Zawijasy z indyka z pieczarkami

Zawijasy z indyka z pieczarkami to danie, którym babcia Zosia częstuje mojego alergika, gdy ją odwiedzamy.

Mój syn twierdzi, że ja nie potrafię zrobić tak dobrych jak babcia, ale spróbowałam:)

Przygotowanie zawijasów z pieczarkami wydaje się być pracochłonne, to tylko pierwsze wrażenie.

Farsz możemy przygotować dowolny. Sos możemy doprawić według własnego uznania, stosując dozwolone składniki.

Takie mięsko z przyjemnością zjedzą najmłodsi.

Zapraszam i życzę Smacznego

Zawijasy z indyka z pieczarkami

(opcjonalnie bezglutenowe, bez cukru)

Czas przygotowania: ok. 40-60 minut

Ilość: 2-3 porcje

Składniki:

  • 1 pierś z indyka ok. 300 g
  • 5 większych pieczarek
  • ½ małej cebuli
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu białego ziarnistego
  • szczypta kurkumy lub czerwonej papryki
  • szczypta imbiru suszonego
  • 4-6 suszonych śliwek niesiarkowanych
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • mąka orkiszowa jasna do obtoczenia (lub mąka bezglutenowa)*
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody
  • sól himalajska różowa
  • olej z pestek winogron lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Pierś z indyka opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w poprzek w plasterki o ok. 1 cm szerokości
  2. Każdy plasterek, nakrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy
  3. Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu
  4. Pieczarki myjemy, oczyszczamy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do szklącej się cebuli, solimy, smażymy na małym ogniu do momentu aż płyn z pieczarek wyparuje, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia, dodajemy płatki drożdżowe i suszony tymianek, mieszamy
  5. Na każdy rozbity płat mięsa, w jego środkowej części rozkładamy 1-2 łyżeczki farszu z pieczarek, zawijamy płat w rulon, ta aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz (możemy użyć wykałaczek, żeby „spiąć” mięso)
  6. Każdy zawijas obtaczamy w mące i rumienimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu
  7. Zrumienione mięso przekładamy do płaskiego garnka, podlewamy taką ilością przegotowanej wody, żeby mięso zanurzyło się w niej do połowy
  8. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, gałązki świeżego tymianku, suszone śliwki
  9. Garnek nakrywamy pokrywką, dusimy mięso ok 15 minut, w razie konieczności dolewamy przegotowanej, gorącej wody, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i imbirem, zagęszczamy roztworem wody z mąką
  10. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną, jaglaną lub ugotowanym na sypko pełnoziarnistym ryżem.

Wskazówki:

*Zamiast mąki orkiszowej możemy zastosować dowolną mąkę bezglutenową a nawet skrobię np. z tapioki.

 

Fot. Katarzyna Jankowska

Fot. Katarzyna Jankowska

 

 

author-avatar

Od 8 lat na drugie mam MAG. Wyczarowałam ponad 1000 przepisów bez alergenów. Propaguję zdrowy styl życia i udowadniam, że pomimo ograniczeń w diecie można jeść smacznie i zdrowo. Jestem mamą 25-letniej Natalii i 15-letniego Konrada. Dzięki alergii syna odkryłam w sobie wiele nowych umiejętności. Najwięcej kulinarnych pomysłów przychodzi mi do głowy, gdy do wyboru mam tylko kilka składników. Bieganie jest moim sposobem na stres i dobre samopoczucie. Ukończyłam maraton i jestem z tego bardzo dumna. Krok po kroku realizuję swoje marzenia. Poczuj się wyjątkowo w moim MAGicznym świecie!

No Replies to "Zawijasy z indyka z pieczarkami"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.