Zupy z dyni królują obecnie w blogosferze, gdzie nie spojrzeć różne wersje na to gorące i pyszne danie.
Moja zupa dyniowa z upieczonych warzyw wzbogacona została żółtą soczewicę. Soczewica ta gotuje się tak samo szybko jak czerwona i zawiera te same cenne właściwości. O właściwościach soczewicy co nie co pisałam TUTAJ, a z pieczonych warzyw robiłam już Zupę z Żółtej Cukinii.
Warto tę zdrową jesienną zupę wypróbować!
Przepis dołączam do akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika oraz Dyniowe Przysmaki
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA I GOTOWANIA: 40 +10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
- 500 g obranej i oczyszczonej dyni
- 100 g marchwi, obranej i pokrojonej w plasterki
- 1 por (biała część), poszatkowany
- ½ średniej wielkości cebuli, drobno pokrojonej
- 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
- kilka płatków masła klarowanego lub oliwa z oliwek do posmarowania warzyw
- sól, pieprz
- ok. 100 g soczewicy żółtej (czerwona też może być)
- ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
- ½ łyżki świeżego startego imbiru
- kilka kropel cytryny (jeśli dozwolona)
- 1,5 – 2 litra bulionu warzywnego (u mnie z kostki BIO)
Przygotowanie:
- Dynię, marchew, por, cebulę i czosnek umieszczamy w niedużym naczyniu żaroodpornym, obkładamy płatkami masła klarowanego lub smarujemy oliwą z oliwek
- Soczewicę, płuczemy i gotujemy we wrzącej wodzie (dwa razy więcej wody niż jest soczewicy, czyli w naszym przypadku w ok. 200 ml wody), na małym ogniu, aż do miękkości (u mnie ok. 20 minut)
- Naczynie z warzywami wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 minut, aż będą miękkie
- Bulion zalewamy wrzątkiem lub zagotowujemy wywar
- Upieczone warzywa przekładamy do gorącego bulionu, dodajemy imbir, gałkę muszkatołową i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu
- Dodajemy soczewicę (u mnie 4 pełne łyżki), mieszamy a następnie dokładnie miksujemy/blendujemy na krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cytryną
- Podajemy gorącą zupę, z grzankami czosnkowymi albo ze śmietana owsianą
Wskazówki:
Ugotowaną soczewicę najlepiej dodawać łyżkami i sprawdzać czy zupa nie jest za gęsta. Jeśli wydaje się za gęsta można dolać więcej bulionu lub przegotowanej wody.
Można oczywiście zupę ugotować na rosole lub własnym wywarze z warzyw.
Pamiętajmy, że soczewica powiększy znacznie swoją objętość podczas gotowania.
Pamiętajmy, że soczewica powiększy znacznie swoją objętość podczas gotowania.
1 Reply to "Zupa Krem z Pieczonych Warzyw i Żółtej Soczewicy"
Kaś 10 października 2012 (16:12)
ma cudowny kolor! muszę i ja zabrać się za zupę z dyni