Naleśniki budyniowo-jogurtowe

Jakiś czas temu testowałam nowy skład ciasta na naleśniki budyniowo-jogurtowe, a ponieważ wyszły bardzo smaczne, dzielę się z Tobą tym przepisem.

Zauważyłaś, że uzyskamy różny efekt placka, gdy usmażymy go na suchej i posmarowanej tłuszczem patelni?

Osobiście lubię gdy naleśniki lekko skwierczą pod wpływem rozgrzanego masła klarowanego, ale jeśli chcesz uzyskać zdrowszą oraz bardziej gładką w formie wersję placka, usmaż go na patelni bez dodatku tłuszczu.

Alergikowi podałam je z mieszanką dwóch gotowych produktów i domowej frużeliny z borówek.

Jednym z nich był wegański kokosowy serek naturalny, a drugim jogurt kokosowy bananowy.
Polałam to wszystko ciepłą wegańską czekoladą, rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Brzmi smakowicie!

Zapraszam po przepis i życzę smacznego!

Naleśniki budyniowo-jogurtowe

(bez mleka, bez jajek, bez soi, wegańskie)

Czas przygotowania: 20 minut

Ilość: 7 sztuk

Składniki:

  • 450 ml napoju orkiszowego lub innego roślinnego
  • 100 g jogurtu naturalnego kokosowego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 łyżka stopionego masła klarowanego lub łyżka oleju
  • 200 g mąki pszennej bio jasnej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub w kielichu blendera i miksujemy na niedużych obrotach.
  2. Ciasto odstawiamy na kilka minut by odpoczęło.
  3. W tym czasie możemy rozpuścić czekoladę oraz przygotować frużelinę owocową.
  4. Jeśli smażymy na maśle klarowanym lub oleju, rozgrzewamy patelnię, smarujemy patelnię niewielką ilością tłuszczu, nalewamy porcję ciasta i smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor.
  5. Ciepłe naleśniki najlepiej od razu wypełniamy przygotowanymi “serkami” i ciepłą frużeliną, polewamy ciepłą czekoladą i podajemy.

Wskazówki:

Do ciasta możemy dodać łyżkę cukru pudru, jeśli naleśniki koniecznie muszą być słodkie.

Takie naleśniki możemy podać z dowolnym farszem, świeżymi owocami czy dozwolonym dżemem.

No Replies to "Naleśniki budyniowo-jogurtowe"

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.