Ziemniaki to taki podstawowy składnik polskich zup. Ale co zrobić, gdy trafiają na listę produktów niedozwolonych? Czym je zastąpić ?
Świetnym zamiennikiem ziemniaka w zupie okazuje się być kalarepa. Jest mało kaloryczna i nie słyszałam jeszcze by uczulała, choć wiadomo, że każdy produkt może szkodzić.
Stosowałam ją często podczas diety warzywno-owocowej, gdzie według zasad postu Daniela i dr Dąbrowskiej, warzywa skrobiowe są zabronione.
Przy okazji stworzyłam ponad 150 dań wyłącznie warzywno-owocowych o niskim indeksie glikemicznym i mało kalorycznych. Wszystkie je umieściłam w książce Dieta warzywno-owocowa. Uzdrawiająca moc roślin. 150 przepisów, której nakład wyczerpał się w kilka miesięcy.
Obecnie jest już dostępne nowe wydanie książki, a przy jego zakupie otrzymasz w prezencie e-book z 25 dodatkowymi recepturami!
Tymczasem zapraszam na nietypową zupę ogórkową.
Życzę Smacznego
Zupa ogórkowa z kalarepą
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańska)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: ok. 1 l
Składniki:
- 2 marchewki (ok. 200 g)
- 1 kalarepa (150 g) lub ziemniaki
- 1 pietruszka (150 g)
- 4-centymetrowy kawałek pora (20 g)
- 1 biała cebula
- ogórki kiszone 250 g
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku lub gałązka świeżego
- ½ łyżeczki kurkumy
- czarny pieprz
- sól himalajska drobna
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przegotowana gorąca woda 750 ml
- woda z kiszonych ogórków (opcjonalnie do smaku)
dodatkowo:
śmietana roślinna
Przygotowanie:
- Na małej patelni podsmażamy połówki obranej cebuli.
- Marchew myjemy, jedną ścieramy na grubych oczkach tarki, drugą kroimy w talarki.
- Kalarepę dokładnie obieramy ze skórki, kroimy w niewielką kostkę.
- Pietruszkę myjemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół, możemy również zetrzeć ją na tarce lub pociąć w talarki.
- W garnku z dodatkiem 2 łyżek oliwy, szklimy por pokrojony na niewielkie kawałki.
- Dodajemy marchew pokrojoną w talarki, pietruszkę, i kalarepę, mieszamy, przez chwilę smażymy.
- Wlewamy przegotowaną wodę, dodajemy przyprawy, przyrumienioną cebulę i startą marchew. Gotujemy przez 10 minut.
- Wrzucamy starte na grubych oczkach tarki ogórki, gotujemy do miękkości warzyw – maksymalnie 10 minut.
- Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz opcjonalnie wodą z kiszonych ogórków.
- Możemy zabielić śmietaną roślinną.
Wskazówki:
Kiszone ogórki zawierają histaminę, nie powinny więc być spożywane przez osoby, które jej nie tolerują.
No Replies to "Zupa ogórkowa z kalarepą"