Karkówka z tymiankiem (z prodiża)

Przebywając nad polskim morzem w apartamencie bez piekarnika odkryłam moc urządzenia naszych mam i babć czyli prodiża:)

Przygotowanie dań mięsnych z wykorzystaniem prodiża jest bardzo proste. Piekłam w nim pierś z indyka, dusiłam polędwiczki i ulubioną karkówkę.  Świeże, ekologiczne mięso co tydzień dowoził z Warszawy mój mąż. Kupował na BioBazarze, pakował w samochodową lodówkę,  ja je porcjowałam i mroziłam na miejscu.

W diecie mojego alergika jeśli chodzi o mięsa ostatnio pozostał indyk i wieprzowina. Mięso wieprzowe podaję mu tylko raz lub dwa w tygodniu.

Prosta karkówka z minimalną ilością przypraw właściwie robi się sama. Z “minimalną” ponieważ w okresie zaostrzeń alergicznych odstawiliśmy większość ziół i przypraw.

Taką karkówkę można podobnie przygotować korzystając z piekarnika. Mięso umieszczamy wówczas  w naczyniu żaroodpornym i pieczemy.

Zapraszam po przepis na karkówkę z tymiankiem i życzę Smacznego.

Ten przepis jest odpowiedni w okresie pylenia brzozy. Zajrzyj do nowego e-booka “30 przepisów na… CZAS PYLENIA BRZOZY“, aby poznać aż 90 receptur bez produktów krzyżujących się z pyłkami drzew!

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Karkówka z tymiankiem

(z prodiża)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 60-90 minut

Składniki:

  • 4 kotlety karkowe
  • 1 łyżka suszonego tymianku lub majeranku
  • sól himalajska
  • pieprz (u nas syczuański)
  • 1 cebula biała lub czerwona
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron lub masło klarowane

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczemy, osuszamy, solimy i pieprzymy, smarujemy olejem, posypujemy tymiankiem
  2. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w ćwiartki
  3. Rozgrzewamy prodiż/piekarnik do 200°C
  4. Dno prodiża lub naczynia żaroodpornego smarujemy olejem lub masłem klarowanym, układamy na dnie cebulę, czosnek i liście laurowe, dodajemy przygotowane mięso, podlewamy 2 łyżkami wody i przykrywamy
  5. Pieczemy 60-90 minut, do momentu aż karkówka będzie bardzo miękka.
  6. Podajemy z dodatkiem kaszy jaglanej, ziemniaków czy ryżu lub tylko w towarzystwie zielonej sałaty skropionej sokiem z cytryny i oliwą, mizerii czy fasolki szparagowej.

No Replies to "Karkówka z tymiankiem (z prodiża)"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.