Bakłażan nadziewany wegańskim sosem a’la bolognese 

Wystarczy raz przygotować wegański sos a’la bolognese, by do głowy przyszło co najmniej kilka dań, w których można go wykorzystać. Sos jest tak dobry, że osobiście to wyjadam go z patelni jako samodzielne danie.

Powstał na bazie czerwonej soczewicy, a ta należy do roślin strączkowych. Osoby uczulone na soję i inne strączki, niestety nie będą mogły się nim cieszyć.

Dla tych osób pozostaje tradycyjny sos bolognese, przygotowany z mielonego mięsa.

Przepis na tradycyjne Lasagne, w wersji bez mleka i jajek znajdziesz na blogu.

Przepisy na dania typu; spaghetti bolognese, lasagne wegańskie czy makaron dyniowy z sosem a’la bolognese umieściłam w książce Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę.

Mama Alergika Gotuje. Z Dziećmi. Dania na jesień i zimę

Zachęcam do wypróbowania zawartych w niej przepisów i poznania merytorycznej części na temat alergii i odżywiania dziecka z alergią.

Tymczasem poznaj nową propozycję z wykorzystaniem pożywnego, wegańskiego sosu a’la bolognese czyli bakłażan nadziewany.

Życzę Smacznego!

Bakłażan nadziewany wegańskim sosem a’la bolognese

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegański)

Czas przygotowania: z gotowym sosem ok. 20 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość: 2 porcje

Składniki: 

dodatkowo:

  • wegański parmezan

Przygotowanie:

  1. Bakłażan myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, odkrawamy końcówki, wydrążamy łyżką nasiona, tyle by umieścić farsz. 
  2. Bakłażan posypujemy solą, smarujemy oliwą, wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika, pieczemy przez 15 minut. 
  3. Podpieczony bakłażan wypełniamy farszem i pieczemy jeszcze przez 10 minut. 
  4. Podajemy na ciepło posypany wegańskim parmezanem.
Bakłażan nadziewany wegańskim sosem a’la bolognese wegański bez glutenu
Fot. Katarzyna Jankowska
Przepis z książki Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę
Przepis pochodzi z książki. Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na jesień i zimę.

No Replies to "Bakłażan nadziewany wegańskim sosem a’la bolognese "

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.