Sałatka Owocowa Wersja Zimowa

Zima na szczęście zaczyna od nas odchodzić! Starałam się nie marudzić ale przyznaję, że już resztkami sił ją znoszę. Teraz czekam tylko do poniedziałku i zacznę wiosenne porządki:)
Tymczasem od dawna już serwowana u mnie sałatka z owoców dostępnych porą zimową właśnie doczekała się na swój wpis:) Traktujcie ją wyłącznie jako inspirację, gdy zastanawiacie się co pysznego i słodkiego podać na deser czy śniadanie. 
Mój Alergik od dwóch lat może jeść większość owoców, w tym cytrusy. Staram się zazwyczaj kupować te ekologiczne, ale jeśli nie mam do nich dostępu, zjadamy również te z warzywniaka. Myję je dokładanie, obieram lub wyciskam i nie widzę niepokojących zmian u mojego syna. Są za to wybawieniem przy przygotowywaniu porannych koktajli i sałatek. 
Cytrusy nie są zalecane dla Alergików i małych dzieci, głównie ze względu na zawartość chemii, którą są spryskiwane w drodze do nas.
W części Wskazówki przytaczam cytat z facebookowej strony “Wiemy Co Jemy”, warto przeczytać co sądzą o cytrusach eksperci.
W sałatce zobaczycie także Kiwi. Kiedy ją robiłam mój syn jeszcze nie jadł tego owocu, przymierzamy się do próby. 
Użyjcie więc swoich zapasów ukrytych w słoikach, tych owoców które możecie i skomponujcie własną sałatkę. Dodatek dozwolonych bakalii jeszcze bardziej ją wzbogaci. 
Podaję w przepisie tylko ogólny skład, ilość użytych owoców zależy już od Was, proporcje także.
Przepis dołączam do akcji Fit na Wiosnę, Ananasowy Tydzień
Zapraszam i życzę Smacznego
 
Przepis poniżej

Przepis:

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
LICZBA PORCJI: 5

Składniki:

  • Ananas świeży
  • Pomarańcza
  • Banany
  • Jabłko
  • Gruszka (twarda)
  • Owoc Granatu
  • Kiwi
  • Sok z pomarańczy i Grapefruita
  • Rodzynki
Przygotowanie:
  1. Owoce myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, skrapiamy sokiem z pomarańczy czy grapefruita, dodajemy dozwolone bakalie, mieszamy i odstawiamy na chwilę, aby owoce puściły jeszcze trochę soku
  2. Podajemy jako dodatek do śniadania albo jako samodzielny deser
Wskazówki:
Z cyklu “Obalamy mity”: 
Często słyszy się teorię, że w naszej strefie klimatycznej nie powinno spożywać się cytrusów. Na wstępie zaznaczamy, że nie ma absolutnie żadnych fizjologicznych podstaw do rezygnowania z owoców egzotycznych. Co więcej, może to być niekorzystne, ponieważ wielu zawartym w nich substancjom biologicznie czynnym przypisuje się działanie sprzyjające zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym.

Jednym z argumentów na poparcie powyższej teorii jest ryzyko zbyt wysokiej zawartości pozostałości pestycydów w importowanych owocach. I jest to rzeczywiście kwestia warta rozpatrzenia.Mrówczą pracę w tym zakresie wykonali szwajcarscy naukowcy. Przebadali oni 240 próbek owoców cytrusowych pod kątem zawartości 200 rodzajów pestycydów. Do laboratorium trafiły cytryny, pomarańcze, grejpfruty, limonki, a także pomelo i kumkwaty. Okazało się, że jedynie w trzech próbkach zostały przekroczone (dość rygorystyczne) limity maksymalnych pozostałości pestycydów.To badanie obejmowało również certyfikowane, organiczne owoce. Na 23 próbki cytrusów “bio” stwierdzono brak zawartości pestycydów w 20 z nich oraz małe ilości w trzech pozostałych (co mogło wynikać na przykład z zetknięcia się z owocami uprawianymi metodami konwencjonalnymi w trakcie wspólnego transportu, a niekoniecznie z braku uczciwości producentów).Podsumowując: jedzcie cytrusy na zdrowie!
Źródło: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=citrus+survey+pomelo


 

3 komentarze to "Sałatka Owocowa Wersja Zimowa"

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.