fbpx

Makaron razowy w sosie z indyka i kurek

Szybkie danie z makaronem razowym orkiszowym, które przygotowałam podczas naszego pobytu nad polskim morzem. Kilka sprawdzonych składników, w tym indyk i sezonowe kurki, smaczny obiad gotowy.   Na blogu znajduje się też przepis na Spaghetti z indykiem i zielonym groszkiem, który był dla mnie inspiracją. Zapraszam i życzę Smacznego

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Makron razowy w sosie z indyka i kurek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut TRUDNOŚĆ: ŁATWE Ilość: 2 porcje Składniki:

  • 1 filet z indyka (ok. 300 g)
  • 200 g kurek (grzyby)
  • ½ białej cebuli
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 1 ząbek czosnku (można pominąć)
  • ok 120-150 ml śmietany owsianej
  • sól himalajska
  • pieprz (u mnie syczuański) do smaku
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • ok. 300 g makaronu orkiszowego, razowego typ świderki

Przygotowanie:

  1. Makaron razowy gotujemy  al’dente, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu
  2. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w mniejsze kawałki, solimy
  3. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy, kroimy w mniejsze części, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 5 minut, odcedzamy
  4. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy mięso z indyka i tymianek równomiernie smażymy (mięso pozostaje jasne)
  5. Dodajemy kurki i zmiażdżony czosnek, chwilę smażymy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy kilka minut po przykryciem
  6. Dolewamy śmietanę owsianą, mieszamy, doprawiamy do smaku, nie gotujemy
  7. Ugotowany wcześniej makaron stopniowo dodajemy  do sosu, mieszamy (w razie konieczności dolewamy więcej śmietany owsianej i doprawiamy do smaku)
  8. Danie podgrzewamy mieszając, podajemy na ciepło z dodatkiem zielonych warzyw

Wskazówki: Osoby na diecie bez mięsa oraz weganie pomijają indyka i otrzymują propozycję dania makaronowego z kurkami:)

No Replies to "Makaron razowy w sosie z indyka i kurek"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.