Zawijasy z indyka z pieczarkami to danie, którym babcia Zosia częstuje mojego alergika, gdy ją odwiedzamy.
Mój syn twierdzi, że ja nie potrafię zrobić tak dobrych jak babcia, ale spróbowałam:)
Przygotowanie zawijasów z pieczarkami wydaje się być pracochłonne, to tylko pierwsze wrażenie.
Farsz możemy przygotować dowolny. Sos możemy doprawić według własnego uznania, stosując dozwolone składniki.
Takie mięsko z przyjemnością zjedzą najmłodsi.
Zapraszam i życzę Smacznego
Zawijasy z indyka z pieczarkami
(opcjonalnie bezglutenowe, bez cukru)
Czas przygotowania: ok. 40-60 minut
Ilość: 2-3 porcje
Składniki:
- 1 pierś z indyka ok. 300 g
- 5 większych pieczarek
- ½ małej cebuli
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć)
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu białego ziarnistego
- szczypta kurkumy lub czerwonej papryki
- szczypta imbiru suszonego
- 4-6 suszonych śliwek niesiarkowanych
- 2-3 gałązki świeżego tymianku
- mąka orkiszowa jasna do obtoczenia (lub mąka bezglutenowa)*
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia + 100 ml zimnej wody
- sól himalajska różowa
- olej z pestek winogron lub masło klarowane do smażenia
Przygotowanie:
- Pierś z indyka opłukujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w poprzek w plasterki o ok. 1 cm szerokości
- Każdy plasterek, nakrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy
- Cebulę obieramy, drobno kroimy, szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem 1 łyżki tłuszczu
- Pieczarki myjemy, oczyszczamy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do szklącej się cebuli, solimy, smażymy na małym ogniu do momentu aż płyn z pieczarek wyparuje, mieszamy, odstawiamy do wystudzenia, dodajemy płatki drożdżowe i suszony tymianek, mieszamy
- Na każdy rozbity płat mięsa, w jego środkowej części rozkładamy 1-2 łyżeczki farszu z pieczarek, zawijamy płat w rulon, ta aby farsz nie wydostawał się na zewnątrz (możemy użyć wykałaczek, żeby „spiąć” mięso)
- Każdy zawijas obtaczamy w mące i rumienimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem tłuszczu
- Zrumienione mięso przekładamy do płaskiego garnka, podlewamy taką ilością przegotowanej wody, żeby mięso zanurzyło się w niej do połowy
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu, gałązki świeżego tymianku, suszone śliwki
- Garnek nakrywamy pokrywką, dusimy mięso ok 15 minut, w razie konieczności dolewamy przegotowanej, gorącej wody, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i imbirem, zagęszczamy roztworem wody z mąką
- Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną, jaglaną lub ugotowanym na sypko pełnoziarnistym ryżem.
Wskazówki:
*Zamiast mąki orkiszowej możemy zastosować dowolną mąkę bezglutenową a nawet skrobię np. z tapioki.
No Replies to "Zawijasy z indyka z pieczarkami"