Cukinie faszerowane warzywami serwowałam podczas naszego pobytu nad morzem. Lekkie danie roślinne idealne w upalne dni. Jadłam je także podczas diety dr Dąbrowskiej, rezygnowałam z oleju i grzybów.
Jeżeli interesują Cię przepisy na bazie warzyw i owoców, sięgnij po książkę “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.
Mój alergik zdecydowanie bardziej wolał cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami. Na blogu znajduje się więcej dań z wykorzystaniem cukinii, zapraszam do korzystania. Życzę Smacznego
Cukinie faszerowane warzywami
(bezglutenowe, wegańskie)
Składniki:
- 4 okrągłe małe cukinie lub zwykłe podłużne
- 3 pieczarki
- 1 cukinia dodatkowa
- 1 marchew lub kawałek batatu
- cebula
- ząbek czosnku
- 50 g kurek (można pominąć)
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz lub pieprz syczuański
- zioła: tymianek, bazylia, lubczyk
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
- Pieczarki obieramy, kroimy w mniejsze plasterki
- Kurki dokładnie myjemy, większe grzyby kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy
- Marchew lub batat obieramy ze skórki, ścieramy na tarce
- Dodatkową cukinię oczyszczamy z nasion, w razie konieczności obieramy ze skórki, kroimy w małe talarki, a potem w ćwiartki
- 4 okrągłe cukinie myjemy, odcinamy górną część, „kapelusz pozostawiamy”, przy pomocy łyżki oczyszczamy wnętrze cukinii z nasion, solimy od środka
- Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, przygotowane pieczarki, kurki, cukinię i startą marchew, smażymy kilka minut, dodajemy 2 łyżki wody aby warzywa się poddusiły, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg)/200°C prodiż
- Farszem warzywnym wypełniamy przygotowane cukinie, przykrywamy odciętymi „kapeluszami”, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut (aż cukinia będzie miękka)
- Podajemy na ciepło jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne
Wskazówki:
Możemy dobrać inne warzywa, np. paprykę, pomidory, dynię, doprawić innymi ziołami np. oregano, natką pietruszki, czy koperkiem Danie nadaje się do zapiekania w prodiżu:)
2 komentarze to "Cukinie faszerowane warzywami"
Ksylomena Ryjczyńska 2 grudnia 2017 (12:04)
Na diecie wg Dr Ewy Dąbrowskiej nie używamy oleju (nawet do smażenia) i nie jemy pieczarek, kurek ani batatów.
Katarzyna Jankowska 5 grudnia 2017 (11:13)
Proszę przeczytać pierwsze danie wpisu, w którym to zaznaczyłam że jadłam takie danie ale rezygnowałam z oleju i grzybów:)