Zima w tym roku długa, za długa! Nie straszna nam była jednak choćby ze względu na zapasy owoców, jakie mam ciągle jeszcze w zamrażarce. Namawiam od serca, jeśli tylko macie gdzie przechowywać, już dziś planujcie robienie zapasów na zimę:)
Wyciągam zamrożone owoce na noc, rano miksuję z dodatkiem innych owoców jakie mam pod ręką, dolewam mleko roślinne, otręby i gotowe śniadanko. Moje dzieci bardzo chętnie wypijają wszystkie mieszanki koktajlowe jakie zrobię.
Tym razem zmiksowałam wiśnie, zrobiłam z nich najpierw mus, który częściowo zjedliśmy dodając go do budyniu, a z drugiej części zrobiłam koktajl.
W czarowaniu koktajli najfajniejsze jest to, że nie musisz trzymać się proporcji, a mieszasz to co lubisz i masz pod ręką.
Oczywiście nie wszyscy Alergicy mogą jeść wiśnie, szczególnie uważać powinni Ci uczuleni na brzozę!
Dobra wiadomość dla Biegaczy! Wyczytałam TUTAJ, że „sok z wiśni nie dość, że pomaga organizmowi szybciej wrócić do normy, to dodatkowo zwiększa antyoksydacyjne zdolności tkanek ciała. Mniejsza podatność na stany zapalne i stres oksydacyjny pomaga w odzyskaniu pełnej zdolności funkcyjnej mięśni.”
Zapraszam i życzę Smacznego
Przepis poniżej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 5-10 minut
TRUDNOŚĆ: ŁATWE
ILOŚĆ: 3-4 porcje
Składniki
- 300 g rozmrożonych wiśni
- 1 banan
- 3-4 połówki brzoskwiń z puszki
- 2 łyżki syropu klonowego lub z Agawy
- 125 ml mleka ryżowego
Przygotowanie:
- Wiśnie rozmrażamy i miksujemy na mus, dodając syrop roślinny (jeśli wiśnie są zbyt kwaśne)
- Do musu dodajemy brzoskwinie, banana i miksujemy całość (u mnie przy użyciu ręcznego blendera)
- Dolewamy mleko roślinne, mieszamy i gotowe
No Replies to "Koktajl z Mrożonych Wiśni"