W ramach cyklu Gotuję z MAG na Instagramie w każdą środę zadajecie mi pytania odnośnie “gotowania bez”, zamienników i moich kuchennych tipów.
Padło pytanie o to, czym zakwaszać zupy, a zwłaszcza barszcz czerwony jeśli nie możemy używać soku z cytryny.
Dzisiejszy wpis to poniekąd odpowiedź na to pytanie. Wykorzystałam do zupy sezonowe owoce, w tym wypadku wiśnie i barszcz nabrał nowego smaku.
A jeśli chcesz poznać moje odpowiedzi na Wasze pytania, to zajrzyj do wyróżnionych relacji na Instagramie pod nazwą “Gotuję z MAG”.
Zapraszam na letni barszcz czerwony i życzę Smacznego.
Poznaj również inne wersje zup na bazie buraków:
Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegański)
Czas przygotowania: ok. 70 minut
Ilość: 1,5 l (4 porcje x 330 ml)
Składniki:
- 2 buraki czerwone eko
- 4 większe ziemniaki (ok. 400 g)
- 2 marchewki (ok. 200 g)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- świeża natka pietruszki
- lubczyk świeży lub suszony
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu czarnego
- 200 ml soku naturalnego z buraków
- 10 wiśni
- ok. 200 g fasolka ugotowana lub z puszki np. fasola Borlotti
- sól himalajska drobna
dodatkowo:
- roślinna śmietana bezglutenowa
- naturalny sok z wiśni do smaku
Przygotowanie:
- Buraki myjemy, obieramy przekrawamy na ćwiartki, wkładamy do gotującej się wody (ok. 750 ml) , gotujemy prawie do miękkości ok. 30 minut.
- Ugotowane buraki wyjmujemy, studzimy, ścieramy na grubych oczkach tarki, wodę zostawiamy.
- Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
- Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
- Połówki cebuli rumienimy na suchej patelni.
- W ok. 2l garnku gotujemy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele i ziarenka pieprzu, lubczyk i natkę pietruszki.
- Dokładamy marchew, zrumienioną cebulę, ziemniaki i ząbek czosnku, gotujemy przez ok. 15 minut.
- Dodajemy starte ugotowane buraczki i wodę z gotowania buraków, gotujemy 10 minut.
- Wlewamy sok z buraków i dodajemy wypestkowane wiśnie oraz przepłukaną ugotowaną fasolę, gotujemy przez 5 minut.
- Doprawiamy do smaku solą, naturalnym sokiem z wiśni i pieprzem.
- Podajemy z roślinną śmietaną bezglutenową.
Wskazówki:
Warzywa korzeniowe kupujmy ekologiczne. One chłoną najwięcej pestycydów z podłoża.
Eko buraki są naturalnie słodkie.
Zakwasić barszcz możemy także naturalnym zakwasem z buraków czy wodą z kiszonych ogórków.
No Replies to "Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami"