Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami

W ramach cyklu Gotuję z MAG na Instagramie w każdą środę zadajecie mi pytania odnośnie “gotowania bez”, zamienników i moich kuchennych tipów.

Padło pytanie o to, czym zakwaszać zupy, a zwłaszcza barszcz czerwony jeśli nie możemy używać soku z cytryny.

Dzisiejszy wpis to poniekąd odpowiedź na to pytanie. Wykorzystałam do zupy sezonowe owoce, w tym wypadku wiśnie i barszcz nabrał nowego smaku.

A jeśli chcesz poznać moje odpowiedzi na Wasze pytania, to zajrzyj do wyróżnionych relacji na Instagramie pod nazwą “Gotuję z MAG”.

Zapraszam na letni barszcz czerwony i życzę Smacznego.

Poznaj również inne wersje zup na bazie buraków:

Zupa z młodej botwinki

Barszcz ukraiński

Zupa krem z buraków

Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, wegański)

Czas przygotowania: ok. 70 minut

Ilość: 1,5 l (4 porcje x 330 ml)

Składniki:

  • 2 buraki czerwone eko
  • 4 większe ziemniaki (ok. 400 g)
  • 2 marchewki (ok. 200 g)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • świeża natka pietruszki
  • lubczyk świeży lub suszony
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 200 ml soku naturalnego z buraków
  • 10 wiśni
  • ok. 200 g fasolka ugotowana lub z puszki np. fasola Borlotti
  • sól himalajska drobna

dodatkowo:

  • roślinna śmietana bezglutenowa
  • naturalny sok z wiśni do smaku

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy przekrawamy na ćwiartki, wkładamy do gotującej się wody (ok. 750 ml) , gotujemy prawie do miękkości ok. 30 minut.
  2. Ugotowane buraki wyjmujemy, studzimy, ścieramy na grubych oczkach tarki, wodę zostawiamy.
  3. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w słupki.
  4. Ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
  5. Połówki cebuli rumienimy na suchej patelni.
  6. W ok. 2l garnku gotujemy 1,5 l wody, dodajemy liście laurowe, ziele i ziarenka pieprzu, lubczyk i natkę pietruszki.
  7. Dokładamy marchew, zrumienioną cebulę, ziemniaki i ząbek czosnku, gotujemy przez ok. 15 minut.
  8. Dodajemy starte ugotowane buraczki i wodę z gotowania buraków, gotujemy 10 minut.
  9. Wlewamy sok z buraków i dodajemy wypestkowane wiśnie oraz przepłukaną ugotowaną fasolę, gotujemy przez 5 minut.
  10. Doprawiamy do smaku solą, naturalnym sokiem z wiśni i pieprzem.
  11. Podajemy z roślinną śmietaną bezglutenową.

Wskazówki:

Warzywa korzeniowe kupujmy ekologiczne. One chłoną najwięcej pestycydów z podłoża.

Eko buraki są naturalnie słodkie.

Zakwasić barszcz możemy także naturalnym zakwasem z buraków czy wodą z kiszonych ogórków.

Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami wegański, bez glutenu, bez cukru
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Barszcz czerwony z fasolą i wiśniami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.