Placuszki amarantusowe z borówkami

Robiłam te placuszki jeszcze w sezonie na borówki, więc korzystałam ze świeżych owoców. Mam tyle jeszcze zaległych przepisów, przepraszam że nie jestem w stanie wpisywać ich na bieżąco. W każdym razie placuszki doczekały się swojej publikacji:) 

Można użyć do tego rodzaju placków różne owoce np. pokrojone jabłka czy banany w plasterkach.
Placuszki są delikatne i bardzo smaczne, raczej na podwieczorek lub II weekendowe śniadanie.
Zapraszam i życzę Smacznego
 
 

 

Placuszki amarantusowe

 
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS SMAŻENIA: 10-15 minut
ILOŚĆ: 6-8 sztuk
Składniki: 
  • 120 g mąki orkiszowa jasna lub pszenna
  • 20 g mąki amarantusowej
  • 200 ml mleka owsianego
  • 1 płaska łyżka kamienia winnego
  • 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • olej do smażenia (u mnie rzepakowy)
  • syrop klonowy lub z Agawy do polania placuszków
  • borówki (u mnie świeże), ale można użyć innych owoców sezonowych

Przygotowanie:

  1. Mąki przesiewamy dodając sól, kamień winny i ekstrakt wanilii
  2. Mleko wlewamy stopniowo do mąki, mieszając przy pomocy miksera lub rózgi na gładką masę, odstawiamy ciasto na 5-10 minut (ciasto powinno mieć gęstą konsystencję)
  3. Nagrzewamy patelnię (użyłam małej ok. 20 cm), polewamy olejem, wlewamy ciasto i smażymy na średnim ogniu z jednej strony. Gdy placuszek będzie prawie ścięty układamy na nim owoce, przewracamy delikatnie ale energicznie na drugą stronę i dosmażamy
  4. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta, rozgrzewamy na patelni kolejną, niewielką porcję oleju i czynność powtarzamy
  5. Gotowe placuszki wykładamy na talerz, polewamy je syropem klonowym lub z Agawy, podajemy najlepiej od razu, po usmażeniu 
 
  
 

4 komentarze to "Placuszki amarantusowe z borówkami"

  • comment-avatar
    whiness 11 października 2012 (11:58)

    Samo zdrowie 🙂

  • comment-avatar
    Patyska 11 października 2012 (13:42)

    Wyglądają pysznie, muszę wypróbować 🙂

  • comment-avatar
    kuchenny bałagan 12 października 2012 (10:55)

    Takie placuszki bardzo lubię, borówek nigdy dość 🙂

  • comment-avatar
    Mama Alergika 14 października 2012 (22:03)

    Whiness; Polecam:)
    Patyska: Czekam na relację:)
    Kuchenny Bałagan; Delikatne i smaczne, wypróbuj:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.