Czekoladowe crumble z rabarbarem to bardzo proste danie, które przygotujesz zarówno na śniadanie, jak i na podwieczorek. Rabarbar jest sezonowym warzywem, z którego warto korzystać właśnie teraz.
Przepisy na sezonowe dania znajdziesz w książce “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato“.
Kilkanaście przepisów z rabarbarem znajduje się także na blogu. Wypróbuj pyszne Orkiszowe bułeczki z rabarbarem.
Uczulenie na rabarbar występuje rzadko.
Rabarbar to warzywo z rodziny rdestowatych, tak samo jak gryka i szczaw.
Podobnie jak burak, botwinka, szczaw i szpinak, należy do roślin bogatych w szczawiany. Jedząc rabarbar, należy dbać o odpowiednie spożycie wapnia, gdyż szczawiany utrudniają jego wchłanianie.
Rabarbar jest niskokaloryczny, ponieważ dostarcza tylko 15 kcal/100 g. Zawiera błonnik pokarmowy oraz dostarcza witaminę C, witaminy z grupy B i potas. Rzadko uczula.
Zapraszam i życzę Smacznego!
Czekoladowe crumble z rabarbarem
(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez glutenu, wegańskie)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość: 4-6 porcji
Składniki:
- 500 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru trzcinowego lub kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu lub kardamonu
na ciasto
- 200 g wegańskiej margaryny (np. Alsan bio)
- 200 g mąki z sorgo lub gryczanej niepalonej
- 100 g mąki amarantusowej lub ryżowej
- 100 g płatków owsianych bezglutenowych
- 75 g cukru trzcinowego drobnego lub ksylitolu czy erytrytolu
- 2 łyżki ciemnego kakao lub karobu w proszku
Przygotowanie:
- W misce umieszczamy przesiane mąki, płatki, ciemne kakao, cukier i margarynę, łączymy składniki, palcami rozdrabniamy na kruszonkę.
- Rabarbar oczyszczamy, kroimy w 1,5 cm wielkości kawałki, obsypujemy cukrem i cynamonem.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C w opcji z termoobiegiem.
- Na dnie foremki układamy warstwę rozkruszonego ciasta, następnie układamy warstwę owoców, które posypujemy warstwą kruszonki.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok. 30-40 minut.
- Wyjmujemy z piekarnika gdy kruszonka się przyrumieni, podajemy na ciepło najlepiej z gałką dozwolonych lodów.
Wskazówki:
Można przygotować farsz i ciasto wcześniej, przechować w lodówce, a połączyć je dopiero przed pieczeniem, np. rano na śniadanie.
Rabarbar dobrze komponuje się także z truskawkami, borówkami czy jabłkami.
Jeśli możesz spożywać soczyste owoce, warto je dodać co sprawi, że danie będzie smaczniejsze.
3 komentarze to "Czekoladowe crumble z rabarbarem "
Patrycja 27 maja 2022 (15:36)
Czy mogę zamieć margarynę na olej? Byle nie kokosowy bo nas uczula
Katarzyna Jankowska 28 maja 2022 (18:03)
Akurat w tym wypieku można, choć kruszonka będzie bardziej kleista.
Delektujemy 15 czerwca 2022 (15:00)
Dziękuję za przepis, do którego będę często wracać:) Jestem nim bardzo pozytywnie zaskoczona!