Zapiekanka z Jesiennych Warzyw

Taką warzywną zapiekankę serwuję na rodzinnych imprezach jako dodatek do mięs, albo jako samodzielne warzywne danie. Przepis na tę zapiekankę mam od lat zapisany w swoich kulinarnych notatkach, ale skąd pochodzi nie pamiętam. 
Oczywiście przez lata modyfikowałam go zarówno pod kątem sosu, jak i samych składników. Przerobiłam go także na wersję dla syna z nadzieją, że sięgnie po większą ilość warzyw, ale bywa różnie. Ostatnio na przykład odmówił jedzenia zapiekanki:( 
Przepis poniżej jest już moją przerobioną wersją.
Danie to jest smaczne także na drugi dzień, wystarczy przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i podgrzać.
Zapraszam i życzę Smacznego

 

Przepis poniżej

Przepis:
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut

CZAS GOTOWANIA: 20-25 minut + zapiekanie 15 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 3-4
Składniki: (u mnie BIO):
  • 500 g małych ziemniaków
  • 300 g brokułów
  • 400 g kalafiora
  • 300 g marchewek
  • 100 g fasolki szparagowej żółtej
  • 100 g cukinii
  • 1,5 l wody 
  • listek laurowy, ziele angielskie (kilka ziaren), pieprz czarny (kilka ziaren)
  • 1 łyżeczka soli morskiej

Na sos beszamelowy:

  • 350 ml bulionu warzywnego (z gotowania warzyw)
  • 100 ml mleka roślinnego (u mnie orkiszowe)
  • 50 g sera żółtego wegańskiego “Veganline”
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • 2 czubate łyżki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka płatków drożdżowych

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy do miękkości (około 20 minut) w osolonej wodzie, w oddzielnym garnku
  2. Brokuły, kalafior, oczyszczamy, dzielimy na różyczki
  3. Fasolkę myjemy, oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki
  4. Cukinię obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion, kroimy na mniejsze kawałki
  5. Marchew myjemy, obieramy, kroimy w plasterki (około 1 cm)
  6. Gotujemy w garnku osoloną wodę, wraz z listkiem laurowym, pieprzem i zielem angielskim
  7. Do ugotowanej wody wrzucamy marchew i gotujemy około 10 minut na średnim ogniu, dodajemy następnie kalafior i fasolkę szparagową, gotujemy jeszcze 5-10 minut, dodajemy brokuły i cukinię gotujemy około 5 minut (warzywa powinny być już miękkie, jeśli nie gotujemy kilka minut dłużej, nie mogą się rozgotować)
  8. Warzywa wyciągamy łyżką cedzakową z bulionu, odkładamy na talerz, a bulion zostawiamy do sosu beszamelowego
  9. Ziemniaki odcedzamy, odparowujemy, ostudzamy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki lub plasterki
  10. Przygotowujemy sos beszamelowyMasło sklarowane rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę, rozprowadzamy równomiernie, lekko podsmażamy, dolewamy gorący odmierzony bulion warzywny połączony z mlekiem i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Dodajemy gałkę muszkatołową, sos trzymamy na średnim ogniu ok. 5-10 minut stale mieszając. Jeśli wydaje się nam za gęsty dolewamy przegotowaną wodę lub część z pozostałego bulionu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy płatki drożdżowe, starty ser wegański, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy
  11. Ugotowane i pokrojone warzywa rozkładamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem beszamelowym i możemy jeszcze oprószyć serem żółtym
  12. Naczynie z warzywami wkładamy do nagrzanego do 200°C piekarnika i zapiekamy około 15-20 minut (aż ser się zrumieni)
  13. Zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i podajemy gorącą, przybraną np. zieloną natką pietruszki

Wskazówki:

Dla oób nieuczulonych można użyć zwykłego masła zamiast sklarowanego, sera żółtego typu Gouda zamiast wegańskiego, mleka krowiego zamiast roślinnego.
Można użyć innych warzyw np. brukselkę, kabaczek, dynię oraz zmieniać ich proporcje.
Na zdjęciu część zapiekanki posypana jest zwykłym serem żółtym, a jedna porcja pozostawiona bez dodatku sera. Beszamel w całości jest w wersji dla Alergika

 Warzywa przed polaniem sosem beszamelowym

 
 

5 komentarzy to "Zapiekanka z Jesiennych Warzyw"

  • comment-avatar
    Arnika 15 października 2012 (08:28)

    Super! Bardzo apetyczna! Zastanawiam się czy byłaby równie dobra gdybym pominęła ser i drożdże… Ale bez sera to pewnie już nie to samo:/

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 października 2012 (08:33)

    Arnika;spokojnie możesz robić bez sera i drożdży. Robiłam już bez sera, po prostu nie ma zapieczonej skórki. A drożdże dają fajny smak, ale skoro ich nie masz wystarczy po swojemu doprawić sos beszamelowy i już.

  • comment-avatar
    Arnika 15 października 2012 (09:49)

    Fajnie, dzięki za odpowiedź! Moja córcia nie może jeść drożdży, dlatego muszę pominąć.

  • comment-avatar
    przecinkowa 15 października 2012 (10:45)

    uwielbiam takie zapiekanki. Muszę wypróbować te płatki drożdżowe z ciekawości jak smakują 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 15 października 2012 (13:58)

    Przecinkowa;:) Ja bardzo lubię ich smak, dodaję do sosów, kotletów, zup i kanapek:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.