Gofry kukurydziane z kakao

Ile gofrów może wyczarować MAG?

Nie czuję ograniczeń!

Mam już swoje ulubione przepisy, ale nie lubię odtwarzać, więc ciągle wyczarowuję nowe.

Poznałaś już 30 przepisów na…GOFRY, które umieściłam w e-booku?

E-book 30 przepisów na gofry

Co znajdziesz w tej elektronicznej książce?

Zapoznaj się z wpisem na blogu, a rozwieje on Twoje wątpliwości.

Zapraszam na chrupiące gofry bezglutenowe.

Smacznego!

Gofry kukurydziane z kakao

(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)

Czas pieczenia: ok. 4 minuty

Ilość: 4 szt.

Składniki:

  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego kokosowego lub innego dowolnego (160 g)
  • tyle napoju roślinnego, ile mieści się w opakowaniu po jogurcie
  • tyle mąki kukurydzianej, ile wejdzie do miarki pokazującej 300 ml
  • 1 budyń waniliowy lub 40 g skrobi i wanilia
  • łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Jogurt, napój roślinny i olej umieszczamy w kielichu blendera.
  2. Dodajemy przesianą mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy.
  3. Ciasto odstawiamy na czas rozgrzania gofrownicy, by odpoczęło, następnie tuż przed smażeniem mieszamy.
  4. Gofrownicę rozgrzewamy (przez min. 4 minuty).
  5. Ciasto wylewamy na środek kratki i zamykamy pokrywę, lecz jej nie dociskamy. Usilne domykanie górnej części gofrownicy to najczęstszy błąd, ponieważ para podczas smażenia musi się wydostać na zewnątrz.
  6. Smażymy przez ok. 4 minuty.
  7. Wyjmujemy, studzimy na drewnianej lub metalowej kratce.
  8. Podajemy z inuliną w proszku, frużeliną owocową lub dozwolonym dżemem.
Gofry kukurydziane z kakao bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie
Fot. Katarzyna Jankowska

2 komentarze to "Gofry kukurydziane z kakao"

  • comment-avatar
    Patrycja 20 maja 2023 (06:43)

    Witam, ciasto wychodzi gęste, nie można go wylać, trzeba nakład łyżką. Czy tak powinno być?

    • comment-avatar
      Katarzyna Jankowska 20 maja 2023 (08:05)

      Ponieważ w przepisie są kubki i miarki, zakładam, że gdzieś popełniła pani błąd w dozowaniu. Ciasto na gofry tego typu powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na placuszki. W zależności od użytej ilości i rodzaju mąki, może gęstnieć. Należy po prostu dodawać ją stopniowo i mieszać patrząc jak gęstnieje, albo dolać więcej płynnych składników.

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.