Zupa krem z buraków

Taki niepozorny burak a bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę C i A. Zawiera między innymi potas, sód, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy. Wzmacnia koncentrację i refleks, leczy zakwasy u sportowców. Wzmacnia także odporność, reguluje pracę przewodu pokarmowego, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.
Buraki rzadko uczulają! Uwaga jednak na jakość tego warzywa, ponieważ jest korzeniowe łatwo kumuluje w sobie związki azotowe pochodzące z nawozów mineralnych. Dlatego kupujmy sprawdzone buraki od zaprzyjaźnionego rolnika, a najlepiej ekologiczne, certyfikowane.
Zupa Krem z Buraków wyszła pyszna i słodkawa. Podałam ją z odrobiną śmietany owsianej. Były dokładki:)
Taką zupę możemy przygotować także w czasie Świąt Bożego Narodzenia jako alternatywę klasycznego barszczu z uszkami.
Polecam i życzę Smacznego

Zupa krem z buraków

(wegańska, bezglutenowa)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30-40 minut
Liczba porcji: 5

Składniki:

  • 1 l wywaru z warzyw lub wody
  • 400 g buraków (już obranych)
  • 1 mała cebula
  • 1 duża marchew (ok. 100g)
  • 1 pietruszka korzeń
  • ½ jabłka (u mnie Reneta)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • listek laurowy
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3 łyżki soku z buraków (u mnie z butelki) można pominąć
  • kilka kropel soku z cytryny (można pominąć jeśli nie jest dozwolona)
  • śmietana owsiana jako dodatek (dla osób na diecie bezglutenowej migdałowa lub ryżowa)

Przygotowanie:

  1. Buraki, marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
  2. W ok. 3 l garnku (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, mieszamy, smażymy ok. 10 minut
  3. Dodajemy pokrojone drobno jabłko i liść laurowy, mieszamy
  4. Dolewamy wywar warzywny lub wodę, gotujemy do miękkości warzyw ok. 30-40 minut, solimy i pierzymy do smaku
  5. Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, dodajemy kilka kropel cytryny, ponownie doprawiamy do smaku, dolewamy sok z buraków i w razie konieczności wodę (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
  6. Gorącą zupę wlewamy na talerz, ustrajamy śmietaną owsianą i podajemy
Zupa krem z buraków
Zupa krem z buraków

8 komentarzy to "Zupa krem z buraków"

  • comment-avatar
    Galantyna.pl 5 kwietnia 2013 (08:14)

    Widzę, że podeszłaś do buraka z sercem:) Zdrowa i smaczna zupka.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 5 kwietnia 2013 (08:20)

    Galantyna.pl; Dziękuję za komentarz:) Z sercem i ze smakiem:)

  • comment-avatar
    Szymon Michał 6 kwietnia 2013 (20:14)

    <3
    Kocham tę zupcię ;]

  • comment-avatar
    Mama Alergika 6 kwietnia 2013 (20:26)

    Szymon Michał; My też:) Na zdrowie!

  • comment-avatar
    Ania 6 maja 2013 (20:17)

    Fantastyczna alternatywa dla barszczu czerwonego albo ukraińskiego.
    Ciekwa zupka, lekka i bardzo smaczna.
    A co najwspanialsze u MAG – nieskomplikowna w przygotowaniu.
    Polecam każdemu.

  • comment-avatar
    Mama Alergika 7 maja 2013 (09:07)

    Aniu; Dziękuję za miły komentarz! Kocham przebywać w kuchni ale jest jeszcze tyle ciekawych rzeczy do zrobienia codziennie, więc niech posiłki nie zabierają nam pół dnia i cieszę się, że to doceniasz:)

  • comment-avatar
    Anonymous 26 listopada 2013 (13:12)

    Polecam buraki upiec w piekarniku. Krem wychodzi wtedy jeszcze lepszy, można tez do smaku doprawić octem balsamicznym. Pozdrawiam!!

  • comment-avatar
    Mama Alergika 26 listopada 2013 (13:27)

    Anonimowy; Spróbuję! Lubię zupy z pieczonych warzyw:)

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.