Wszystko, co niezbędne, w jednej szklance!
Wartościowe białko, węglowodany, kwasy omega-3, witamina C, magnez, wapń, żelazo, potas, błonnik…
To obecnie ulubiony śniadaniowy koktajl mojego alergika!
I nie tylko jego. Moja wersja tego śniadania wzbogacona jest o łyżeczkę masła orzechowego, czasem o kilka łyżek jogurtu roślinnego, czasem o płatki owsiane, a przed treningiem dolewam jeszcze zaparzonej kawy.
Możliwości kombinacyjnych jest bardzo wiele, ale zawsze podstawą są nasiona chia, które pęcznieją w żołądku pozostawiając na długo uczucie sytości i są wspaniałe dla osób żyjących aktywnie.
O ich właściwościach pisałam już przy okazji przepisu na domowy naturalny dopalacz w postaci Iskiate.
Zapraszam na pyszny koktajl, w sam raz na Światowy Dzień Czekolady!
Czy wiesz dlaczego czekolada uczula?
Bo zawiera składniki, które zaliczamy do alergenów. Najczęściej są to kakao, mleko i orzechy, ale mogą to być także orzeszki ziemne, lecytyna sojowa, różne dodatki w tym aromaty i barwniki.
Trzeba dokładnie czytać etykiety i wybierać te tabliczki, które nie zawierają produktów, których musimy unikać. Na rynku znajdziesz także czekolady wegańskie oraz białe bez kakao.
Życzę Smacznego!
MAGiczny koktajl z ciemną czekoladą
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, bez orzechów, wegański)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość: 500 ml (2 porcje)
1 porcja: 306 kcal
Składniki:
- 1 łyżka nasion chia
- 1 łyżka łuskanych nasion konopi
- 300 ml napoju roślinnego lub napoju roślinnego wymieszanego z wodą w proporcji 1:1
- ½ banana (50 g)
- 100 ml świeżego soku z pomarańczy lub jabłek (można go zastąpić napojem roślinnym)
- 50 g ciemnej wegańskiej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
Przygotowanie:
- Do kielicha blendera wsypujemy nasiona chia i konopi, zalewamy napojem roślinnym. Odstawiamy na kilka minut.
- W tym czasie rozpuszczamy wegańską czekoladę w kąpieli wodnej.
- Do składników umieszczonych w kielichu blendera dodajemy banana oraz świeży sok. Miksujemy na gładki płyn. Nasiona chia napęcznieją i zagęszczą koktajl.
- Wlewamy ciepłą rozpuszczoną czekoladę i ponownie miksujemy.
- Podajemy do picia od razu.
Wskazówki:
Taki koktajl możemy schłodzić w lodówce. Jeśli z czasem zrobi się zbyt gęsty, możemy go rozcieńczyć, dolewając wodę lub napój roślinny, i ponownie zmiksować.
Jeśli nie możemy użyć banana, sięgnijmy po upieczoną dynię.
Banana możemy również zastąpić dwoma łyżkami płatków owsianych, które dodajemy do koktajlu wraz z nasionami chia. Płatki owsiane wzbogacą ten koktajl w błonnik, tak potrzebny naszym jelitom.
Jeśli nie musimy unikać orzechów, jeszcze przed wlaniem czekolady do magicznego napoju dodajemy łyżkę masła orzechowego i miksujemy.
Osoby dorosłe mogą dodać do koktajlu także zaparzoną kawę – kofeina działa pobudzająco i jest polecana przed treningami.
No Replies to "MAGiczny koktajl z ciemną czekoladą"