Makaron z kurkami i cukinią

Dania z makaronem to propozycje na szybki posiłek. Zazwyczaj przygotujesz je w 20 minut.

Warto wykorzystać sezonowe warzywa, a ponieważ pojawiły się pierwsze grzyby, czas na danie z kurkami.

Założę się, że w większości domów, zwłaszcza z przydomowym ogródkiem, cukinii teraz nie brakuje.

Jak wykorzystać jej nadmiar?

Zrób makaron z kurkami i cukinią.

Wypróbuj także inne dania z kurkami:

Makaron z czarnej fasoli z kurkami i szparagami

Risotto z kurkami

Makaron razowy z indykiem i kurkami

Komosa ryżowa z kurkami i warzywami

Po 150 przepisów z samych warzyw i wybranych owoców zapraszam Cię do książki Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów, której NOWA premiera już na początku września.

Zapisz się na nowe wydanie tej książki by uzyskać najbardziej atrakcyjne ceny i nie przegapić dnia premiery!

Życzę smacznego!

Makaron z kurkami i cukinią

(bez mleka, bez jajek, opcjonalnie bez glutenu, bez cukru, wegański)

Ilość: 2 porcje

Składniki:

  • makaron (ok. 300 g), u mnie typ linguine
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cukinia
  • 200 g świeżych kurek
  • pół cebuli
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki przegotowanej wody
  • 125 ml śmietany roślinnej (np. owsianej, sojowej)
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie lub tylko tymianek
  • sól, pieprz do doprawienia
  • wegański parmezan
  • świeża bazylia

Przygotowanie:

  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Kurki dokładnie myjemy by pozbyć się piasku, oczyszczamy ogonki. Większe grzyby przekrawamy na mniejsze kawałki.
  3. Cukinię myjemy i kroimy przy użyciu mandoliny w plastry. Możemy pokroić ją wedle uznania, w kostkę czy okrągłe plasterki.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy drobno pokrojony czosnek, cebulę i przygotowane kurki, oprószamy solą i ziołami.
  5. Smażymy bez przykrycia. Gdy grzyby wchłoną oliwę i puszczą sok, dolewamy przegotowaną wodę, przykrywamy patelnię i dusimy przez kilka minut.
  6. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i gdy zmięknie, wlewamy śmietanę roślinną, doprawimy sokiem z cytryny do smaku, solą i pieprzem.
  7. Dokładamy ugotowany makaron, mieszamy przed podaniem.
  8. Podajemy ze świeżo startym wegańskim parmezanem i świeżą bazylią.

Wskazówki:

Jeśli nie tolerujesz glutenu, zamień makaron na wersję bezglutenową. Świetnie sprawdzają się makarony na bazie strączków, np. spaghetti z ciecierzycy.

Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Makaron z kurkami i cukinią"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.