Placuszki Cukiniowo-Dyniowe z Otrębami

Były już placuszki z cukinii a teraz czas na placuszki cukiniowo-dyniowe.

Mój mąż po powrocie z pracy chwycił kilka na zimno, a potem zadał pytanie z czego to było bo słodkie:) 
Czasami wolę przemilczeć skład moich potraw, by nie zrazić do nich moich domowników zanim jeszcze nie spróbują:) Nazwy niektórych składników jakoś ich odstraszają:)
W tym wydaniu podałam placuszki z podgrzybkami, ale oczywiście można je pominąć, zwłaszcza szykując potrawę dla dzieci.
Przepis dołączam do akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika oraz Dyniowe Przysmaki
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 minut
CZAS SMAŻENIA: 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 8-10 szt
Składniki:
  • 300 g cukinii obranej ze skórki
  • 200 g obranej ze skórki dyni
  • ¼ cebuli, startej na drobniutkiej tarce
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 3 łyżki mąki orkiszowej razowej typ 2000 BIO lub zwykłej pszennej
  • 2-3 łyżki otrąb owsianych lub orkiszowych
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)
  • sól morska (u mnie z algami) i świeżo zmielony pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:(Dla dorosłych i Nie dla Alergików)

  • 250 g podgrzybków (u mnie malutkie i twarde)
  • ½ cebuli
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyć, obrać, zetrzeć na tarce na grubszych oczkach, odczekać aż puści sok, można go odlać, aby placki nie były za wilgotne (moja cukinia nie miała za dużo soku, więc nie odlewałam)
  2. Dynię obrać ze skóry, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, dodać do cukinii
  3. Dodać startą cebulę, posolić i popieprzyć odstawić na kilka minut, aby warzywa zmiękły 
  4. Dodać do warzyw len mielony, wymieszać, dodać stopniowo mąkę, mieszać i również stopniowo łyżkami dodawać otręby, aż do uzyskania związanej konsystencji, doprawić do smaku dodając także suszony czosnek niedźwiedzi
  5. Przygotowaną masę odstawić jeszcze na kilka minut, aby mąka i otręby ładnie się związały
  6. Rozgrzać patelnię, dodać olej smażyć grubsze placuszki z każdej ze stron na rumiany kolor (nie spieszmy się przewracaniem placków na drugą stronę, niech się dobrze zrumienią)
  7. Przygotować podgrzybkiGrzyby oczyścić, umyć sparzyć wrzącą wodą, przelać następnie zimną wodą, odcedzić i osuszyć. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z dodatkiem masła klarowanego, dodać drobno pokrojoną cebulkę a następnie grzybki, smażyć kilka minut mieszając, aż grzyby się lekko zrumienią. Doprawić całość do smaku solą i pieprzem (można dodać do nich śmietanę owsianą i zrobić sos grzybowo-śmietanowy)
  8. Gotowe, gorące placuszki podawać same na wytrawnie lub na słodko albo dla nieuczulonych obsypać usmażonymi grzybami lub polać sosem grzybowym
Wskazówki:
Dla dzieci z grzybami ostrożnie. Mój syn i tak je wybiera z każdej potrawy:)

No Replies to "Placuszki Cukiniowo-Dyniowe z Otrębami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.