Czekoladowe crumble z rabarbarem 

Czekoladowe crumble z rabarbarem to bardzo proste danie, które przygotujesz zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Rabarbar jest sezonowym warzywem, z którego warto korzystać właśnie teraz.

Przepisy na sezonowe dania znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato“.

MAG3 Pylenie drzew

Kilkanaście przepisów z rabarbarem znajduje się także na blogu. Wypróbuj pyszne Orkiszowe bułeczki z rabarbarem.

Uczulenie na rabarbar występuje rzadko.

Rabarbar to warzywo z rodziny rdestowatych, tak samo jak gryka i szczaw.

Podobnie jak burak, botwinka, szczaw i szpinak, należy do roślin bogatych w szczawiany. Jedząc rabarbar, należy dbać o odpowiednie spożycie wapnia, gdyż szczawiany utrudniają jego wchłanianie.

Rabarbar jest niskokaloryczny, ponieważ dostarcza tylko 15 kcal/100 g. Zawiera błonnik pokarmowy oraz dostarcza witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Rzadko uczula.

Zapraszam i życzę Smacznego!

Czekoladowe crumble z rabarbarem

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez glutenu, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Ilość: 4-6 porcji

Składniki:

  • 500 g rabarbaru 
  • 4 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego 
  • 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu 

na ciasto 

  • 200 g wegańskiej margaryny (np. Alsan bio) 
  • 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej 
  • 100 g mąki amarantusowej lub ryżowej 
  • 100 g płatków owsianych bezglutenowych 
  • 75 g cukru trzcinowego drobnego lub ksylitolu czy erytrytolu
  • 2 łyżki ciemnego kakao lub karobu w proszku

Przygotowanie:

  1. W misce umieszczamy przesiane mąki, płatki, ciemne kakao, cukier i margarynę, łączymy składniki, palcami rozdrabniamy na kruszonkę. 
  2. Rabarbar oczyszczamy, kroimy w 1,5 cm wielkości kawałki, obsypujemy cukrem i cynamonem. 
  3. Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem. 
  4. Na dnie foremki układamy warstwę rozkruszonego ciasta, następnie układamy warstwę owoców, które posypujemy warstwą kruszonki. 
  5. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30-40 minut. 
  6. Wyjmujemy z piekarnika gdy kruszonka się przyrumieni, podajemy na ciepło najlepiej z gałką dozwolonych lodów.  

Wskazówki:

Można przygotować farsz i ciasto wcześniej, przechować w lodówce, a połączyć je dopiero przed pieczeniem, np. rano na śniadanie.

Rabarbar dobrze komponuje się także z truskawkami, borówkami czy jabłkami.

Jeśli możesz spożywać soczyste owoce, warto je dodać co sprawi, że danie będzie smaczniejsze.

Czekoladowe crumble z rabarbarem bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez soi, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

3 komentarze to "Czekoladowe crumble z rabarbarem "

  • comment-avatar
    Patrycja 27 maja 2022 (15:36)

    Czy mogę zamieć margarynę na olej? Byle nie kokosowy bo nas uczula

  • comment-avatar
    Delektujemy 15 czerwca 2022 (15:00)

    Dziękuję za przepis, do którego będę często wracać:) Jestem nim bardzo pozytywnie zaskoczona!

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.