Cukinie faszerowane warzywami

Cukinie faszerowane warzywami serwowałam podczas naszego pobytu nad morzem. Lekkie danie roślinne idealne w upalne dni. Jadłam je także podczas diety dr Dąbrowskiej, rezygnowałam z oleju i grzybów.

Jeżeli interesują Cię przepisy na bazie warzyw i owoców, sięgnij po książkę “Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów”.

Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów książka Katarzyna Jankowska

Mój alergik zdecydowanie bardziej wolał cukinie faszerowane kaszą jaglaną i kurkami. Na blogu znajduje się więcej dań z wykorzystaniem cukinii, zapraszam do korzystania. Życzę Smacznego

Cukinie faszerowane warzywami 

(bezglutenowe, wegańskie)

Składniki:

  • 4 okrągłe małe cukinie lub zwykłe podłużne
  • 3 pieczarki
  • 1 cukinia dodatkowa
  • 1 marchew lub kawałek batatu
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 50 g kurek (można pominąć)
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony pieprz lub pieprz syczuański
  • zioła: tymianek, bazylia, lubczyk
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron

 Przygotowanie:

  1. Pieczarki obieramy, kroimy w mniejsze plasterki
  2. Kurki dokładnie myjemy, większe grzyby kroimy w mniejsze kawałki, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy
  3. Marchew lub batat obieramy ze skórki, ścieramy na tarce
  4. Dodatkową cukinię oczyszczamy z nasion, w razie konieczności obieramy ze skórki, kroimy w małe talarki, a potem w ćwiartki
  5. 4 okrągłe cukinie myjemy, odcinamy górną część, „kapelusz pozostawiamy”, przy pomocy łyżki oczyszczamy wnętrze cukinii z nasion, solimy od środka
  6. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, przygotowane pieczarki, kurki, cukinię i startą marchew, smażymy kilka minut, dodajemy 2 łyżki wody aby warzywa się poddusiły, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami
  7. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (termoobieg)/200°C prodiż
  8. Farszem warzywnym wypełniamy przygotowane cukinie, przykrywamy odciętymi „kapeluszami”, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy ok. 30 minut (aż cukinia będzie miękka)
  9. Podajemy na ciepło jako samodzielne danie obiadowe lub kolacyjne

Wskazówki:

Możemy dobrać inne warzywa, np. paprykę, pomidory, dynię, doprawić innymi ziołami np. oregano, natką pietruszki, czy koperkiem Danie nadaje się do zapiekania w prodiżu:)

Cukinie faszerowane warzywami

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Cukinie faszerowane warzywami"

  • comment-avatar
    Ksylomena Ryjczyńska 2 grudnia 2017 (12:04)

    Na diecie wg Dr Ewy Dąbrowskiej nie używamy oleju (nawet do smażenia) i nie jemy pieczarek, kurek ani batatów.

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 5 grudnia 2017 (11:13)

      Proszę przeczytać pierwsze danie wpisu, w którym to zaznaczyłam że jadłam takie danie ale rezygnowałam z oleju i grzybów:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.