Drogie czytelniczki MAG. Dziś nasze kobiece święto! Mam nadzieję, że męska część rodziny zaskoczy nas dzisiaj czymś miłym. W prezencie od MAG przepis na pyszne tosty francuskie bez jajek, które śmiało mogą jeść alergicy, osoby na diecie bezglutenowej czy weganie.
Podrzućcie ten przepis swoim dzieciom i niech przygotują dla was MAGiczne śniadanie na Dzień Mamy.
Przypominam, że w Sklepie MAG trwa właśnie promocja na zestaw dwóch książek z serii Mama Alergika Gotuje. Książki w zestawach wychodzą najtaniej!
Zapraszam na tosty i życzę Smacznego
Moje życzenia z FB warto powtórzyć i tutaj:)
Być kobietą, być kobietą….
We wszystkich rolach, w jakich przyszło nam w życiu grać,
a każda z nas ma ich pewnie kilkanaście na swoim koncie:),
życzmy sobie spełnienia!
Tosty francuskie bez jajek
(wegańskie, bez cukru, opcjonalnie bezglutenowe)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 2 tosty /1 porcja
Składniki:
- 125 ml mleka jaglanego lub kokosowego
- 1 łyka świeżo zmielonego siemienia lnianego złocistego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej lub mąki z ciecierzycy
- dwie kromki chleba (duże kromki, jak chleb tostowy)*
- 2 jabłka, twarde
- 2 łyżki masła klarowanego (nie dla wegan) lub oleju kokosowego
- 2-4 łyżki syropu klonowego
- cynamon w proszku (można pominąć)
Przygotowanie
- Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a potem ósemki
- Mleko mieszamy z siemieniem lnianym i mąką, odstawiamy na kilka minut
- Rozgrzewamy patelnię wraz z masłem klarowanym lub olejem, dodajemy pokrojone jabłka, smażymy je bez przykrycia ok. 10 minut (jabłka puszczą sok i połączą się z tłuszczem, staną się rumiane)
- Dodajemy cynamon i syrop klonowy, zdejmujemy po chwili z ognia
- Kromki chleba moczymy w roztworze mleka z siemieniem i mąki, nakładamy na rozgrzane masło klarowane lub olej kokosowy, rumienimy z obu stron około 1 minuty
- Tosty układamy na talerzu, nakładamy ciepłe jabłka, podajemy polane dodatkowym syropem klonowym
Wskazówki:
*Osoby na diecie bezglutenowej stosują pieczywo tostowe bezglutenowe.
No Replies to "Tosty francuskie bez jajek"