Jakiś czas temu testowałam nowy skład ciasta na naleśniki budyniowo-jogurtowe, a ponieważ wyszły bardzo smaczne, dzielę się z Tobą tym przepisem.
Zauważyłaś, że uzyskamy różny efekt placka, gdy usmażymy go na suchej i posmarowanej tłuszczem patelni?
Osobiście lubię gdy naleśniki lekko skwierczą pod wpływem rozgrzanego masła klarowanego, ale jeśli chcesz uzyskać zdrowszą oraz bardziej gładką w formie wersję placka, usmaż go na patelni bez dodatku tłuszczu.
Alergikowi podałam je z mieszanką dwóch gotowych produktów i domowej frużeliny z borówek.
Jednym z nich był wegański kokosowy serek naturalny, a drugim jogurt kokosowy bananowy.
Polałam to wszystko ciepłą wegańską czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Brzmi smakowicie!
Zapraszam po przepis i życzę smacznego!
Naleśniki budyniowo-jogurtowe
(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)
Czas przygotowania: 20 minut
Ilość: 7 sztuk
Składniki:
- 450 ml napoju orkiszowego lub innego roślinnego
- 100 g jogurtu naturalnego kokosowego
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka stopionego masła klarowanego lub łyżka oleju
- 200 g mąki pszennej bio jasnej
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub w kielichu blendera i miksujemy na niedużych obrotach.
- Ciasto odstawiamy na kilka minut by odpoczęło.
- W tym czasie możemy rozpuścić czekoladę oraz przygotować frużelinę owocową.
- Jeśli smażymy na maśle klarowanym lub oleju, rozgrzewamy patelnię, smarujemy patelnię niewielką ilością tłuszczu, nalewamy porcję ciasta i smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor.
- Ciepłe naleśniki najlepiej od razu wypełniamy przygotowanymi “serkami” i ciepłą frużeliną, polewamy ciepłą czekoladą i podajemy.
Wskazówki:
Do ciasta możemy dodać łyżkę cukru pudru, jeśli naleśniki koniecznie muszą być słodkie.
Takie naleśniki możemy podać z dowolnym farszem, świeżymi owocami czy dozwolonym dżemem.
No Replies to "Naleśniki budyniowo-jogurtowe"