Dania z makaronem to propozycje na szybki posiłek. Zazwyczaj przygotujesz je w 20 minut.
Warto wykorzystać sezonowe warzywa, a ponieważ pojawiły się pierwsze grzyby, czas na danie z kurkami.
Założę się, że w większości domów, zwłaszcza z przydomowym ogródkiem, cukinii teraz nie brakuje.
Jak wykorzystać jej nadmiar?
Zrób makaron z kurkami i cukinią.
Wypróbuj także inne dania z kurkami:
Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami
Makaron razowy z indykiem i kurkami
Komosa ryżowa z kurkami i warzywami
Po 150 przepisów z samych warzyw i wybranych owoców zapraszam Cię do książki Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów, której NOWA premiera już na początku września.
Zapisz się na nowe wydanie tej książki by uzyskać najbardziej atrakcyjne ceny i nie przegapić dnia premiery!
Życzę smacznego!
Makaron z kurkami i cukinią
(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie bez glutenu, bez cukru, wegański)
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- makaron (ok. 300 g), u mnie typ linguine
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cukinia
- 200 g świeżych kurek
- pół cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżki przegotowanej wody
- 125 ml śmietany roślinnej (np. owsianej, sojowej)
- sok z cytryny
- zioła prowansalskie lub tylko tymianek
- sól, pieprz do doprawienia
- wegański parmezan
- świeża bazylia
Przygotowanie:
- Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Kurki dokładnie myjemy by pozbyć się piasku, oczyszczamy ogonki. Większe grzyby przekrawamy na mniejsze kawałki.
- Cukinię myjemy i kroimy przy użyciu mandoliny w plastry. Możemy pokroić ją wedle uznania, w kostkę czy okrągłe plasterki.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy drobno pokrojony czosnek, cebulę i przygotowane kurki, oprószamy solą i ziołami.
- Smażymy bez przykrycia. Gdy grzyby wchłoną oliwę i puszczą sok, dolewamy przegotowaną wodę, przykrywamy patelnię i dusimy przez kilka minut.
- Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i gdy zmięknie, wlewamy śmietanę roślinną, doprawimy sokiem z cytryny do smaku, solą i pieprzem.
- Dokładamy ugotowany makaron, mieszamy przed podaniem.
- Podajemy ze świeżo startym wegańskim parmezanem i świeżą bazylią.
Wskazówki:
Jeśli nie tolerujesz glutenu, zamień makaron na wersję bezglutenową. Świetnie sprawdzają się makarony na bazie strączków, np. spaghetti z ciecierzycy.
No Replies to "Makaron z kurkami i cukinią"