Domowe riso

W czasach gdy byłam mała, moja mama na śniadanie serwowała ryż na mleku. Pamiętam, że dość długo się na niego czekało, bo przecież ryż musiał się ugotować.

Dziś podobne dania, z różnymi dodatkami, możesz kupić gotowe w sklepach.

Tylko, że samodzielne ich przygotowanie wcale nie jest trudne.

Przekonaj się i zrób domowe riso bezpieczne dla alergika.

Możesz podać je na ciepło zaraz po ugotowaniu lub w rzadszej wersji, także po schłodzeniu.

Jeśli szukasz więcej przepisów, które niebawem będą potrzebne z uwagi na czas szkoły i pakowania dań na wynos, zajrzyj do książki Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie. W tej książce dania na wynos oznaczyłam specjalną ikonką i znajdziesz ich aż 41.

Mama Alergika Gotuje. Tradycyjnie i Nowocześnie

Smacznego!

Domowe riso

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)

Ilość: 1 duża porcja lub 2 mniejsze

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • pół szklanki suchego ryżu białego
  • 350 ml napoju roślinnego (u mnie kokosowo-ryżowy)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (można pominąć)
  • szczypta soli do smaku
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • truskawki lub inne dozwolone owoce
  • wegańska ciemna czekolada

Przygotowanie:

  1. Ryż płuczemy zimną wodą, wkładamy do niedużego garnka, zalewamy napojem roślinnym, dodajemy masło klarowane i wanilię, przykrywamy garnek pokrywką, gotujemy na małym ogniu, ok. 20-30 minut, aż ryż stanie się miękki i prawie całkowicie wchłonie płyn.
  2. Gdyby ryż za mocno wchłonął płyn, dolewamy 50 ml przegotowanej wody lub napoju roślinnego i mieszamy. W ten sposób rozrzedzimy konsystencję riso.
  3. Wykładamy ciepłe riso do miseczki, dodajemy sezonowe owoce i ciepłą czekoladę, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  4. Podajemy na ciepło lub po schłodzeniu.

Wskazówki:

Do tak ugotowanego ryżu możemy dodać 2 łyżki ulubionego jogurtu naturalnego i wszystko razem wymieszać.

Jeśli chcemy uzyskać smak jeszcze bardziej zbliżony do wersji sklepowej, możemy wmieszać w riso 2-3 łyżki ugotowanego budyniu waniliowego.

Deser przygotowałam dla siebie, stąd orzechy jako dodatki.

Domowe riso bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Domowe riso"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.