MAGiczny koktajl z ciemną czekoladą

Wszystko, co niezbędne, w jednej szklance!

Wartościowe białko, węglowodany, kwasy omega-3, witamina C, magnez, wapń, żelazo, potas, błonnik…

To obecnie ulubiony śniadaniowy koktajl mojego alergika!

I nie tylko jego. Moja wersja tego śniadania wzbogacona jest o łyżeczkę masła orzechowego, czasem o kilka łyżek jogurtu roślinnego, czasem o płatki owsiane, a przed treningiem dolewam jeszcze zaparzonej kawy.

Możliwości kombinacyjnych jest bardzo wiele, ale zawsze podstawą są nasiona chia, które pęcznieją w żołądku pozostawiając na długo uczucie sytości i są wspaniałe dla osób żyjących aktywnie.

O ich właściwościach pisałam już przy okazji przepisu na domowy naturalny dopalacz w postaci Iskiate.

Zapraszam na pyszny koktajl, w sam raz na Światowy Dzień Czekolady!

Czy wiesz dlaczego czekolada uczula?

Bo zawiera składniki, które zaliczamy do alergenów. Najczęściej są to kakao, mleko i orzechy, ale mogą to być także orzeszki ziemne, lecytyna sojowa, różne dodatki w tym aromaty i barwniki.

Trzeba dokładnie czytać etykiety i wybierać te tabliczki, które nie zawierają produktów, których musimy unikać. Na rynku znajdziesz także czekolady wegańskie oraz białe bez kakao.

Życzę Smacznego!

MAGiczny koktajl z ciemną czekoladą

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, bez orzechów, wegański)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość: 500 ml (2 porcje)

1 porcja: 306 kcal

Składniki:

  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi
  • 300 ml napoju roślinnego lub napoju roślinnego wymieszanego z wodą w proporcji 1:1
  • ½ banana (50 g)
  • 100 ml świeżego soku z pomarańczy lub jabłek (można go zastąpić napojem roślinnym)
  • 50 g ciemnej wegańskiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej

Przygotowanie:

  1. Do kielicha blendera wsypujemy nasiona chia i konopi, zalewamy napojem roślinnym. Odstawiamy na kilka minut.
  2. W tym czasie rozpuszczamy wegańską czekoladę w kąpieli wodnej.
  3. Do składników umieszczonych w kielichu blendera dodajemy banana oraz świeży sok. Miksujemy na gładki płyn. Nasiona chia napęcznieją i zagęszczą koktajl.
  4. Wlewamy ciepłą rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy.
  5. Podajemy do picia od razu.

Wskazówki:

Taki koktajl możemy schłodzić w lodówce. Jeśli z czasem zrobi się zbyt gęsty, możemy go rozcieńczyć, dolewając wodę lub napój roślinny, i ponownie zmiksować.

Jeśli nie możemy użyć banana, sięgnijmy po upieczoną dynię.

Banana możemy również zastąpić dwoma łyżkami płatków owsianych, które dodajemy do koktajlu wraz z nasionami chia. Płatki owsiane wzbogacą ten koktajl w błonnik, tak potrzebny naszym jelitom.

Jeśli nie musimy unikać orzechów, jeszcze przed wlaniem czekolady do magicznego napoju dodajemy łyżkę masła orzechowego i miksujemy.

Osoby dorosłe mogą dodać do koktajlu także zaparzoną kawę – kofeina działa pobudzająco i jest polecana przed treningami.

MAGiczny koktajl z ciemną czekoladą bez mleka, bez cukru, wegański
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "MAGiczny koktajl z ciemną czekoladą"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.