Przebywając nad polskim morzem w apartamencie bez piekarnika odkryłam moc urządzenia naszych mam i babć czyli prodiża:)
Przygotowanie dań mięsnych z wykorzystaniem prodiża jest bardzo proste. Piekłam w nim pierś z indyka, dusiłam polędwiczki i ulubioną karkówkę. Świeże, ekologiczne mięso co tydzień dowoził z Warszawy mój mąż. Kupował na BioBazarze, pakował w samochodową lodówkę, ja je porcjowałam i mroziłam na miejscu.
W diecie mojego alergika jeśli chodzi o mięsa ostatnio pozostał indyk i wieprzowina. Mięso wieprzowe podaję mu tylko raz lub dwa w tygodniu.
Prosta karkówka z minimalną ilością przypraw właściwie robi się sama. Z “minimalną” ponieważ w okresie zaostrzeń alergicznych odstawiliśmy większość ziół i przypraw.
Taką karkówkę można podobnie przygotować korzystając z piekarnika. Mięso umieszczamy wówczas w naczyniu żaroodpornym i pieczemy.
Zapraszam po przepis na karkówkę z tymiankiem i życzę Smacznego.
Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!
Karkówka z tymiankiem
(z prodiża)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 60-90 minut
Składniki:
- 4 kotlety karkowe
- 1 łyżka suszonego tymianku lub majeranku
- sól himalajska
- pieprz (u nas syczuański)
- 1 cebula biała lub czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masło klarowane
Przygotowanie:
- Mięso płuczemy, osuszamy, solimy i pieprzymy, smarujemy olejem, posypujemy tymiankiem
- Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w ćwiartki
- Rozgrzewamy prodiż/piekarnik do 200°C
- Dno prodiża lub naczynia żaroodpornego smarujemy olejem lub masłem klarowanym, układamy na dnie cebulę, czosnek i liście laurowe, dodajemy przygotowane mięso, podlewamy 2 łyżkami wody i przykrywamy
- Pieczemy 60-90 minut, do momentu aż karkówka będzie bardzo miękka.
- Podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, ziemniaków czy ryżu lub tylko w towarzystwie zielonej sałaty skropionej sokiem z cytryny i oliwą, mizerii czy fasolki szparagowej.
No Replies to "Karkówka z tymiankiem (z prodiża)"