Placuszki z ricotty są puszyste, lekkie i takie odświętne, bo robię je rzadko i zazwyczaj w niedzielę.
To danie nie dla mojego alergika, z uwagi na zawartość jajek i sera.
Podczas ostatniego tygodnia, gdy syn był na swoich pierwszych samodzielnych wyjazdowych wakacjach, przygotowałam je dla siebie w wersji bez glutenu.
Uznałam, że może zechcesz czasem rozpieścić siebie – mamo alergika.
Polecam i zapisuję przepis w kategorii #talerzmamyalergika.
Życzę Smacznego!
A jeśli interesują Cię przepisy na tradycyjne dania w wersji dla alergików, skorzystaj z przepisów zawartych w książkach z serii “Mama Alergika Gotuje“!
Placuszki z ricotty
(bez glutenu, nie dla alergika, zawiera mleko i jajka)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 15 minut
Liczba porcji: dla 4 osób
Składniki:
- 1 pudełeczko sera ricotta (250 g)
- ½ pudełeczka po ricotta, mleka lub napoju roślinnego
- 100 g mąki ryżowej
- ½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 2 białka ubite na sztywną pianę (ze szczyptą soli)
- dowolny dżem, frużelina owocowa lub syrop klonowy do polania
- olej np. rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
- Żółtka oddzielamy od białek.
- Do miski z żółtkami dodajemy ser, mleko lub napój roślinny, przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Całość delikatnie mieszamy przy użyciu miksera, na najniższych obrotach.
- Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy ją do pozostałych składników i łączymy składniki przy pomocy łyżki.
- Rozgrzewamy patelnię z dodatkiem oleju, wylewamy porcje ciasta i smażymy okrągłe placuszki na średnim ogniu, aż będę pulchne i rumiane z każdej ze stron.
- Gotowe placuszki wykładamy na talerz, podajemy od razu z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
Podczas smażenia należy zwracać uwagę, aby patelnia nie była sucha, łatwo je przypalić.
Przygotowane ciasto można przechować w lodówce i usmażyć nawet na drugi dzień ale nie będą już pulchne jak zrobione od razu.
No Replies to "Placuszki z ricotty bez glutenu"