Gofry owsiane z dodatkiem serka waniliowego przygotowałam ostatnio na specjalne życzenie. Szczerze mówiąc byłam ciekawa, jak wypadnie mi ten eksperyment.
Gofry wyszły lekkie jak chmurka i jednocześnie chrupiące. Mąka jest w nich praktycznie niewyczuwalna, a użyłam wyłącznie mąki owsianej z niewielkim dodatkiem skrobi zawartej w budyniu.
Jakość tych gofrów moim zdaniem zależy od jakości użytej mąki oraz jakości gofrownicy.
Nie bez powodu najlepszą moim zdaniem, sprawdzoną przez lata gofrownicę, wprowadziłam do Sklepu MAG. Inwestycja w ten sprzęt zwróci się bardzo szybko, zwłaszcza gdy weźmiesz pod uwagę obecne ceny gofrów.
A jeśli chcesz wiedzieć…
Jak przygotować udane gofry bez mleka, jajek, orzechów, soi i cukru?
Na co zwrócić uwagę podczas smażenia gofrów, aby były smaczne i chrupiące?
Z jakich mąk korzystać, aby przygotować gofry bez glutenu?
Jak sobie poradzić, gdy zabraknie któregoś ze składników lub musisz wyeliminować go z diety?
Jakie dodatki do gofrów pasują najlepiej?
Jak przygotować zdrowe gofry o niewielkiej ilości kalorii?…
Skorzystaj z ebooka “30 przepisów na…GOFRY”. Z kodem LATO kupisz go TERAZ o 15 zł TANIEJ.
Pośpiesz się, PROMOCJA jest sezonowa.
Zapraszam także do kategorii Talerz Mamy Alergika. Znajdziesz w niej inne przepisy na dania, które okazjonalnie zawierają także mleko, jajko i inne składniki wykluczone z diety mojego alergika.
Życzę smacznego!
Gofry z serkiem waniliowym
(bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi)
Czas przygotowania: 15 minut + smażenie
Ilość: 6 szt.
Składniki:
- 1 jogurt naturalny kokosowy 160 g
- 1 serek waniliowy homogenizowany 150 g
- 1 budyń waniliowy 40 g
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 2 pojemniczki po jogurcie mąki owsianej bezglutenowej
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej pozostałe składniki, a następnie całość umieszczamy w misce lub w kielichu blendera i miksujemy.
- Odstawiamy ciasto na czas nagrzania gofrownicy, czyli ok. 4 minuty.
- Nagrzewamy gofrownicę, nie ma potrzeby smarować jej olejem.
- Na środek kratek wylewamy porcje ciasta, zamykamy urządzenie i nie dociskamy pokrywy, aby para mogła swobodnie uchodzić.
- Pieczemy przez około 4 minuty.
- Gotowe gofry przekładamy do wystudzenia na kratkę.
No Replies to "Gofry z serkiem waniliowym"