Zupa Krem z Pieczonych Warzyw i Żółtej Soczewicy

Zupy z dyni królują obecnie w blogosferze, gdzie nie spojrzeć różne wersje na to gorące i pyszne danie.

Moja zupa dyniowa z upieczonych warzyw wzbogacona została żółtą soczewicę. Soczewica ta gotuje się tak samo szybko jak czerwona  i zawiera te same cenne właściwości. O właściwościach soczewicy co nie co pisałam TUTAJ, a z pieczonych warzyw robiłam już Zupę z Żółtej Cukinii.
Warto tę zdrową jesienną zupę wypróbować!
Przepis dołączam do akcji Skarby Jesieni w Kuchni Alergika oraz Dyniowe Przysmaki
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
CZAS PIECZENIA I GOTOWANIA: 40 +10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 5
Składniki:
  • 500 g obranej i oczyszczonej dyni
  • 100 g marchwi, obranej i pokrojonej w plasterki
  • 1 por (biała część), poszatkowany
  • ½ średniej wielkości cebuli, drobno pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • kilka płatków masła klarowanego lub oliwa z oliwek do posmarowania warzyw
  • sól, pieprz
  • ok. 100 g soczewicy żółtej (czerwona też może być)
  • ½ łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • ½ łyżki świeżego startego imbiru
  • kilka kropel cytryny (jeśli dozwolona)
  • 1,5 – 2 litra bulionu warzywnego (u mnie z kostki BIO)

Przygotowanie:

  1. Dynię, marchew, por, cebulę i czosnek umieszczamy w niedużym naczyniu żaroodpornym, obkładamy płatkami masła klarowanego lub smarujemy oliwą z oliwek
  2. Soczewicę, płuczemy i gotujemy we wrzącej wodzie (dwa razy więcej wody niż jest soczewicy, czyli w naszym przypadku w ok. 200 ml wody), na małym ogniu, aż do miękkości (u mnie ok. 20 minut)
  3. Naczynie z warzywami wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i zapiekamy ok. 30-40 minut, aż będą miękkie
  4. Bulion zalewamy wrzątkiem lub zagotowujemy wywar 
  5. Upieczone warzywa przekładamy do gorącego bulionu, dodajemy imbir, gałkę muszkatołową i gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu
  6. Dodajemy soczewicę (u mnie 4 pełne łyżki), mieszamy a następnie dokładnie miksujemy/blendujemy na krem i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cytryną
  7. Podajemy gorącą zupę, z grzankami czosnkowymi albo ze śmietana owsianą

Wskazówki:

Ugotowaną soczewicę najlepiej dodawać łyżkami i sprawdzać czy zupa nie jest za gęsta. Jeśli wydaje się za gęsta można dolać więcej bulionu lub przegotowanej wody.
Można oczywiście zupę ugotować na rosole lub własnym wywarze z warzyw.
Pamiętajmy, że soczewica powiększy znacznie swoją objętość podczas gotowania.
 

1 Reply to "Zupa Krem z Pieczonych Warzyw i Żółtej Soczewicy"

  • comment-avatar
    Kaś 10 października 2012 (16:12)

    ma cudowny kolor! muszę i ja zabrać się za zupę z dyni

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.