Przypominam, że komosa ryżowa (quinoa) w porównaniu z innymi zbożami posiada największą zawartość białka. Zawiera więcej wapnia niż mleko i najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż. Jest bogata w żelazo, fosfor, witaminy E i witaminy z grupy B.
Pytacie mnie czy komosę mogą spożywać małe dzieci?
Doczytałam więc, że ze względu na występujące w ziarnach komosy ryżowej saponiny, czyli naturalne gorzkie glikozydy, które wykazują działanie przeciwkrzepliwe (tj. rozrzedzające krew), nie jest ona wskazana w diecie niemowląt i małych dzieci:(.
Zapraszam i życzę Smacznego
Babka z kaszy jaglanej i komosy ryżowej
- 100 g komosy ryżowej, ziarna + 250 ml wody
- 120 g kaszy jaglanej suchej + 375 ml wody
- 3 pieczarki (średniej wielkości)
- 1 marchew (ok. 80g) lub tyle samo cukinii (bez nasion i skórki)
- 100 g puree z gotowanej dyni (wykorzystałam zamrożoną dynię)
- 3 łyżki masła klarowanego (nie dla wegan) lub oliwy z oliwek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka natki pietruszki drobno pokrojonej (u mnie suszona)
- 1 łyżka mielonego lnu
- 2 łyżki płatków jaglanych
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta pokruszonych strączków papryczki chili (jeśli nie jest dozwolona – pominąć!)
- sól morska i pieprz do smaku
- Kaszę jaglaną kilkakrotnie płuczemy (można ją wcześniej uprażyć na suchej patelni aby pozbawić się ewentualnej goryczki)
- Opłukaną kaszę zalewamy wodą z dodatkiem 1/3 łyżeczki soli, doprowadzamy do wrzenia na średnim ogniu, po czym garnek przykrywamy, zmniejszamy temperaturę i gotujemy kaszę pod przykryciem około 15 minut, aż do całkowitej miękkości, mieszamy od czasu do czasu (jeśli płyn nie wchłonął się całkowicie, kaszę odcedzamy na dużym sitku)i odstawiamy do ostudzenia
- Komosę ryżową kilkakrotnie płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy około 15-20 minut, do miękkości, w razie potrzeby odcedzamy i ostudzamy
- Dynię gotujemy do miękkości, odcedzamy, odciskamy zbędną wodę
- Pieczarki obieramy ze skórki, drobno kroimy w kosteczkę
- Marchew obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka)
- Rozgrzewamy niedużą patelnię, dodajemy oliwę z oliwek, drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek lekko rumienimy, dodajemy pieczarki drobno pokrojone a następnie utartą marchew, całość mieszamy i lekko podsmażamy, aż marchew zmięknie, dodajemy natkę pietruszki
- Ugotowane i jeszcze ciepłe kasze umieszczamy w misce, dodajemy usmażone warzywa i puree z dyni
- Dosypujemy len mielony, płatki jaglane i przyprawy, doprawiamy do smaku
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C
- Foremkę/keksówkę (u mnie wymiar zewnętrzny 26x11cm) smarujemy oliwą, oprószamy mielonym lnem lub płatkami jaglanymi, wykładamy do niej doprawioną masę, następnie wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut
- Upieczoną babkę kroimy od razu (ostrożnie, może się kruszyć), lub studzimy a następnie kroimy na grubsze (ok. 2-3cm) kawałki i podsmażamy na patelni z dodatkiem oleju lub oliwy z oliwek
- Podajemy jako samodzielne danie obiadowo-kolacyjne
5 komentarzy to "Babka z kaszy jaglanej i komosy ryżowej (bezglutenowa)"
Marta Żebrowska 6 kwietnia 2013 (10:05)
Właśnie kupiłam komosę ryżową i chciałam z nią trochę poeksperymentować. Cieszę się, że za nim rozpoczęłam gotowanie trafiłam na cenną informację na Twoim blogu, iż poza wieloma zaletami, nie jest raczej wskazana dla małych dzieci. Dziękuję
Mama Alergika 6 kwietnia 2013 (11:37)
Marta Żebrowska; Maluchy jej nie zjedzą ale Ty sobie nie żałuj:)
Tatiana Kluz 1 października 2015 (13:56)
A czym można zastąpić puree z dyni? Bo my nie za bardzo. A w wielu już słodkich przepisach się spotkałam i ciągle mam z tym problem.
Katarzyna Jankowska 2 października 2015 (11:09)
Np. bataty się sprawdzą.
Tatiana Kluz 2 października 2015 (14:40)
Bardzo, bardzo, bardzo dziekuje. Bo już zwatpilam, ze ktokolwiek mi odpowie. Bataty lubimy i nie szkoda.