Bruschetta z pomidorami

Bruschetta to włoska kanapka pachnąca latem. Najlepiej smakuje z dojrzałymi sezonowymi pomidorami i dodatkiem bazylii.

Był czas gdy przygotowywałam bruschettę na niewielkiej ilości oleju, ale podczas pobytu we Włoszech dowiedziałam się, że kromka chleba powinna zetknąć się z rozgrzaną oliwą na całej swojej powierzchni, praktycznie się w niej zanurzyć.

Wypróbuj włoskiej wersji ciepłej bruschetty z pomidorami.

Jeśli lubisz przekąski z wykorzystaniem pieczywa, skorzystaj również z przepisów na:

Tosty z pieczarkami oraz Tosty francuskie bez jajek

Po więcej przepisów zawierających wiosenno-letnie warzywa i owoce zapraszam Cię do książki “Mama Alergika Gotuje z dziećmi. Dania na wiosnę i lato”.

Życzę Smacznego!

Bruschetta z pomidorami

(bez mleka, bez jajek, bez soi, bez cukru)

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Składniki:

  • 4 grube kromki wiejskiego chleba na zakwasie
  • 2 pomidory bez skórki
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka liści świeżej bazylii
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Pomidory dla alergika parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy na małą kosteczką.
  2. Dodajemy do nich drobno posiekany czosnek i łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy.
  3. Bazylię drobno siekamy.
  4. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tyle oliwy, by na 2 mm zakryła dno patelni.
  5. Układamy na niej kromki chleba i opiekamy na rumiany kolor, z każdej ze stron.
  6. Na gorący chleb nakładamy przygotowane pomidory, solimy, oprószamy świeżym pieprzem i podajemy od razu z dodatkiem świeżej bazylii.

Wskazówki:

W wersji wzbogaconej jak na zdjęciu, bruschettę można podać z dodatkiem np. usmażonej kaczki z patelni.

Bruschetta z pomidorami
Fot. Katarzyna Jankowska
Bruschetta z pomidorami
Fot. Katarzyna Jankowska

No Replies to "Bruschetta z pomidorami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.