Zupa ogórkowa z kalarepą

Ziemniaki to taki podstawowy składnik polskich zup. Ale co zrobić, gdy trafiają na listę produktów niedozwolonych? Czym je zastąpić ?

Świetnym zamiennikiem ziemniaka w zupie okazuje się być kalarepa. Jest mało kaloryczna i nie słyszałam jeszcze by uczulała, choć wiadomo, że każdy produkt może szkodzić.

Stosowałam ją często podczas diety warzywno-owocowej, gdzie według zasad postu Daniela i dr Dąbrowskiej, warzywa skrobiowe są zabronione.

Przy okazji stworzyłam ponad 150 dań wyłącznie warzywno-owocowych o niskim indeksie glikemicznym i mało kalorycznych. Wszystkie je umieściłam w książce Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów, której nakład wyczerpał się w kilka miesięcy.

Obecnie jest już dostępne nowe wydanie książki, a przy jego zakupie otrzymasz w prezencie e-book z 25 dodatkowymi recepturami!

Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów książka Katarzyna Jankowska

Tymczasem zapraszam na nietypową zupę ogórkową.

Życzę Smacznego

Zupa ogórkowa z kalarepą

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańska)

Czas przygotowania: 20 minut 

Ilość: ok. 1 l

Składniki:

  • 2 marchewki (ok. 200 g) 
  • 1 kalarepa (150 g) lub ziemniaki 
  • 1 pietruszka (150 g) 
  • 4-centymetrowy kawałek pora (20 g) 
  • 1 biała cebula  
  • ogórki kiszone 250 g 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 liście laurowe  
  • 3 ziela angielskie 
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub gałązka świeżego 
  • ½ łyżeczki kurkumy 
  • czarny pieprz  
  • sól himalajska drobna
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przegotowana gorąca woda 750 ml
  • woda z kiszonych ogórków (opcjonalnie do smaku)

dodatkowo:

śmietana roślinna

Przygotowanie:

  1. Na małej patelni podsmażamy połówki obranej cebuli. 
  2. Marchew myjemy, jedną ścieramy na grubych oczkach tarki, drugą kroimy w talarki. 
  3. Kalarepę dokładnie obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę. 
  4. Pietruszkę myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, możemy również zetrzeć ją na tarce lub pociąć w talarki. 
  5. W garnku z dodatkiem 2 łyżek oliwy, szklimy por pokrojony na niewielkie kawałki. 
  6. Dodajemy marchew pokrojoną w talarki, pietruszkę, i kalarepę, mieszamy, przez chwilę smażymy. 
  7. Wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy przyprawy, przyrumienioną cebulę i startą marchew. Gotujemy przez 10 minut. 
  8. Wrzucamy starte na grubych oczkach tarki ogórki, gotujemy do miękkości warzyw – maksymalnie 10 minut. 
  9. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie wodą z kiszonych ogórków. 
  10. Możemy zabielić śmietaną roślinną.

Wskazówki:

Kiszone ogórki zawierają histaminę, nie powinny więc być spożywane przez osoby, które jej nie tolerują.

Zupa ogórkowa z kalarepą
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Zupa ogórkowa z kalarepą"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.