Bruschetta to włoska kanapka pachnąca latem. Najlepiej smakuje z dojrzałymi sezonowymi pomidorami i dodatkiem bazylii.
Był czas gdy przygotowywałam bruschettę na niewielkiej ilości oleju, ale podczas pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że kromka chleba powinna zetknąć się z rozgrzaną oliwą na całej swojej powierzchni, praktycznie się w niej zanurzyć.
Wypróbuj włoskiej wersji ciepłej bruschetty z pomidorami.
Jeśli lubisz przekąski z wykorzystaniem pieczywa, skorzystaj również z przepisów na:
Tosty z pieczarkami oraz Tosty francuskie bez jajek
Po więcej przepisów zawierających wiosenno-letnie warzywa i owoce zapraszam Cię do książki “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.
Życzę Smacznego!
Bruschetta z pomidorami
(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru)
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 4
Składniki:
- 4 grube kromki wiejskiego chleba na zakwasie
- 2 pomidory bez skórki
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- kilka liści świeżej bazylii
- sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pomidory dla alergika parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na małą kosteczką.
- Dodajemy do nich drobno posiekany czosnek i łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy.
- Bazylię drobno siekamy.
- Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tyle oliwy, by na 2 mm zakryła dno patelni.
- Układamy na niej kromki chleba i opiekamy na rumiany kolor, z każdej ze stron.
- Na gorący chleb nakładamy przygotowane pomidory, solimy, oprószamy świeżym pieprzem i podajemy od razu z dodatkiem świeżej bazylii.
Wskazówki:
W wersji wzbogaconej jak na zdjęciu, bruschettę można podać z dodatkiem np. usmażonej kaczki z patelni.
No Replies to "Bruschetta z pomidorami"