Rzadko robię w domu dania z mięsa kaczki. Mój alergik jakoś za nią nie przepada. Czasem skusi się w restauracji, ale generalnie twierdzi, że jest to za suche mięso.
Ponieważ kilka dni spędzałam sama w domu, postanowiłam podejść do kaczki raz jeszcze. Celem moim było uzyskanie takiego efektu, którego do “suchych” nie można zaliczyć. Udało się, kaczka była soczysta!
Zwykle piekłam kaczkę w piekarniku i może robiłam to zbyt długo?
Tym razem postanowiłam usmażyć pierś kaczki na patelni i to był strzał w 10.
Ponieważ nie miałam w domu żurawiny, która świetnie komponuje się z mięsem kaczki, wykorzystałam moją domową galaretkę agrestowo-porzeczkową i teraz muszę przyznać, że taką galaretkę nie tylko dodasz do gofrów, naleśników czy placuszków, ale także do dań mięsnych.
Jeśli szukasz więcej przepisów na dania z mięsem to kilka propozycji znajdziesz tu na blogu.
W MAGicznych książkach przeważają dania wegańskie, ale w pierwszej pozycji “Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie. Wielki Powrót”, znajdziesz rozdział “dania z mięsem”, a w nim 15 sprawdzonych przepisów, oczywiście bez mleka i jajek.
Taniej ją kupisz inwestując w ZESTAW z e-bookiem “14 NOWYCH przepisów”.
Życzę smacznego!
Pierś kaczki z patelni
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi)
Ilość: 2 porcje
Czas przygotowania: ok. 50 minut
Składniki:
- 2 piersi kaczki ze skórką
- 4 gotowane na parze buraki czerwone
- 8 młodych ziemniaków
- 4 zielone szparagi
- 2 łyżki nasion pinii
- sól
- galaretka agrestowo-porzeczkowa
dodatkowo:
suszony tymianek
ostra papryka
Przygotowanie:
- Ugotowane buraczki kroimy w plasterki, układamy na talerzu, skrapiamy sokiem z cytryny lub pomarańczy, oprószamy solą i uprażonymi na suchej patelni nasionami pinii.
- Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w talarki, oprószamy solą, suszonym tymiankiem i ostrą papryką, mieszamy by równomiernie otoczyły się w przyprawach.
- Piersi kaczki płuczemy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym.
- Skórę nacinamy w paski lub kratkę, kaczkę solimy po stronie skóry.
- Układamy piersi na zimnej patelni, skórą do dołu, smażymy przez ok. 15 minut na średnim ogniu, tak by ze skóry wytopił się tłuszcz i by się zrumieniła.
- W tym samym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C (u mnie w opcji z termoobiegiem), wraz z naczyniem żaroodpornym, do którego włożymy potem usmażone piersi kaczki.
- Gdy tłuszcz z piersi się wytopi, a skórka dobrze przyrumieni, przewracamy kaczkę i smażymy z drugiej strony już pod przykryciem przez 5-10 minut.
- Usmażoną kaczkę możemy od razu podawać, a jeśli wolimy mocniej wypieczoną, przekładamy ją do nagrzanego piekarnika i dopiekamy przez ok. 10 minut.
- W tym czasie na patelni z tłuszczem smażymy przygotowane ziemniaki.
- W czasie smażenia przewracamy je na drugą stronę, by się równomiernie zrumieniły. Ziemniaki przekładamy na talerz obok buraczków, a na patelni układamy przygotowane szparagi.
- Smażymy je przez chwilę, z każdej ze stron, wykładamy także na talerz.
- Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, kroimy na plastry, podajemy z dodatkiem galaretki agrestowo-porzeczkowej lub żurawiny do mięsa.
Wskazówki:
Mięso kaczki warto wcześniej wyjąć z lodówki, by przed smażeniem uzyskało temperaturę pokojową.
No Replies to "Pierś kaczki z patelni"