W MAGicznej Grupie Wsparcia jedna z mam poprosiła o przepis na babeczki wyłącznie na bazie 3 rodzajów mąk; ryżowej, kukurydzianej i kokosowej. Kiedy wyczarowałam już proste babeczki na bazie tych mąk, okazało się, że dziecko może jeść także banany, buraczki i cukinię.
Do części ciasta dodałam więc jeszcze puree z banana i tym sposobem przetestowałam dwie możliwości wegańskich i bezglutenowych babeczek.
Na pierwszych dwóch zdjęciach wersja najprostsza, bez dodatków a na kolejnym już z bananem.
Babeczki z dodatkiem banana są wilgotniejsze. Obie wersje proponuję jeść z ulubionym dżemem lub dozwolonymi owocami.
Babeczki przekrojone na pół stanowią dobrą podstawę do ciastek typu scones. Można je przełożyć dozwolonym kremem.
Na blogu znajdziesz wiele różnych przepisów na babeczki.
Tutaj znajdziesz babeczki bezglutenowe.
Zapraszam po przepis i życzę Smacznego
Jeśli szukasz więcej przepisów, które niebawem będą potrzebne z uwagi na czas szkoły i pakowania dań na wynos, zajrzyj do książki “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie“. W tej książce dania na wynos oznaczyłam specjalną ikonką i znajdziesz ich aż 41.
Proste babeczki bezglutenowe
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, wegańskie)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość: 12 sztuk
Składniki:
mokre
- 300 ml mleka ryżowego
- 1 łyżka naturalnego ekstraktu z wanilii lub ziarenek wanilii
- 125 ml oleju rzepakowego lub stopionej wegańskiej margaryny
- 4 łyżki wody do zawiesiny
suche
- 100 g mąki kokosowej
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100g mąki ryżowej
- 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru trzcinowego (można zamienić na ksylitol)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej do zawiesiny
- 2 łyżeczki łuski babki jajowatej
Przygotowanie:
- Skrobię łączymy z wodą.
- Mleko, ekstrakt i olej łączymy ze sobą.
- W drugiej misce umieszczamy przesiane mąki, proszek do pieczenia, cukier i łuski babki jajowatej, mieszamy.
- Wlewamy mokre składniki, mieszamy mikserem, powstanie ciasto przypominające nieco kruszonkę.
- Łyżką nakładamy ciasto do papilotek, wypełniając je po brzeg.
- Babeczki pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Wyjmujemy i studzimy.
Wskazówki:
Jeśli dodamy 100 g banana to należy obserwować ciasto, można zmniejszyć ilość mleka do 250 ml, a oleju do 100 ml.
Przy rezygnacji z mąki kokosowej zmieni się też konsystencja ciasta, w wersji bez banana będzie bardziej suche.
Takie babeczki można przygotować z dodatkiem startej odciśniętej cukinii albo z ugotowanymi startymi buraczkami.
Warzywa i owoce dodajemy do mokrych składników i miksujemy.
Dodając banana możemy zrezygnować z zawiesiny wody i skrobi.
Z tego ciasta da się zrobić także ciasteczka, wystarczy nabrać porcję ciasta w dłonie, trochę wyrobić i uformować grubszy placuszek, ok. 5 cm, ułożyć na blaszce i piec ok. 20 minut.
Nie zapomnij pochwalić się, wstawiając Twoje zdjęcie potrawy na Instagram z hasztagiem #mamaalergikagotuje, oznaczając mnie, abym mogła Cię odnaleźć! Zapraszam też do śledzenia bloga na Instagramie i Facebooku. 💜
7 komentarzy to "Proste wegańskie babeczki bezglutenowe"
Mama Paula 21 sierpnia 2020 (11:09)
Czy można wymienione maki zamienić na pszenna ? Jeśli tak to dodać 300g ?
+ hak wpłynie na ciasto zamiana napoju ryżowego na owsiany
Katarzyna Jankowska 21 sierpnia 2020 (11:52)
Tak można. Napój owsiany jest bardziej tłusty, nadaje większej wilgotności ale w przypadku mąk z glutenem nie będzie miał aż takiego wpływu.
sylwia 11 lutego 2021 (11:28)
czy można zamienic mąkę kokosową na jakąś inną? i mleko ryżowe np na jaglane?
Katarzyna Jankowska 11 lutego 2021 (12:13)
Można 🙂 a zamiast skrobi z wodą warto dać łyżeczkę łuski babki płesznik, będą pulchniejsze
Patrycja 17 kwietnia 2021 (15:57)
Czy z mlekiem kokosowym zamiast ryżowego tez jest szansa że się udadzą? 🙂
Katarzyna Jankowska 17 kwietnia 2021 (16:03)
Nie widzę problemu:)
kazet 14 kwietnia 2022 (22:56)
A czy łuskę babki jajowatej można zastąpić nasionami babki płesznik lub siemieniem lnianym? Jeśli tak, to w jakich proporcjach?