Taki niepozorny burak a bogaty jest w witaminy z grupy B, witaminę C i A. Zawiera między innymi potas, sód, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy. Wzmacnia koncentrację i refleks, leczy zakwasy u sportowców. Wzmacnia także odporność, reguluje pracę przewodu pokarmowego, ułatwia oczyszczanie organizmu z toksyn.
Buraki rzadko uczulają! Uwaga jednak na jakość tego warzywa, ponieważ jest korzeniowe łatwo kumuluje w sobie związki azotowe pochodzące z nawozów mineralnych. Dlatego kupujmy sprawdzone buraki od zaprzyjaźnionego rolnika, a najlepiej ekologiczne, certyfikowane.
Zupa Krem z Buraków wyszła pyszna i słodkawa. Podałam ją z odrobiną śmietany owsianej. Były dokładki:)
Taką zupę możemy przygotować także w czasie Świąt Bożego Narodzenia jako alternatywę klasycznego barszczu z uszkami.
Polecam i życzę Smacznego
Zupa krem z buraków
(wegańska, bezglutenowa)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 30-40 minut
Liczba porcji: 5
Składniki:
- 1 l wywaru z warzyw lub wody
- 400 g buraków (już obranych)
- 1 mała cebula
- 1 duża marchew (ok. 100g)
- 1 pietruszka korzeń
- ½ jabłka (u mnie Reneta)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- listek laurowy
- sól morska i świeżo zmielony pieprz
- 3 łyżki soku z buraków (u mnie z butelki) można pominąć
- kilka kropel soku z cytryny (można pominąć jeśli nie jest dozwolona)
- śmietana owsiana jako dodatek (dla osób na diecie bezglutenowej migdałowa lub ryżowa)
Przygotowanie:
- Buraki, marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
- W ok. 3 l garnku (najlepiej z grubszym dnem) rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy ją na średnim ogniu (u mnie 6 w kuchence elektrycznej) aż lekko zmięknie, dodajemy pokrojone w kostkę warzywa, mieszamy, smażymy ok. 10 minut
- Dodajemy pokrojone drobno jabłko i liść laurowy, mieszamy
- Dolewamy wywar warzywny lub wodę, gotujemy do miękkości warzyw ok. 30-40 minut, solimy i pierzymy do smaku
- Ugotowaną zupę miksujemy (u mnie przy użyciu blendera ręcznego) na gładki krem, dodajemy kilka kropel cytryny, ponownie doprawiamy do smaku, dolewamy sok z buraków i w razie konieczności wodę (jeśli zupa wydaje się nam za gęsta)
- Gorącą zupę wlewamy na talerz, ustrajamy śmietaną owsianą i podajemy
10 komentarzy to "Zupa krem z buraków"
Galantyna.pl 5 kwietnia 2013 (08:14)
Widzę, że podeszłaś do buraka z sercem:) Zdrowa i smaczna zupka.
Mama Alergika 5 kwietnia 2013 (08:20)
Galantyna.pl; Dziękuję za komentarz:) Z sercem i ze smakiem:)
Szymon Michał 6 kwietnia 2013 (20:14)
<3
Kocham tę zupcię ;]
Mama Alergika 6 kwietnia 2013 (20:26)
Szymon Michał; My też:) Na zdrowie!
Ania 6 maja 2013 (20:17)
Fantastyczna alternatywa dla barszczu czerwonego albo ukraińskiego.
Ciekwa zupka, lekka i bardzo smaczna.
A co najwspanialsze u MAG – nieskomplikowna w przygotowaniu.
Polecam każdemu.
Mama Alergika 7 maja 2013 (09:07)
Aniu; Dziękuję za miły komentarz! Kocham przebywać w kuchni ale jest jeszcze tyle ciekawych rzeczy do zrobienia codziennie, więc niech posiłki nie zabierają nam pół dnia i cieszę się, że to doceniasz:)
Anonymous 26 listopada 2013 (13:12)
Polecam buraki upiec w piekarniku. Krem wychodzi wtedy jeszcze lepszy, można tez do smaku doprawić octem balsamicznym. Pozdrawiam!!
Mama Alergika 26 listopada 2013 (13:27)
Anonimowy; Spróbuję! Lubię zupy z pieczonych warzyw:)
Aga 10 marca 2023 (10:18)
Mam ten przepis z Pani książki. Chodzi o sok z kiszonych buraków?
Katarzyna Jankowska 8 kwietnia 2023 (08:32)
sok z buraków jest naturalnie słodki, z kiszonych buraków kwaśniejszy. Można dodać jeden i drugi albo dowolnie, wszystko zależy jaki smak ostatecznie chce pani uzyskać. Ja dodałam sok z buraków, czyli naturalnie słodki.