Ile gofrów może wyczarować MAG?
Nie czuję ograniczeń!
Mam już swoje ulubione przepisy, ale nie lubię odtwarzać, więc ciągle wyczarowuję nowe.
Poznałaś już 30 przepisów na…GOFRY, które umieściłam w e-booku?
Co znajdziesz w tej elektronicznej książce?
Zapoznaj się z wpisem na blogu, a rozwieje on Twoje wątpliwości.
Zapraszam na chrupiące gofry bezglutenowe.
Smacznego!
Gofry kukurydziane z kakao
(bez mleka, bez jajek, bez glutenu, bez cukru, bez soi, wegańskie)
Czas pieczenia: ok. 4 minuty
Ilość: 4 szt.
Składniki:
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego kokosowego lub innego dowolnego (160 g)
- tyle napoju roślinnego, ile mieści się w opakowaniu po jogurcie
- tyle mąki kukurydzianej, ile wejdzie do miarki pokazującej 300 ml
- 1 budyń waniliowy lub 40 g skrobi i wanilia
- łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie:
- Jogurt, napój roślinny i olej umieszczamy w kielichu blendera.
- Dodajemy przesianą mąkę, budyń, kakao i proszek do pieczenia, miksujemy.
- Ciasto odstawiamy na czas rozgrzania gofrownicy, by odpoczęło, następnie tuż przed smażeniem mieszamy.
- Gofrownicę rozgrzewamy (przez min. 4 minuty).
- Ciasto wylewamy na środek kratki i zamykamy pokrywę, lecz jej nie dociskamy. Usilne domykanie górnej części gofrownicy to najczęstszy błąd, ponieważ para podczas smażenia musi się wydostać na zewnątrz.
- Smażymy przez ok. 4 minuty.
- Wyjmujemy, studzimy na drewnianej lub metalowej kratce.
- Podajemy z inuliną w proszku, frużeliną owocową lub dozwolonym dżemem.
2 komentarze to "Gofry kukurydziane z kakao"
Patrycja 20 maja 2023 (06:43)
Witam, ciasto wychodzi gęste, nie można go wylać, trzeba nakład łyżką. Czy tak powinno być?
Katarzyna Jankowska 20 maja 2023 (08:05)
Ponieważ w przepisie są kubki i miarki, zakładam, że gdzieś popełniła pani błąd w dozowaniu. Ciasto na gofry tego typu powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na placuszki. W zależności od użytej ilości i rodzaju mąki, może gęstnieć. Należy po prostu dodawać ją stopniowo i mieszać patrząc jak gęstnieje, albo dolać więcej płynnych składników.