W czasach gdy byłam mała, moja mama na śniadanie serwowała ryż na mleku. Pamiętam, że dość długo się na niego czekało, bo przecież ryż musiał się ugotować.
Dziś podobne dania, z różnymi dodatkami, możesz kupić gotowe w sklepach.
Tylko, że samodzielne ich przygotowanie wcale nie jest trudne.
Przekonaj się i zrób domowe riso bezpieczne dla alergika.
Możesz podać je na ciepło zaraz po ugotowaniu lub w rzadszej wersji, także po schłodzeniu.
Jeśli szukasz więcej przepisów, które niebawem będą potrzebne z uwagi na czas szkoły i pakowania dań na wynos, zajrzyj do książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. W tej książce dania na wynos oznaczyłam specjalną ikonką i znajdziesz ich aż 41.
Smacznego!
Domowe riso
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)
Ilość: 1 duża porcja lub 2 mniejsze
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- pół szklanki suchego ryżu białego
- 350 ml napoju roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowy)
- 1 łyżeczka masła klarowanego (można pominąć)
- szczypta soli do smaku
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- truskawki lub inne dozwolone owoce
- wegańska ciemna czekolada
Przygotowanie:
- Ryż płuczemy zimną wodą, wkładamy do niedużego garnka, zalewamy napojem roślinnym, dodajemy masło klarowane i wanilię, przykrywamy garnek pokrywką, gotujemy na małym ogniu, ok. 20-30 minut, aż ryż stanie się miękki i prawie całkowicie wchłonie płyn.
- Gdyby ryż za mocno wchłonął płyn, dolewamy 50 ml przegotowanej wody lub napoju roślinnego i mieszamy. W ten sposób rozrzedzimy konsystencję riso.
- Wykładamy ciepłe riso do miseczki, dodajemy sezonowe owoce i ciepłą czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
- Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu.
Wskazówki:
Do tak ugotowanego ryżu możemy dodać 2 łyżki ulubionego jogurtu naturalnego i wszystko razem wymieszać.
Jeśli chcemy uzyskać smak jeszcze bardziej zbliżony do wersji sklepowej, możemy wmieszać w riso 2-3 łyżki ugotowanego budyniu waniliowego.
Deser przygotowałam dla siebie, stąd orzechy jako dodatki.
No Replies to "Domowe riso"