasto do papilotek, wypełniając je po brzeg.
  6. Babeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem.
  7. Wyjmujemy i studzimy.

Wskazówki:

Jeśli dodamy 100 g banana to należy obserwować ciasto, można zmniejszyć ilość mleka do 250 ml, a oleju do 100 ml.

Przy rezygnacji z mąki kokosowej zmieni się też konsystencja ciasta, w wersji bez banana będzie bardziej suche.

Takie babeczki można przygotować z dodatkiem startej odciśniętej cukinii albo z ugotowanymi startymi buraczkami.

Warzywa i owoce dodajemy do mokrych składników i miksujemy.

Dodając banana możemy zrezygnować z zawiesiny wody i skrobi.

Z tego ciasta da się zrobić także ciasteczka, wystarczy nabrać porcję ciasta w dłonie, trochę wyrobić i uformować grubszy placuszek, ok. 5 cm, ułożyć na blaszce i piec ok. 20 minut.

Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Proste wegańskie babeczki bezglutenowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.