Gofry z serkiem waniliowym

Gofry owsiane z dodatkiem serka waniliowego przygotowałam ostatnio na specjalne życzenie. Szczerze mówiąc byłam ciekawa, jak wypadnie mi ten eksperyment.

Gofry wyszły lekkie jak chmurka i jednocześnie chrupiące. Mąka jest w nich praktycznie niewyczuwalna, a użyłam wyłącznie mąki owsianej z niewielkim dodatkiem skrobi zawartej w budyniu.

Jakość tych gofrów moim zdaniem zależy od jakości użytej mąki oraz jakości gofrownicy.

Nie bez powodu najlepszą moim zdaniem, sprawdzoną przez lata gofrownicę, wprowadziłam do Sklepu MAG. Inwestycja w ten sprzęt zwróci się bardzo szybko, zwłaszcza gdy weźmiesz pod uwagę obecne ceny gofrów.

A jeśli chcesz wiedzieć…

Jak przygotować udane gofry bez mleka, jajek, orzechów, soi i cukru?

Na co zwrócić uwagę podczas smażenia gofrów, aby były smaczne i chrupiące?

Z jakich mąk korzystać, aby przygotować gofry bez glutenu?

Jak sobie poradzić, gdy zabraknie któregoś ze składników lub musisz wyeliminować go z diety?

Jakie dodatki do gofrów pasują najlepiej?

Jak przygotować zdrowe gofry o niewielkiej ilości kalorii?…

Skorzystaj z ebooka “30 przepisów na…GOFRY”. Z kodem LATO kupisz go TERAZ o 15 zł TANIEJ.

Pośpiesz się, PROMOCJA jest sezonowa.

Bezglutenowe gofry - e-book 30 przepisów na gofry

Zapraszam także do kategorii Talerz Mamy Alergika. Znajdziesz w niej inne przepisy na dania, które okazjonalnie zawierają także mleko, jajko i inne składniki wykluczone z diety mojego alergika.

Życzę smacznego!

Gofry z serkiem waniliowym

(bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi)

Czas przygotowania: 15 minut + smażenie

Ilość: 6 szt.

Składniki:

  • 1 jogurt naturalny kokosowy 160 g
  • 1 serek waniliowy homogenizowany 150 g
  • 1 budyń waniliowy 40 g
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 pojemniczki po jogurcie mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej pozostałe składniki, a następnie całość umieszczamy w misce lub w kielichu blendera i miksujemy.
  2. Odstawiamy ciasto na czas nagrzania gofrownicy, czyli ok. 4 minuty.
  3. Nagrzewamy gofrownicę, nie ma potrzeby smarować jej olejem.
  4. Na środek kratek wylewamy porcje ciasta, zamykamy urządzenie i nie dociskamy pokrywy, aby para mogła swobodnie uchodzić.
  5. Pieczemy przez około 4 minuty.
  6. Gotowe gofry przekładamy do wystudzenia na kratkę.
Gofry z serkiem waniliowym bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi
Fot. Katarzyna Jankowska
Gofry z serkiem waniliowym bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Gofry z serkiem waniliowym"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.