Szybkie danie z makaronem razowym orkiszowym, które przygotowałam podczas naszego pobytu nad polskim morzem. Kilka sprawdzonych składników, w tym indyk i sezonowe kurki, smaczny obiad gotowy. Na blogu znajduje się też przepis na Spaghetti z indykiem i zielonym groszkiem, który był dla mnie inspiracją.
Zapraszam i życzę Smacznego
Makaron razowy w sosie z indyka i kurek
(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru, opcjonalnie bez glutenu)
Czas przygotowania: 25 minut
Trudność: łatwe
Ilość: 2 porcje
Składniki:
- 1 filet z indyka (ok. 300 g)
- 200 g kurek (grzyby)
- ½ białej cebuli
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 1 ząbek czosnku (można pominąć)
- ok 120-150 ml śmietany owsianej
- sól himalajska
- pieprz (u mnie syczuański) do smaku
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- ok. 300 g makaronu orkiszowego, razowego typ świderki
Przygotowanie:
- Makaron razowy gotujemy al’dente, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
- Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, solimy
- Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy, kroimy w mniejsze części, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, odcedzamy
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso z indyka i tymianek równomiernie smażymy (mięso pozostaje jasne)
- Dodajemy kurki i zmiażdżony czosnek, chwilę smażymy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy kilka minut po przykryciem
- Dolewamy śmietanę owsianą, mieszamy, doprawiamy do smaku, nie gotujemy
- Ugotowany wcześniej makaron stopniowo dodajemy do sosu, mieszamy (w razie konieczności dolewamy więcej śmietany owsianej i doprawiamy do smaku)
- Danie podgrzewamy mieszając, podajemy na ciepło z dodatkiem zielonych warzyw
Wskazówki:
Osoby na diecie bez mięsa oraz weganie pomijają indyka i otrzymują propozycję dania makaronowego z kurkami:)
No Replies to "Makaron razowy w sosie z indyka i kurek"