Placuszki z ricotty bez glutenu

Placuszki z ricotty są puszyste, lekkie i takie odświętne, bo robię je rzadko i zazwyczaj w niedzielę.

To danie nie dla mojego alergika, z uwagi na zawartość jajek i sera.

Podczas ostatniego tygodnia, gdy syn był na swoich pierwszych samodzielnych wyjazdowych wakacjach, przygotowałam je dla siebie w wersji bez glutenu.

Uznałam, że może zechcesz czasem rozpieścić siebie – mamo alergika.

Polecam i zapisuję przepis w kategorii #talerzmamyalergika.

Życzę Smacznego!

A jeśli interesują Cię przepisy na tradycyjne dania w wersji dla alergików, skorzystaj z przepisów zawartych w książkach z serii “Mama Alergika Gotuje“!

Placuszki z ricotty

(bez glutenu, nie dla alergika, zawiera mleko i jajka)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas smażenia: 15 minut

Liczba porcji: dla 4 osób

Składniki:

  • 1 pudełeczko sera ricotta (250 g)
  • ½ pudełeczka po ricotta, mleka lub napoju roślinnego
  • 100 g mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 białka ubite na sztywną pianę (ze szczyptą soli)
  • dowolny dżem, frużelina owocowa lub syrop klonowy do polania
  • olej np. rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: 

  1. Żółtka oddzielamy od białek.
  2. Do miski z żółtkami dodajemy ser, mleko lub napój roślinny, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Całość delikatnie mieszamy przy użyciu miksera, na najniższych obrotach.
  4. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
  5. Dodajemy ją do pozostałych składników i łączymy składniki przy pomocy łyżki.
  6. Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, wylewamy porcje ciasta i smażymy okrągłe placuszki na średnim ogniu, aż będę pulchne i rumiane z każdej ze stron.
  7. Gotowe placuszki wykładamy na talerz, podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

Podczas smażenia należy zwracać uwagę, aby patelnia nie była sucha, łatwo je przypalić.

Przygotowane ciasto można przechować w lodówce i usmażyć nawet na drugi dzień ale nie będą już pulchne jak zrobione od razu.

Placuszki z ricotty bez glutenu
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Placuszki z ricotty bez glutenu"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.